Сајт за наставнике биологије

Крвава недоумица :)


Пре неки дан је нас неколико наставника биологије отпочело једну расправу о којој можда и нисте толико размишљали. Наиме, сви знамо да су људски еритроцити занимљиви по томе што не садрже једро. Међутим, да ли то значи да немају и ДНК? Одмах су се „развиле“ две „струје“; једна је тврдила да чим нема једра, нема ни ДНК, док је друга тврдила да ако нема ДНК, онда ћелија нема „управљача“, као ни онога ко би синтетисао све потребне протеине. Па где би онда била ДНК? Расута у цитоплазми, као код бактерија. Обе тврдње звуче логично, али је само једна тачна. 🙂

Наравно, препирком не бисмо решили проблем, па смо се „бацили“ у потрагу и одиста, пронашли што-шта занимљиво и верујемо корисно.

Један од стандарда за крај обавезног образовања, а означен шифром БИ.3.3.3. каже да ученик треба да зна функцију генетичког материјала и његову основну улогу у ћелији. У вези са тим, на сајту Newton, који је замишљен тако да научници одговарају на питања, један од њих упозорава да се улога ДНК врло често погрешно интерпретира. Дакле, ДНК није ни мозак ни „директор“ ћелије, она не управља процесима и многи процеси не захтевају активну улогу ДНК. Рецимо, ћелијско дисање, односно сагоревање глукозе је један од њих. Чак, када би се ДНК удаљила из ћелије, ова не би умрла, макар не одмах. Процеси би се одвијали, али таква ћелија не би синтетисала протеине, нити би могла да се дели. Еритроцити су живи пример тога. Тиме се објашњава и кратак век ових ћелија.

Поменути научник на том сајту чак даје предлог како би се аналогијом могао у настави објаснити утицај ДНК на живот ћелије. Уколико ћелију посматрамо као зграду коју граде радници, ДНК би била план градње. Гледајући у њега, радници ће саградити добру зграду. Међутим, без плана, они би свакако и даље могли да раде, ништа их не спречава (хемоглобин везује кисеоник без утицаја ДНК). Међутим, временом, грешке које би правили, а које су неминовне без плана, довеле би до урушавања зграде. Такође, без плана не би могли да отпочну ни градњу нове зграде, као што ни ћелија без ДНК не би могла да се подели и да још једну ћелију.

Закључак је да зрели еритроцит нема ДНК. Има га док је млад, а тада се ствара сав потребан материјал, па чак и РНК, што су показала новија истраживања (референца за њих је: Kabanova S, Kleinbongard P, Volkmer J, Andrée B, Kelm M, Jax TW. Gene expression analysis of human red blood cells. Int J Med Sci 2009; 6(4):156-159. доступно са http://www.medsci.org/v06p0156.htm). Еритроцити не садрже ни митохондријалну ДНК, јер не садрже митохондрије. Ове органеле би трошиле кисеоник за сопствене потребе и еритроцит не би могао да га преноси другим ћелијама. Зато је дисање у еритроциту, наравно, анаеробно.

У трагању за одговором на питање зашто је уопште еритроцит изузетак, односно зашто нема једро, пронашли смо два објашњења. Оба објашњења приказују као предност то да је на тај начин ослобођен „баласта“, велике структуре какво је једро. Према једном од њих, оваква ћелија је еластичнија, толико да и мења облик, па може да прође и кроз најуже пролазе у сваки део тела (извор: American Society of Hematology). Према другом, тако се добија више места за хемоглобин (Blurt.it и ThinkQuest).

Уколико имате ви неку недоумицу коју бисте поделили са нама, пишите нам на блогу или на мејл-адресу (имате је на страни о ауторима).

Коментари на: "Крвава недоумица :)" (2)

  1. jako mi se svidja „plan gradnje“. hvala 🙂

    • Драго нам је, јер смо гледали да текст буде применљив у настави. Једино што, нажалост, не можемо да се правимо важни да смо ми то смислили, пошто нисмо. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: