Сајт за наставнике биологије

Генетика Балкана


Свежија вест која би могла да вас занима је да су стручњаци са Института за судску медицину у Скопљу направили занимљиво истраживање из области генетике и форензике, а користећи ДНК жртава са подручја Балкана. Наиме, осим становника Грчке, који се нису одазвали да помогну у истраживању, тим др Златка Јаковског обрадио је ДНК профиле народа са ових простора и пронашао неке занимљиве сличности. На пример, према тој карактеристици, Срби су најближи Хрватима, а Македонци Бугарима и Србима. Ипак, према речима аутора, овај рад нема политичку подлогу, већ практичан карактер. На пример, може да се искористи приликом идентификације жртава авионске несреће или утврђивања очинства. Уосталом, по речима самог др Златка Јаковског, иако је рад трајао целих шест година, за озбиљну анализу порекла и сродности појединих народа потребно је много више и времена и средстава.

Вест можете прочитати овде:

В92: „Срби и Хрвати најсличнији по ДНК“

Овде имате ПДФ документ са комплетним радом др Златка Јаковског и његовог тима, нешто старијим (из 2010), али са сличном темом и методологијом:

http://academicjournals.org/JCPFM/PDF/Pdf2010/Mar/Jakovski%20et%20al.pdf

(референца:

Journal of Clinical Pathology and Forensic Medicine Vol. 1(1), pp. 001-004, March, 2010
Available online http://www.academicjournals.org/JCPFM
©2010 Academic Journals)

Коментари на: "Генетика Балкана" (2)

  1. Očekujem da se jave komplikacije zbog činjenice da se mnogi Romi svetlije puti (kako bi izbegli diskriminaciju) izjašnjavaju kao Srbi, Makedonci ili Bugari, i onda uzorak alela više nije toliko jasan jer ima preklapanja i vrednosti koje štrče. I svako zna da su sve nacije izmešane na Balkanu i da u genofondu učestvuju komšija i visoki crni neznanac. Na kraju opet nema alela koji će precizno da odredi ko je pitbul a ko staford…

    • Да, свакако, овај рад никако не би требало схватити као анализу сродности појединих народа нашег региона. Уколико будемо били у могућности, потражићемо још неко стручно мишљење о овом раду, што на нету, што међу генетичарима са наших института.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: