Сајт за наставнике биологије

Школа из снова


Овако је названа вест коју је јуче објавио „Блиц“, а тај наслов описује једну нову школу каквом су је осмислили Швеђани. Ова школа је заиста нова и до сада невиђена, о чему можете да прочитате кликом на овај линк (ако нисте до сада):

Блиц: „Школа из снова у Шведској: Нема учионица и пропитивања“

И фотографије и текст дочаравају необичан начин рада са ђацима; не седе у класичним клупама, окупљају се у посебним објектима названим „селима“ како би радили пројекте и не иду у исти разред по годинама, већ по способностима! Верујемо да ћете након прочитане вести свакако имати своје мишљење (на страни где је вест већ има и завидан број различитих коментара), а свакако би било занимљиво размислити како би се (наши) часови биологије уклопили у овакву школу.

Коментари на: "Школа из снова" (2)

  1. To nije škola nego biblioteka. Sedeo sam i ja kao đak u biblioteci i proučavao literaturu na uglavnom biološke teme (sva sreća naša škola je imala ogromnu biblioteku), ali sam posle opet morao deo dana da provedem sedeći na časovima. Prognoziram velike rupe u znanju i čitave oblasti o kojima deca pojma nemaju jer im niko nije rekao da to nešto postoji pa da dalje potraže više ako se zainteresuju.

    Inače jedan od važnih delova nastavničkog rada je prezentacija gradiva đacima u smislu umetnika-izvođača i organizatora prezentacije (nadam se da je vreme onih koji se raduju što će slušati kako svako dete redom recituje napamet naučene rečenice iz udžbenika zauvek prošlo). Ovde tog aspekta prezentacije, a vidimo ni ocenjivanja, nema i sve se svodi ne znam tačno ni na šta, verovatno dete može i domaru da pokaže svoj rad „vidi šta sam našao zanimljivo o crvima“ i da on klimne glavom i kaže „baš lepo“.

  2. Лепа аналогија, да је таква школа заправо библиотека. Видећемо у шта ће то да се претвори и каквим ће се показати, али и ја лично имам прилично резерве, пре свега јер ми такво стицање знања изгледа хаотично. Некако сам се до сада уверио да је квалитетније када се знање усваја постепено, методично.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: