Сајт за наставнике биологије


Наш циљ је да постанемо важан део рада наставника биологије у Србији и надамо се да смо вас до сада и уверили у ту намеру. Зато смо се веома потрудили да дођемо до прошлогодишњих тестова и успели, пре свега захваљујући љубазности организатора такмичења који су нам тестове послали. Знамо да ћете пронаћи прави начин да их искористите, па вам их ми овде дајемо:

 • Општинско такмичење:

* седми разред & решења

* осми разред & решења

 • Окружно такмичење:

* седми разред & решења

* осми разред & решења

 • Републичко такмичење:

* седми разред & решења

* осми разред & решења

И за оне који не могу да преузму вордове документе, тестове и решења са општинског и окружног такмичења смо превели у пдф-формате:

Коментари на: "Помоћ такмичарима – такмичење високи старт :)" (129)

 1. Да ли је званично одобрено такмичење за 5. и 6. разред основне школе?

  • Јесте, а на овом блогу имате и пропозиције такмичења које је дало Српско биолошко друштво. Довољно је да одаберете категорију био-такмичење. Задатке за те разреде, нажалост, немамо, пошто се они први пут такмиче ове године.

   • nije tacno..sesti razred se jos od kad takmici..a peti od prosle godine..ja sam sada 6. i prosle godine sam isla nna takmicenje iz biologije i ove godine idem..na ovom sajtu nisu postavljeni testovi za 5. i 6. razred..ali ima na drugim sajtovima!! 🙂

   • Саро, и пети и шести се такмиче почевши од прошле године. Ипак, заинтересовани смо за те сајтове, па би било сјајно да нам проследиш линкове. 🙂

 2. Takmiče se zaključno sa okružnim/gradskim; ne idu na republičko.

 3. HVALA NA POMOCI!!! <333

 4. Kada ce biti opstinsko takmicenje u subotici? 🙂

  • Данице, молимо и други (и трећи и тако даље) пут, пошто намеравамо да будемо од помоћи наставницима и њиховим ђацима. И ми захваљујемо на интересовању за такмичење из овог дивног предмета. 🙂 Општинско такмичење је, према пропозицијама, 25. фебруара у 10 часова и то важи за целу Србију, без обзира ко је одакле, јер једино тако сви имају исту шансу, пошто су тестови исти за све. Можда ће због овог непланираног распуста доћи до померања, али за сада о томе нема речи. Ако буде било, јављамо, а верујемо да ће и наставници свакако правовремено знати. Углавном, пуно среће!

 5. Ma sta kad nece da otvori, samo republicko hoce,dzabe si i stavljao. -.-

  • Огњене, ми као уредници можемо да видимо да је много људи успело да преузме ова документа са нашег сајта. То што ти не можеш, вероватно има везе са компјутером који користиш. Е, сад, пошто ми нисмо информатичари не можемо да ти помогнемо, али нам је пало на памет да другара замолиш да или он/она преузме то за тебе или да им будеш гост и искористиш њихов компјутер. Дакле, сигурно може. 🙂

 6. Da li mozete da postavite resenja sa opstinskog takmicenja za sedmi razred.Cini mi se da ste graskom postavili resenja za osmi umesto za sedmi razred.Hvala unapred!

 7. Hvala Vam, ovi testovi i resenja su od velike pomoci za pripremu takmicenja.

 8. Drugarica mi je rekla za ovaj sajt. Bas mi je drago sto se neko setio djaka i stavio pitanja iz biologije.. Jako nam znaci,ali postoji jedan problem: Moj kompijuter moze da ocita samo PDF formate(kao sto je dato republicko takmicenje), ostala dva formata ne moze. Pa bih vas zamolio da sve stavite u PDF formatu,da svi mozemo lepo da koristimo,jer sam primetio da se i drugi zale na isto… Znaci da bude kao republicko,tog formata PDF!!!

  • Боки, у току вечери ћемо додати у овај чланак и пдф који садржи тестове са општинског и градског такмичења.

 9. E hvala vam mnogo,sad hoce da mi se sve lepo ocita, ako dodjete do jos testova ,stavite obavezno u PDF formatu, mnogo vam hvala,bas se radujem!!!!

  • Боки, драго нам је због тога и држимо песнице за такмичење, а ако у међувремену набасамо на још неке тестове, обећавамо да ћемо их поставити на овај блог (у ПДФ-у, подразумева се :)).

 10. E ljudi, prosao sam na opstinsko iz matematike,imao sam 80 bodova,sad su izasli rezultati,drzitemi palceve da jednako dobro bude i iz bilogije :DDD

 11. Nadam se da hocu, a cini mi se da je laksa biologije od matematike, mada i ne volim mnogo da ucim,sto bi se reklo da bubam, vise volim da ukljucim mozak za 5 zadataka i da mislim. Pozdrav!

  • И ми не волимо да наши ђаци бубају биологију – више нам се свиђа да је разумеју, примењују знања и самим тим размишљају. На срећу, тестови из биологије последњих година су управо тако и конципирани. Поздрав, Боки и срећно!

 12. Hocete li staviti jos testova iz biologije sa proslih, proslogodisnjih(itd.) opstinskih i okruznih takmicenja? Puno bi nam znacilo!

  • Петре, не можемо ништа да обећамо, али ћемо тестове свакако потражити и уколико пронађемо неке, поставићемо их на блог.

 13. U redu, hvala. Imam jedno pitanje u vezi ocenjivanja testova iz biologije.. U resenjima sa strane pise 5×1, 5×2 bodova. Ovo x1 da li to znaci da se trazi kompletno resenje zadatka za 5 bodova,ako se pogresi jedno od 5 ,dobija se 0 poena. a ovo x2 ,to znaci da sme da se pogresi jedno i da se dobije ,na primer 4 boda? Objasnite mi,molim vas,ovaj nacin bodovanja,nije bas najjasniji.

  • Први број означава број захтева (рецимо у оквиру једног задатка би требало повезати по пет појмова са леве и десне стране), а други број означава број бодова по сваком захтеву. На пример, ако се задатак бодује са 5×2, значи да има пет захтева и сваки се бодује са по два бода. Укупан број бодова је за тај задатак 10, а ако неко тачно реши (споји или шта се већ тражи) три захтева, добија 3×2=6 бодова. Дакле, такмичари треба да се труде да што више одговоре, јер се све тачно вреднује.

 14. Ne znam da li sam najbolje razumela pravilnik takmicenja iz biologije pa bih Vas zamolila za pomoc.Razumela sam da treba uciti iz svih odobrenih udzbenika za ovu godinu.Za 7 razred je odobreno 5 udzbenika,sve sam ih nabavila i primetila da se prilicno razlikuju.Sada me interesuje da li bas iz svih moram da ucim? Hvala unapred!

  • Најбоље је да се консултујеш са наставником/наставницом зато што је потребно да се учи према важећем плану и програму и стандардима за биологију. Тамо је прецизирано шта и како, а наставник ће знати како да те упути. Ми само можемо да те саветујемо да прегледаш све уџбенике (када их већ имаш) и да потражиш који појмови се понављају у сваком од њих. Аутори уџбеника су водили рачуна да „убаце“ све што је важно, а и додали су неке мање важне појмове, којих у другим уџбеницима нема. Па и ако запамтиш и њих, опет си у предности – што више знаш, утолико боље. 🙂

 15. Da li se,mozda, zadaci za opstisnko iz fizike uzimaju iz casopisa Mladi fizicar?

  • Петре, према нашим сазнањима, сваке године се праве нови задаци наменски за такмичење. Пре такмичења ти задаци се не објављују нигде, па тако ни у часопису „Млади физичар“ или било ком другом. У супротном, постоји шанса да неки ђаци пронађу те задатке и онда само такмичење не би било равноправно. Тако је макар за биологију, а верујемо да нема разлога да тако не буде и за друге предмете. Ипак, најбоље је да питаш физичаре да то потврдиш.

 16. U pravu ste, ali iz matematike se zadaci(odnosno 2-3 zadatka) za opstinsko uzimaju iz Matematickog lista, a to je naravno da bi deca vise kupovala . Nego,imam tri pitanja:
  1) Da li su objavljeni novi termini takmicenja,zbog vanrednog stanja?
  2) Jeste li nabasali na jos neke testove iz bilogije?
  3) Jel za skolsko takmicenje iz bilogije, gradivo zakljucno sa Nervnim sistemom,a za opstinsko sa Endokrinim zlezdama? Pozdrav!

 17. Pomerena su opstinska takmicenja iz fizike i biologije.Fizika je 25.februara, a biologija 10.marta.

 18. Тачно како Тамара каже, али да Петру одговоримо редом:
  1. Објављени су термини на сајту Биолошког факултета у Београду:
  http://www.bio.bg.ac.rs/takmicenja.htm
  Ускоро постујемо детаљну информацију.
  2. Да, набасали смо на неке раније тестове, али треба нам времена да смислимо како ћемо их накачити на блог. Ускоро.
  3. За школско такмичење одлучују наставници у школи, тако да ми то нећемо знати боље од твог наставника/наставнице, а за општинско се учи и ендокрини систем.

  Ово су информације за прву помоћ.

 19. Mozete li mi napisati ovde termine takmicenja,posto ne moze da mi otvori dokument,nema PDF format :(?

 20. Има у најновијој вести коју смо дали на блогу – закачили смо пдф. Ево и овде:
  општинско: 10. март
  градско/окружно: 21. април
  републичко: 12. мај

 21. A jel imaju negde termini iz drugih predmeta,ili je sve ostalo isto(izuzev bilogije i fizike)? Jer ako su datumi ostali isti,bice katastrofa,jer ce nam sva takmicenja ubaciti u prvu nedelju,cim podjemo.

  • mislim na skolska.

   • О школским такмичењима одлучују наставници и ту ми не можемо много да ти помогнемо. Што се тиче осталих такмичења, ван школе, требало би да су померена из свих предмета. Ту већ не знамо када је које, али ако нађемо, објавићемо. Нисмо сигурни шта си мислио под катастрофом, али није ваљда да и излазиш на сва такмичења? Да то није превише? Уколико си одабрао само једно или два, у том случају није много важно у којој су недељи и да ли су сва у истој недељи, зар не?

 22. Tako je, taman posla da idem na sva takmicenja,nisam bas toliko sposoban. Idem iskljucivo na ona,na koja sam prolazio ovih godina- srpski, matematika, fizika,a ove godine dodao sam i bilogiju,jer mi je zanimljiva u 7. razredu,a hemiju isto volim,pa nisam mogao da je izuzmem 😀

  • Петре, није овде у питању способност; врло верујемо да си ти јако способан и амбициозан ђак. Међутим, уз све школске обавезе, пет такмичења (ако добро бројимо) је прилично оптерећење. Ми ти свакако желимо срећу на свим пољима, али иначе је савет за ђаке да се усресреде на пар такмичења, што због приличног оптерећења, што због тога да би им се повећале шансе да на тим такмичењима буду што успешнији.

 23. Srpski jezik- opstinsko takmicenje 3.mart, gradsko 31.mart,republicko 19.maj.
  Strani jezici- opstinsko takmicenje 10.mart, gradsko 29.april, republicko 26.maj.
  Matematika- opstinsko 4.mart, gradsko 31. mart, republicko 5. maj.
  Fizika- opstinsko 25.februar u 13h, gradsko 17. mart,republicko 28-29 april.
  Hemija- opstinsko 3. mart u 9h, gradsko 1.april u 9h,republicko 12-13 maj.
  Biologija- opstinsko 10. mart u 10h, gradsko 21.april u 10h, republicko 12. maj.
  Geografija- opstinsko 25. februar, gradsko 11. mart, republicko 28. april.
  Istorija- opstinsko 3. mart, gradsko 31. mart, republicko 6. maj.
  Racunarstvo i informatika- opstinsko-26. februar, gradsko 24. mart, republicko 21. april.
  Tehnicko i informaticko obr.- opstinsko 18. mart, gradsko 22. april, republicko 20. maj.

 24. Drago mi je sto ste postavili test sa proslogodisnjeg takmicenja, od velike je pomoci, a da li biste mozda mogli da postavite i testove sa takmicenja koja su bila prethodnih godina! Hvala! 🙂

  • Недо, сутра ујутро скенирамо неколико тестова из ранијих година и све ћемо поставити у току дана. Дакле, радови су у току, а драго нам је да је овај блог од помоћи. 🙂

 25. http://www.dfs.rs/
  Kako je fizika 25.?

 26. Na sajtu obrazovnog centra pise da je 25.februara u 13h.Mozda je sigurnije da kontaktiras dfs.

 27. Ispravili su i na sajtu obrazovnog centra,ipak je fizika 26. februara kao sto pise na sajtu drustva fizicara.

 28. Posto za opstinsko takmicenje ucenici imaju 1 slobodan dan za pripremu i ne idu na nastavu toga dana(Na primer takmicenje je u subotu i ko ide na opstinsko, oslobodjen je petka od nastave), posto ce ove godine dosta takmicenja biti u nedelju,da li vazi isto pravilo i da li cemo biti oslobodjeni petka od nastave ,iako je nedelja(primer matematike) .?

  • О томе одлучују школе – свака за себе. То иначе није правило, односно, није пракса у свим школама, па је најбоље да то питаш своје наставнике.

 29. Evo i ja sam cula za ovaj sajt, mogu vam reci da se dosta proculo,jer se blizi takmicenje iz biologije,pa svi jure po internetu,trazeci bilo kakav vid provere znanja, sto ce im pomoci oko takmicenja,pa tako i ja. Testovi sto ste postavili su stvarno odlicni za vezbu,samo bi dobro bilo da ih ima jos. Pozz!

  • Драго нам је да то прочитамо, тј. да има интересовања за такмичење и за биологију и да је овај блог од користи. Тестова ће бити још колико данас.

 30. Da li mozete da postavite jos testova za opstinsko takmicenje za VII razred?

  🙂

  • Николина, већ смо поставили тестове из 2007. на овом блогу. Чланак може да се нађе преко категорије „био-такмичење“. Да ли ћемо поставити још тестова, зависи само од тога ако их некако пронађемо. Ништа не обећавамо, али ћемо се потрудити.

  • Hvala!

 31. Sve pohvale, mnoge vase informacije sam vec upotrebila, od velike ste pomoci!!! Pozdrav!!!

 32. Dusica R рече:

  postoji li sansa da pomognete i takmicarima koji su u srednjoj skoli. znacilo bi nam da pogledamo testove od predhodnih godina.
  unapred HVALA.

  • Душице, за сада је област рада овог блога основна школа (дешавају се и „излети“ у средњу, али прилично ређе). Међутим, постоји форум осмишљен баш за средњошколце који води наша сјајна колегиница Снежана Трифуновић и баш се и зове „биологија за средњу школу“. Овај форум није осмишљен само за такмичења – има ту широк спектар тема значајних за вас ђаке тог узраста, али има и много информација и „прикачених“ тестова битних за такмичење. Линк који ти је потребан је:

   http://www.bionet-skola.com/forum/viewtopic.php?f=68&t=762

   Регистрација је једноставна и можеш без проблема да преузимаш тестове којих тамо има.

 33. Dusica R рече:

  divni ste! hvala!

 34. Vanja рече:

  Do koje lekcije se takmici 8.razred?

  • Претпостављамо да је питање у вези са општинским такмичењем, па је одговор закључно са антропогеним екосистемом.

 35. Jovana рече:

  Imam jedno pitanje u vezi ovogodisnjeg takmicenja iz biologije. Primetila sam da se opstinsko takmicenje prosle godine i opstinsko takmicenje 2010. godine znatno razlikuju.ja sam pitala nastavnicu zbog cega je to tako,a ona mi je rekla da se od 2011 prave malo drugaciji testovi za opstinsko takmicenje,jer npr. 2010 nije bila slika, 2009(cini mi se) bile 3 slike, itd. I rekla mi je da je i tezina testova drugacija(teze je bilo prethodnih godina,izuzev 2011),pa me interesuje vase misljenje o razlici izmedju testova i da li ce ostati isti tipovi zadataka kao i prosle godine…. I jos nesto sam primetila, a to je da je svake godine bila razlicita slika,nijedne godine se nije ponovila ista slika,pa da li da se nadam da ove godine nece biti iste slike, kao prethodnih 5-6 godina? POZDRAV!

  • Ево, да кренемо од последњег питања. Наше искуство је показало да се веома ретко или готово никада, питања из тестова не понављају са претходних година. То значи да организатори такмичења увек праве нова питања сваке године. Самим тим, не бисмо очекивали ни да ће се поновити нека слика. Међутим, не бисмо ни препоручили да се слике које су већ биле на прошлим тестовима „прескачу“ у учењу. Најпре, слике су важне у учењу биологије, а и да се не понове (шансе су заиста мале, судећи по досадашњој пракси), могу да помогну у одговарању на нека друга питања.

   Јасно је да се све мења, па тако и настава, а и тестови на такмичењу. Твоја наставница је приметила разлике у тежини тестова из разних година и ми смо истог мишљења. Правилност коју смо ми такође приметили (тим пре што већина нас уредника приличан број година ради у просвети) је да новији тестови захтевају више разумевања и примене знања, односно логичког сагледавања, док су некада тестови више „ловили“ познавање информација, пре свега детаља. Дакле, више се захтевало, што бисте ви ђаци рекли, бубања. Закључак овога би био да ми очекујемо да ће овоговодишњи тестови по концепцији (начину постављања питања, типу питања, захтеву да се размишља) бити ближи прошлогодишњем и овима из скоријих година, него онима од пре више година. То је некакав тренд који се уочава.

   Надамо се да си задовољна одоговором на питања, јер конкретније од овога и не знамо да ти одговоримо. Просто смо поделили нека наша запажања.

 36. Strahinja рече:

  imam jedno pitanje u vezi sutrasnjeg takmicenja(testa) iz biologije za 7.razred. Primetio sam da su ,prosle godine, za lekciju Poreklo i razvoj coveka(majmuni), stavili samo 2 pitanja i da ni u jednoj godini(proslih 7-8 g) na testu nije uopste bilo pitanja o vrstama ljudi(kavkaski,negroidni,mongoloidni tipovi), pa sam hteo da vas pitam da li ce tako biti i ove godine,jer sudeci po ovome,oni su lekciju Majmuni i izbacili sa takmicenja(ne bukvalno), ja sam prema tome najmanje i ucio majmune,a najvise nervni sistem,sto je i logicno. A moj nastavnik me je i posavetovao da se ne obazirem puno na majmune,nego cisto da procitam celu tu oblast,kakvog ste vi misljenja o toj lekciji(odnosno kratkoj oblasti)?

  • Ево одговорићемо и овде, јер не знамо где ћеш потражити одговор. Дакле, нажалост не можемо да ти помогнемо много. Истина је да су на такмичењима разних нивоа неке области присутније од других, али ту нема много правила, бар ми не можемо да их установимо. Просто се тако задеси. Баш као што се задесило да претходних година еволуција човека буде мање заступљена. Ипак, не знамо каква ће бити питања, па не можемо да ти обећамо да неће бити задатака из те лекције. Наше је мишљење да што више знаш, веће су ти шансе; уосталом, сваки задатак носи одређен број бодова, а сваки бод чини разлику. Наравно, какву ћеш стратегију у учењу применити, зависи од тебе и твог наставника.

 37. Pisem vam sa sestrinog imena, posto moj komentar nece da preda.

  imam jedno pitanje u vezi sutrasnjeg takmicenja(testa) iz biologije za 7.razred. Primetio sam da su ,prosle godine, za lekciju Poreklo i razvoj coveka(majmuni), stavili samo 2 pitanja i da ni u jednoj godini(proslih 7-8 g) na testu nije uopste bilo pitanja o vrstama ljudi(kavkaski,negroidni,mongoloidni tipovi), pa sam hteo da vas pitam da li ce tako biti i ove godine,jer sudeci po ovome,oni su lekciju Majmuni i izbacili sa takmicenja(ne bukvalno), ja sam prema tome najmanje i ucio majmune,a najvise nervni sistem,sto je i logicno. A moj nastavnik me je i posavetovao da se ne obazirem puno na majmune,nego cisto da procitam celu tu oblast,kakvog ste vi misljenja o toj lekciji(odnosno kratkoj oblasti)?

  • Нажалост не можемо да ти помогнемо много. Истина је да су на такмичењима разних нивоа неке области присутније од других, али ту нема много правила, бар ми не можемо да их установимо. Просто се тако задеси. Баш као што се задесило да претходних година еволуција човека буде мање заступљена. Ипак, не знамо каква ће бити питања, па не можемо да ти обећамо да неће бити задатака из те лекције. Наше је мишљење да што више знаш, веће су ти шансе; уосталом, сваки задатак носи одређен број бодова, а сваки бод чини разлику. Наравно, какву ћеш стратегију у учењу применити, зависи од тебе и твог наставника.

 38. Da li cete postaviti test i resenja sa danasnjeg opstinskog takmicenja iz biologije,7.razred?

 39. Evo za osmi razred:

  Click to access osmi.pdf

  • Јецо, хвала најлепше. 🙂 Међутим, то је та стара верзија теста, а ми чекамо да добијемо ову најновију, која је и била на такмичењу. Ипак, још једном хвала на труду.

 40. tamara98 рече:

  Da li mozda znate gde ce se odrzati okruzno takmicenje iz biologije za BG?

 41. tamara98 рече:

  Da li neko zna kako izgledaju testovi iz biologije na regionalnoj smotri Centra za talente? Da li su ti testovi slicni ovim sa gradskog takmicenja?

  • Не знамо, заиста. На интернету се могу наћи сајтови више тих регионалних центара, па можда тамо постоји информација више.

   • tamara98 рече:

    U svakom slucaju,hvala.Na sajtu Centra postoje primeri naucno istrazivackih radova.Rad sam vec zavrsila i predala,ostaje jos odbrana i izrada testa.Nadam se da cu tamo bolje proci,jer sam na jucerasnjem gradskom imala 90 poena.Nije ni to lose,ali sam ocekivala vise,jer sam se bas dosta spremala.

   • Тамара, баш нам је жао због тог једног бода, мада је и то свакако сјајан успех. Честитамо! За ово друго такмичење ти држимо песнице. Морамо и да приметимо да си баш ангажована и да постижеш лепе резултате, што је за сваку похвалу!

 42. tamara98 рече:

  Hvala

 43. Da li znate iz kojih knjiga treba da se uci za skolsko takmicenje iz biologije za 6. razred ?Sutra imam takmicenje a ucim samo iz skolske knjige . Imate li predlog ??

  • То ће знати само наставници који организују школско такмичење у твојој школи, јер је њима препуштено да организују то такмичење и да праве тестове. Савет је да се спремаш из уџбеника које је твој наставник користио када сте се спремали за такмичење на додатној настави.

 44. Stefan Radojevic рече:

  Da li mozete da mi kazete iz koje ce oblasti biti pitanja za opstinsko takmicenje 2013. za 7 razred ?? Molim vas jako mi treba.

 45. Nedeljko10 рече:

  Da li znate kada ce se odrzati opstinsko takmicenje iz biologije za 7. razred 2013??Hvala unapred!

 46. Da li znate iz koje oblasti ce biti pitanja iz opstinskog takmicenja iz biologije za 7. razred 2013??

  • Не знамо још док не изађу пропозиције за такмичење. Надамо се да ће бити до краја овог месеца.

 47. Mozete li mi onda tada reci?

 48. Da li imate testove sa takmicenja iz biologije za I godinu gimnazije? Nadam se da mi mozete poslati 🙂

 49. Kada je opštinsko takmičenje 2013. godine?

  • Према календару, 3. марта. Цео један чланак посветићемо такмичењу, само још чекамо пропозиције.

 50. Da li se zna da li će se uskladiti satnice takmičenja iz srpskog jezika i biologije za osnovne škole , pošto se datumi poklapaju ? Treba omogućiti deci da izađu na oba predmeta , stvarno nije u redu da se poklapaju datumi , barem da se razdvoje satnice , da deca stignu na oba takmičenja….

  • Не знамо и не зависи од нас, али судећи према претходној години, може се претпоставити да ће такмичења почети у различито време.

 51. Kada ce da vam izadju propozicije…..da li ce te tad objaviti pitanja sa opstinskog takmicenja 2013?

  • Пропозиције су већ изашле и објавили смо их у чланку под називом „Почело је, почело“. Питања са општинског такмичења ћемо објавити ако их добијемо након самог такмичења.

 52. Marko рече:

  Ja vas molim ako mozete da napravite neki test za 7. razred slican opstinskom takmicenju sa resenjima samo da znam koliko cu bododova otprilike imati i da provezbam ,posto sam sva takmicenja od predhodnih godina radio sa nastavnicom pa neznam koliko bi imao bodova?Ako vec postavljate ja vas molim da to bude pre opstinskog takmicenja.

 53. Marko рече:

  Opstinska takmicenja 2012 i 2011 su dosta drugacija od ostalih takmicenja predhodnih godina.Hoce li preksutrasnje takmicenje biti nalik onom iz 2012 i 2011 ili nalik takmicenjima predhodnih godina?

  • Претпостављамо да ће бити налик на ове скорије. Нажалост, Марко, не можемо да ти испунимо молбу и да направимо тест. То би изискивало превише времена (уз ангажовање тима наставника), а ми то време (посебно сада пред такмичење и уз све остале обавезе) немамо.

 54. Marko рече:

  Da li za pripremu takmicenja smisljate zadatke ili koristite neke posebne zbirke pa odatle uzimate zadatke?

  • Марко, ми не правимо задатке. На овом блогу само извештавамо о такмичењима и прослеђујемо тестове које добијемо од организатора. 🙂 Збирки нема, макар колико је нама познато (мада радна свеска, ако је имаш, може да буде од помоћи), а ако нас питаш како припремамо своје ђаке, одговор је – као и твоја наставница; вежбамо уз тестове из ранијих година.

 55. VTosic рече:

  Samo da proverim, da li je takmicenje ostaje u 12 i 30h? Hvala unapred!!! Srecno svima u nedelju!!

 56. Marko рече:

  Koliko bodova ce biti potrebno za prolazak na gradsko takmicenje?

 57. Ivana рече:

  Hvala 😀 I ja imam isto sutra takmicenje i iz srpskog i iz biologije 😀 Jedva cekam!!! Hvala vam mnogo na pomoci!!! 😀

 58. mozes kad dodju rezultati iz biosa iz SUBOTICE da postavis ovde?hvala aa

  • Једини начин је да нам домаћини такмичења из Суботице пошаљу листу. Уколико то ураде, објавићемо.

 59. brankadjuric рече:

  moze 🙂

 60. Da li vec imate neke informacije, do kojih nastavnih jedinica da deca uce i pripremaju se za predstojece opstinsko takmicenje, pa i dalje ?

 61. Da li imate zadatke iz biologije skolsko takmicenje 5 razred ???

 62. Nigde na blogu, nisam pronasla da ste postavili, koje gradivo treba da se uci za opstinsko takmicenje, sve sam pregledala? I, zanima me da li je opstinsko takmicenje pomereno za 15. mart? Hvala!!!

  • Не само да смо поставили на блогу и то у записнику са најскорије одржаног Актива, већ то можете пронаћи и у Правилнику који је постављен на сајту београдског Биолошког факултета, а који смо линковали.

   И да, термин је промењен како рекосте, што смо такође објавили.

 63. Pronasla sam, ne znam kako, ali previdela sam taj zapisnik! Izvinjavam se i hvala vam!

 64. Do koje oblasti, na opstinskom takmicenju za 6. razred, treba da se uci?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: