Сајт за наставнике биологије


Верујемо да се сећате вести која је 2001. добро продрмала свет; политичари и новинари из САД су добили несвакидашње коверте, чији је садржај био бели прах. У питању су биле споре Bactillus anthracis, послате са намером да се изврши атентат. Наиме, споре антракса су смртоносне, а нападају ћелије крви, оштећују ткива и изазивају крварење. Зашто то помињемо сад, више од деценије касније? Зато што је најновије истраживање утврдило да колико ће болест утицати на човека, зависи од његових гена. Када су научници изложили лимфоците различитих људи антраксу, неке су биле отпорније него друге. Што је још значајније, њихово истраживање указује да у томе има улогу CMG2 ген (capillary morphogenesis gene 2) одговоран за протеин који ће се наћи на површини ћелије. Од овог протеина зависи са којом ће лакоћом отров ући у ћелију. Заправо, истраживачи су и раније знали да се у случају разбољевања различитих људи могу очекивати различити исходи, али нису знали да ли то зависи од гена тих особа или од утицаја средине.

Истраживањем је било обухваћено 234 људи (односно њихових ћелија), из Африке, Азије, Европе и Северне Америке и показало се да је већина очекивано подлегла отровима. Међутим, неки представници Европе имају ћелије за које је потребно стотину па и хиљаду пута више отрова да би их убило. Показало се и да су сродници показивали сличну (не)отпорност. Ово може да изнедри сасвим нову стратегију у лечењу људи из два разлога. Најпре, проналажење и блокирање рецептора који уопште прима отров у ћелију би могао да буде кључ излечењу, или макар, одређивање колико ће ко од оболелих бити у лошем стању, а приликом евентуалне епидемије, могло би олакшати стратегију лечења.

Вест је објављена на: http://blogs.scientificamerican.com/observations/2012/02/06/anthrax-toxicity-depends-on-human-genetics/

Што се „других прича“ тиче, нисмо мислили да вам их испричамо, него смо мислили да причамо заједно са вама. 🙂 Наравно, говоримо о форумима. Форуми су места где може да се окупи више наставника са жељом да нешто промени и/или да допринесе квалитету наставе у овој нашој земљи. За ту сврху, дајемо вам предлог да се укључите у два форума. О једном смо вам већ писали, али вреди поновити. Ради се о форуму наставника који раде уз помоћ информационих технологија. Многе добре информације можете добити тамо:

http://forum.e-pismen.rs/index.php

Други је форум који је покренула наша колегиница Снежана Трифуновић, који се малко више бави биологијом за средње школе, али и „основци“ ту и те како имају „шта да траже“.

http://www.bionet-skola.com/forum/index.php

Уколико желите да причате са иноземним колегама и то из целог света, можете се придружити радионици коју организује Wiki (није Википедија):

http://coolcatteacher.visibli.com/share/5fg876

Зачкољица је што за ову радионицу можете да се одлучите само данас. Радионица је у вези са онлајн учењем и решавањем практичних проблема који настају током оваквог вида учења; како то извести да буде поуздано и одговорно, како ускладити временске разлике, како решити проблем асинхроног учења. Пошто нам је Мумбај (некада Бомбај) у Индији прилично далеко, а тамо је центар збивања, сајт нам нуди могућност да учествујемо виртуелно. „Упашћемо“ у групе које ће чинити наставници и ђаци из различитих земаља или као наставници-учесници или као експертски саветници ђацима. Мање је вероватно да ће комуникација бити у реалном времену, па се очекује да ће свако доприносити онда када може, баш као на форуму. Очекује се и да се шаљу материјали како би се на крају активности направила презентација. Цео догађај је предвиђен за период од 23. до 25. фебруара, а дато је детаљно упутство како можемо да се укључимо. Уколико постоји проблем, дата је и мејл адреса особе којој можемо да се обратимо за помоћ.

Придружите се, ако не радионици, онда свакако форумима, јер сваки наставник биологије и те како има неке своје вредне приче. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: