Сајт за наставнике биологије


Овај чланак бисмо отпочели једним акционим филмом:

Главни јунак, ован, очигледно уме сам да се избори за своја права. Међутим, у природи има много животиња којима је наша помоћ неопходна. На то указује и организација Greenpeace International. Наиме, позната нафтна компанија Shell има у плану да направи пет бушотина на Арктику Аљаске и активисти еколошке организације су успели да блокирају њихов брод. Нафтна компанија намерава да експлоатише нафту у једном од последњих нетакнутих делова наше планете и тиме ће угрозити поларне медведе, већ прилично угрожене услед последица глобалног загревања, као и друге врсте. Greenpeace истиче да су природни услови који тамо владају толико сурови, да би санација евентуалног изливања нафте била практично немогућа.

Чланови еколошке организације траже помоћ или да будемо прецизнији, подршку. Уколико желите, можете им је пружити кроз потписивање онлајн петиције (хајде да је тако назовемо, јер се сви мејлови шаљу врховодству Shell-а) на сајту:

http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/climate-change/arctic-impacts/Save-the-Arctic/?redirect (Морамо и да напоменемо да не знамо колико ће временски дуго трајати ова акција.)

Протесте ћемо изгледа имати и на локалном нивоу, али због сасвим другачијег разлога. У питању је трговински споразум ACTA за који се верује да ће га наша Влада највероватније усвојити. Овај споразум регулише ауторска права на интернету, али и онемогућава развој пиратерије. Међутим, људи који су упућени у све то тврде да ће овај споразум угрозити људска права и увести цензуру на интернет. Протести су најављени, мада медији износе шаролике информације:

http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/srbija-usvaja-sporazum-koji-omogucava-cenzuru-na-netu/30336.phtml (24 сата)

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=02&dd=24&nav_category=12&nav_id=585437 (Б92)

http://sr.wikinews.org/wiki/ (викивести)

Да не буде да је цео свет полудео (па чак и овнови), за крај имамо и једну добру вест. Пре неки дан је спасена ретка врста птице, букавац и то ни мање ни више него у дворишту кланице! 😀 Место збивања је Дољевац и вест су пренели наши медији:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:367431-Pronadjena-retka-vrsta-ptice-bukavac

Коментари на: "Зелени активисти за белог медведа" (2)

  1. potpisala!… sad cekam peticiju protiv ACTA-e… 🙂

    • 🙂 Не знамо да ли ће се таква петиција организовати, али ћемо се као и до сада трудити да пропратимо све вести које могу да буду важне или занимљиве наставницима. Хвала за подршку очувања белих меда.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: