Сајт за наставнике биологије


Дунав нам је у опасности, а због економског пројекта који ће му изменити лични опис. Због тога је организација WWF организовала потписивање онлајн петиције још крајем фебруара. Ми смо за петицију сазнали недавно, али је, на срећу, још увек могуће допринети својим гласом. Више о овоме имате на сајту:

http://wwf.panda.org/sr/?203663/Potpisite-peticiju-za-ocuvanje-Dunava

Дакле, постоје два гледишта. Према једном, Дунав је искористљив у циљу стицања профита, а према другом, Дунав треба користити одрживо. Није потребно посебно наглашавати које од та два је паметније, а заједничко им је да оба посматрају Дунав као ресурс. Данас причамо управо о томе – о ресурсима, али не еколошким, већ наставним.

Пошто је нама биолозима слика веома важна и често је користимо, како у настави, тако и за састављање тестова, многи едукативни сајтови нуде популарне клип-артове које можемо слободно да користимо. Један од њих је и Discovery education:

http://school.discoveryeducation.com/clipart/category/scie.html

Још бољу понуду даје Clipart ETC:

http://etc.usf.edu/clipart/sitemap/biology.php

За заљубљенике у информационе технологије, а уз то жељне и да напредују у звањима, те су одлучили да се прихвате писања стручног рада, имамо праву „посластицу“. Ради се о тексту који је издала Европска комисија, а који је систематично урађено истраживање под називом „Онлајн истраживање научних информација у дигиталном добу“. Овај рад може да послужи и као узор и као извор информација и као референца:

http://ec.europa.eu/research/science-society/document_library/pdf_06/survey-on-scientific-information-digital-age_en.pdf

Немојмо заборавити да је вредан ресурс у раду сваког наставника – колега. Зато су форуми идеално место да се размене идеје, али и стекну знања. Многи сајтови нуде управо овакву врсту услуге, па тако и Education Week Teachers. Тема коју смо изабрали за вас носи назив „Да ли наставници не постижу неке више мисаоне вештине?“, пошто је прилично интригантна, али ви свакако можете да изаберете и неку другу тему.

http://www.edweek.org/forums/education-forums_teaching-profession_teachers-behind-higher-order-thinking-skills_.0

Наравно, најчешће се на интернету као ресурс помиње одређена онлајн алатка. Верујемо да се колеге информатичари неће сложити са нашом дефиницијом, али ми ћемо ипак покушати да објаснимо шта је то, онима који не знају. Дакле, алатке које на нету можете наћи би били програми или сајтови које можете да користите за сопствене потребе, уносећи разне материјале (без обзира да ли се ради о тексту, слици или филму, на пример). Такав је и Едмондо. Колега Ричард предлаже 15 начина за коришћење овог сајта намењеног баш настави:

http://www.freetech4teachers.com/2011/12/15-things-teachers-students-can-do-with.html?m=1

Није новост да и игрице могу бити искоришћене у едукативне сврхе. У следећем чланку, детаљно су описана чак четири начина.

http://edudemic.com/2012/02/mmorpg-classroom/

Представљамо сајт који нуди методично решење за увођење одређених појмова. У питању је сајт Biology Questions, који се користи дијалошком методом како би кроз питања и одговоре презентовао сва потребна знања о некој појави или процесу. Издвојили смо четири теме, од којих је последња занимљива и због стандарда који је новитет у основношколском учењу биологије: БИ.2.2.7. познаје термин хомеостаза и зна да објасни шта он значи. Теме су:

И коначно, уколико сте одлучили да се придружите акцији „Сат за нашу планету“ (о којој смо писали пре неки дан) коју је покренула организација WWF, материјале можете добити на руке, а од Марине Дрндарски, наставника биологије у ОШ „Дринка Павловић“. Довољно је да дођете до школе и потражите Марину. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: