Сајт за наставнике биологије


Можда се сећате да смо вас у једном од ранијих чланака водили у шетњу шумом. Овај пут, водимо вас на једну незаборавну шетњу морем:

http://www.catlinseaviewsurvey.com/

Наравно у питању је научни пројекат који има за циљ да сними и презентује одређене коралне гребене, ради њиховог очувања. Ми, наставници у школама у Србији, тешко да ћемо правити пројекте у вези са морем и морским живљем, али увек можемо да направимо неки занимљив биолошки школски пројекат.

Зашто то да радимо?

Нашој калифорнијској колегиници Хедер (Heather Wolpert-Gawron), према њеним речима, смучило се да предаје класично и припрема ђаке за тестове (којих они тамо изгледа имају много и још којекаквих), већ је одлучила да направи лекције као пројекте у којима ће ученици имати слободу да бирају теме, али што је још важније, које су у вези са свакодневним животом. И Хедер је саставила листу добрих исхода оваквог рада, али је њен метод рада прошао и врло озбиљан тест; њени ђаци те године су на националним тестирањима били бољи него све њене генерације пре тога (а Хедер ради двадесет и кусур година). Њена листа је:

  1. ово је природан начин да се међусобно повежу предмети (природне науке са математиком, историјом и књижевности)
  2. доказује ђацима да су машта и креативност у вези са истраживањем и описивањем
  3. обухвата све оне пожељне особине детета које се у Блумовој таксономији рангирају високо: анализа, процена и креација
  4. ако се дозвољава ђаку да изабере начин како ће показати то што зна, корист у виду финалног производа је огромна
  5. ученици показују своју индивидуалност тако што праве уникатне пројекте
  6. ово је фантастичан начин обједињавања свих интелигенција: аудио, визуелне, музичке, језичке, логичке…
  7. раздваја машту од стварности
  8. обједињава обавезне и изборне предмете, јер се потенцијално користе и технологијом, ликовном и музичком уметношћу (изгледа да су то код њих споредни предмети, али нисмо сигурни)
  9. захтева висок ниво размишљања и комуникације
  10. пролазе кроз читав процес писања; од идеје до ревизије, измене, и коначног нацрта, без обзира на жанр и одабир теме.

Ако вас нисмо убедили ми, нека вас убеди Хедер:

http://www.edutopia.org/blog/project-based-writing-real-world-heather-wolpert-gawron?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Како то да радимо?

Одличан сајт који објашњава осмишљавање, израду и реализацију пројекта на врло једноставан начин и у корацима је сајт који су сараднички направили Мајкрософт и Агенција за одгој и образовање из Хрватске:

http://pil2.mscommunity.net/Portals/0/sadrzaj/skolski/materijal/3_provodjenje_skolskog.html

Шта да радимо?

Нама биолозима, сигурни смо, никада не мањка идеја, тим пре што је области у биологији много, а само екологија пружа безбројне могућности. Овај блог може да буде добра платформа (како се то данас популарно назива) за размену идеја и зашто да не, заједнички рад на неком пројекту.

Уколико бисте желели да радите неки међународни пројекат са неким иностраним школама, добар почетак је да се региструјете на сајт British Council-a:

http://schoolsonline.britishcouncil.org/

Најпре проверите да није неки ваш колега већ регистровао школу, а ако јесте, ви онда имате среће – већ вас има двоје у тиму. 🙂 Уколико није, региструјте школу и почните да тражите партнерску школу; сајт нуди ту могућност, али и много више. Уосталом, истражите па видите.

И колеге са других континената се труде да пронађу начин да „отворе прозор у свет“ и да при томе прођу „за џ“. 🙂 Ево једног америчког блога са идејама за њихове наставнике како то да ураде, а можда је нека искористљива за вас (уосталом, помињу се међународни пројекти):

http://www.teachhub.com/connect-your-classroom-outside-world

И?

За крај, један од уредника је припремио текст о пројектима (као додатну литературу):

Школски пројекти у настави биологије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: