Сајт за наставнике биологије


Нови конкурс за који можете ангажовати своје ђаке је онај који већ традиционално организује компанија Siemens („Create the Future 2012“). Ове године носи назив „Корак испред времена – иновације које су промениле свет“. На конкурсу могу да учествују и основношколци и средњошколци. Ако вам се чини да не могу да учествују и биолози, а с обзиром на тему, онда се вероватно нисте сетили приче о чичак траци (а таквих прича има још).

http://www.siemens.rs/portal/press/view.php?year=2012&id=565

Уколико имате техничких могућности, али и вредних ђака, свакако се прикључите. Ми можемо да вам помогнемо веома конкретно, уз неколицину занимљивих онлајн издања:

Уколико се одлучите да ангажујете ђаке за ово такмичење, желимо вам срећу, а ако смо вам помогли, драго нам је. Немојте да нас заборавите ако добијете награду. 🙂

И за крај једно откриће, за које не знамо колико ће променити свет, али верујемо да ће променити начин лечења бактеријских инфекција плућа. Антибиотици које користимо могу да изазову угинуће бактерија јер их спречавају да правилно синтетизују своје ћелијске зидове. Међутим, бактерије које су резистентне на њих, успевају помоћу ензима Њу Делхи метало-β-лактамазе да их разложе и тако неутрализују. Зато је нађен лек који спречава рад тог ензима. Лек је створен на бази аминокиселине из групе 2-аминоимидазола. Суштина је да сам лек није лек, односно да не уништава бактерије, већ омогућава антибиотицима да то учине. Појачава њихово дејство за чак 16 пута. Целу вест имате на:

http://www.popsci.com/science/article/2012-02/new-chemical-beefs-antibiotics-fight-against-drug-resistant-bacteria?cmp=tw

Some content on this page was disabled on March 4, 2020 as a result of a DMCA takedown notice from Pearson Education, Inc.. You can learn more about the DMCA here:

https://en.support.wordpress.com/copyright-and-the-dmca/

Коментари на: "Корак испред времена" (2)

  1. Браво!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: