Сајт за наставнике биологије

Пролеће пролеће


Дани су нам час ‘ладни, час топли, час нас време замара, притиска, час нам је све како треба… Март нам је прошао, а овај последњи дан и уз намерни губитак струје. Да вас подсетимо, вечерас у 20.30. посвећујемо сат времена природи (надамо се да ћемо размишљати о природи и деловати за природу ипак мало дуже) тако што ћемо то време провести без струје. Нама у Србији то и није баш неки подвиг; у минулим годинама на овај начин уштедели смо ми поприлично, али ову манифестацију би свакако требало пропратити. Да се не бисмо понављали, дајемо вам линк ка едукативном блогу који је овај дан описао сасвим лепо:

http://svetbrojeva.wordpress.com/2012/03/30/

Надамо се да ће баба Марта остати иза нас и да ће се април показати више пролећнијим. 🙂 Међутим, ми биолози знамо да идила какву пролеће пружа, крије и потенцијалне опасности. Једна од њих су и крпељи. Треба се информисати, а следећи текст омогућава управо то:

http://news.yahoo.com/blogs/upshot/ticks-season-coming-ll-bug-spring-213325176.html

Али да се ипак пребацимо на лепе теме. Пролеће је, из неког разлога, годишње доба за које се верује да се тада највише млади заљубљују. Немамо баш намеру да данас пишемо о љубави, мада то јесте лепа тема, већ о мотивацији (љубав мотивише). И то мотивацији за учење. Један изузетан рад ученика 15. гимназије у Београду, на веома јасан и добар начин нас упознаје са овим феноменом:

http://simonidinpsihoblog.wordpress.com/2012/03/29/

Када већ причамо о мотивацији, погледајте како су је решили физичари; користили су дечје занимање за малог чаробњака Харија Потера, како би испитали њихова знања у вези са механиком (ваљда). Можете погледати материјал, али тек када се региструјете на сајту:

http://www.tes.co.uk/teaching-resource/The-Physics-of-Harry-Potter-6064688/

Можда ће и вас инспирисати да добијете неке пролећне идеје. У САД се овакве идеје награђују и то вртоглавим цифрама. Уколико вас занима, на следећем линку можете прочитати нешто о њиховом конкурсу за иновативне идеје:

http://blogs.edweek.org/edweek/campaign-k-12/2012/03/got_an_innovative_idea_third_r.html

Нажалост, за нас, претпостављамо, није доступно :), а није баш да не бисмо били конкурентни. 🙂

Уколико сте мотивисани да радите на себи, предлажемо вам мини-курс који је приредила наша колегиница Лиза, а у вези са важним темама из области едукације. У лекцији коју вам представљамо научићете како да стварате односе, а унутар те лекције су и линкови ка претходним; како да комуницирате са родитељима ђака и како да планирате предавања, на пример.

http://www.edutopia.org/blog/new-teacher-building-relationships-lisa-dabbs

Или ћете напросто бити инспирисани да отпочнете тзв. пролећно спремање… Посла увек има, а ми ћемо у сваком годишњем добу са радошћу да га проналазимо за вас. 😀 (Шалимо се, наравно, немојте сад да престанете да нас редовно читате. :))

Коментари на: "Пролеће пролеће" (4)

  1. Da li slucajno znate sajt, preko koga se mogu naci skenirani udzbenici u PDF formatu, posto tranutno nisam u mogucnosti da kupim jedan udzbenik(radi se o Matematici za 7. razred klett izdavac) a potrebna mi je. Dakle, da mogu putem interneta da listam udzbenik kao:
    http://takmicenja.dfs.rs/?page_id=542 Na ovom sajtu moze da se lista „Mladi fizicar“.
    Dakle,ako znate slucajno,takav sajt postavite link ovde, mnogo ce mi znaciti , poZ.!

    • Јецо, нисмо сигурни да таквих сајтова има. Свака издавачка кућа продаје своје уџбенике, тако да не очекујемо да ће постојати било где на интернету могућност да се преузимају бесплатно. Ни сајт издавачке куће „Klett“ није изузетак. Други сајтови не би смели да то раде са Клетовим издањима, јер би у том случају кршили ауторска права. Уколико у неком тренутку постане могуће да се бесплатно преузимају онлајн издања, јавићемо.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: