Сајт за наставнике биологије


Да је директор школе битна личност у школи, није чак ни ствар расправе. Много тога зависи од директора, чак толико колико ће школа бити успешна, а да се не лажемо и колико ћемо ми сами проводити квалитетно време у њој. Међутим, свака прича (или беше батина? :)) има два краја, па тако и овај однос зависи од нас, колико и од руководиоца нам. 🙂 Сајт са поетичним називом „Монструм“ (Monster), а кога је публиковао Yahoo, даје девет савета шта никако не бисмо смели да кажемо надређеном. Ти савети су:

 1. Желим повишицу. Наравно, савети се односе пре свега на менаџере и сличне струке, јер нас за ово и не морају да саветују. Ми то свакако не радимо, јер знамо да је добити нећемо. 🙂 Ако вас је заинтересовало зашто менаџери и слични им не треба да траже већу плату, одговор је једноставан – послодавца уопште не занима финансијска ситуација запосленог (шта рећи, капиталисти), али је заинтересован да награди добар рад, јер је то и у његовом интересу. Дакле, ако се поведе прича о повишици, повешће се и прича на тему „а шта си ти то бато (секо), тако много постигао/ла?“ 🙂
 2. То напросто није могуће. Када за нешто знате да не може бити одрађено до петка, није добро да то и кажете. Боље је рећи да то може бити одрађено до идућег понедељка. Или да може до петка уколико се организује нека додатна помоћ. Боље је да решавате проблеме за њу/њега, него да јој/му пласирате проблеме.
 3. Не могу да поднесем да радим са … Немојте се жалити на колегу, јер то баца лошије светло на вас него на прокаженог. Наравно, конфликт између радника јесте проблем за фирму (па и школу, наравно), тако да га треба решавати. Уколико је дошло дотле да морате да се пожалите на колегу, тон гласа не сме да буде висок, већ смирен и усмерен на рад, никако да буде лични напад.
 4. Толико добро сам се провео/ла на журци синоћ, да сам сав/сва мамуран/а. Чак и када сте у пријатељским односима са директором, овакве тренутке не треба делити, јер кажу аутори текста, није баш професионално.
 5. Али, послао/ла сам ти мејл о томе прошле недеље. Чак и када пошаљемо поруку директору (типа, не могу да дођем на посао сутра), не разрешава нас одговорности. Заправо, аутори текста тврде да руководиоци мрзе став, како су га назвали, „ван мог инбокса, ван мог мозга“. Када је било каква ванредна/кризна ситуација актуелна, потребно је сачекати да нам директор потврди да то више није наша брига.
 6. То није моја кривица. Овако, према ауторима текста, реагују осмогодишњаци (па и старији, додали бисмо ми), а не сурови професионалци. Иако се надамо да нисте сурови, савет је да свакако преузмемо кораке да се проблем реши. Уместо реченице да кривица није наша, ефектније је да запитамо „Шта можемо учинити да се ситуација поправи?“
 7. Не знам. Уместо овога треба рећи „одмах ћу сазнати“. (Све време покушавамо да не убацимо ироничне примедбе, и иде нам, није да нам не иде, иако смо наставници :)).
 8. Али, увек смо тако радили. Уколико смо добили фришког директора са новим идејама (а већ је пословичан начин како већина нас са радошћу дочекује нове идеје :)), није добро побити их одмах сопственом негативношћу; „увек смо тако радили, јер се тако раде ствари“, већ треба бити отворен и за нова гледишта. Боље је рећи: „мислим да да бисмо то урадили, потребно је да…“
 9. Могу да те упознам са… Уколико је директор/ка самац, лоше је упознавати је/га са својим пријатељима ради романтичне везе. Аутори тврде да је то ризик и да се не исплати без обзира на могућу корист. 🙂

Не знамо да ли је све ово или макар део овога применљив и за наш школски живот, али сваки савет треба саслушати. Међутим, колико год директор био важан и колико год тога од ње(га) зависило, број један у школи су, без сваке сумње, наши ђаци. Има мишљења да су генерације које нам долазе све горе и горе, што је можда тачно, али је свакако сигурно тачно да су напросто другачије. Ми школујемо ђаке за 21. век, који ће радити и послове који данас и не постоје! То ће нас можда навести на размишљање, али следећи филм ће то учинити сигурно. Погледајте.

Коментари на: "А сад мало он(а)… директор(ка)" (8)

 1. Научи ме да мислим!!!

 2. Biozhel рече:

  A kad u 21.veku nastupi globalna nestašica resursa za proizvodnju struje, digital learners mogu da se slikaju (po zidovima pećina pigmentima od drobljene kore drveta).
  Nisu gedžeti magično sredstvo za učenje razmišljanja. Ljudi razmišljaju hiljadama godina. Koliko se sećam Aristotel nije imao digitalnu tehnologiju.

  • Свакако. Ради се о томе да просто учење информација постаје све проблематичније. И због тога што је са напретком науке број информација вртоглаво порастао (ми дневно извештавамо и преносимо тек неколицину од гомиле придошлих вести, на пример), па су се тако увећала и основна знања, а и због тога што је много практичније наћи информацију на интернету, за шта је потребно врло мало времена. Ово размишљање се односи на модернији приступ учењу, где ће ђаци учити шта да раде са информацијама, а не како да их науче.

 3. Врло занимљиви савети 🙂 Некако не везујем први и последњи за нас. Посебно ми је интересантан осми 🙂 Људско биће је људско биће.

 4. Da li slucajno znate u kojoj skoli je danas odrzano gradsko takmicenje iz hemije za ucenike teritorije grada Beograda?

  • Знамо и то заиста случајно, јер се овај сајт бави наставом биологије (уређују га наставници биологије). За питања која тебе занимају Јецо, верујемо да је боље решење да посетиш сајт који се бави актуелностима из свих наставних предмета (пошто нисмо сигурни да ћемо ми увек умети да ти одговоримо на питања):

   http://obrazovnicentar.com/

   Одговор на твоје питање је ОШ „Владислав Рибникар“. Сајт ове школе је:

   http://www.os-ribnikar.edu.rs/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: