Сајт за наставнике биологије

Блогодиверзитет


Да, да, измислили смо нову реч. 🙂 Звучи биолошки, али је заправо осмишљена да објасни једну релативно нову појаву на нашим (интернет) просторима. При томе не мислимо на блогове, они се пишу већ неко време, већ специфичније – на едукативне блогове. Томе је допринео семинар „Блог, твитер и фејсбук у настави“. Уосталом, производ тог семинара је и сајт на коме је листа блогова насталих због тог семинара:

http://edublogodak.com/

Сви су наставнички и из разних области. Многи наставници из практично свих струка су увидели да блог пружа много могућности за разне облике наставе, али пре свега за популаризацију науке. И многи од тих блогова су веома успешни, што је и доказано на недавно завршеном конкурсу „Дигитални час“, где је неколико текстова са управо тих блогова освојило највиша места.

Данас ћемо вам представити неколико текстова са блогова који су занимљиви за нас биологе, чак и када нису биолошки.

Блог који може да прочита мисли, ако је макар судећи по наслову, поставља вечита питања етике када је генетички инжењеринг у питању, али на нов и занимљив начин:

http://mindreadings.wordpress.com/2012/04/23/neprirodna-selekcija-dok-hocu-da-rodim-nobelovca/

Овај блог нас извештава и о новој методи за лечење болести зависности, а која би могла да унесе праву револуцију у ову област медицине и конкретно – психијатрије:

http://mindreadings.wordpress.com/2012/04/27/pavlov-u-borbi-protiv-zavisnosti/

И још један занимљив текст са овог блога; након најновијег изума савременог друштва – метросексуалца, постаје све популарнији један нови вид сексуалца – датасексуалац. О чему се ради, прочитајте на:

http://mindreadings.wordpress.com/2012/04/18/dataseksualac-tvoja-nova-etiketa/

Осим датасексуалца, интернет и уопште сва ова нова технологија нам доноси и сајберхондрију, о чему пише блог који иначе пише о свачему:

http://svastarenje.wordpress.com/2012/04/18/sajberhondrija/

Сајберхондрија је тек једна од опасности која се крије у „шуми“ званој интернет, посебно када су деца у питању. Отуда и мотив аутора блога који „воли“ најпре да „испече“, па тек онда напише деци, да објави и линк о интерактивној игри посвећеној овоме:

http://ispeciparecideci.wordpress.com/2012/04/22/

Постоји ли чуло за време? Да га имамо, било би нам много лакше, између осталог и за организацију школских часова, а о другим обавезама да и не причамо. На једном „брбљивом“ блогу може се наћи кратка, али ефектна прича о људској перцепцији времена:

http://marijamitrovic.wordpress.com/2012/04/10/percepcija-vremena-2/

Ми данас причамо о блоговима, а поменути брбљиви блог о твитеру и фејсбуку:

http://marijamitrovic.wordpress.com/2012/04/22/favorite-ili-like/

Блог који се зове „Агроекономија“, али са темама које превазилазе и агрономију и екологију, учи нас шта су стандарди, али не ови наши, већ ISO:

http://agroekonomija.wordpress.com/2012/04/18/iso-standardi/

Иако је Дан планете Земље прошао, морали смо да вас подсетимо на тај дан уз чланак са блога намењеног основцима (иначе, тек да знате, данас је Међународни дан акције за климу):

http://biologijazaosnovce.wordpress.com/2012/04/18/u-susret-danu-planete-zemlje/

И на блогу који је енигма, али само у наслову, такође чланак о Дану планете Земље:

http://enigma2004.wordpress.com/2012/04/29/

Још један еколошки чланак где су главни актери ђаци:

http://enigma2004.wordpress.com/2012/04/29/

Крај нашег избора је једна феноменална (животна) прича испричана у стрипу, која се може наћи на блогу који је и тамо, али и овде:

https://tamoiovde.wordpress.com/2012/04/16/komadic-koji-nedostaje/

Сада се већ може наћи на интернету мноштво божанствених едукативних блогова, а ми смо вам представили тек неке примере. Можда вас неки од њих инспирише да и сами допринесете блогодиверзитету. 🙂

Коментари на: "Блогодиверзитет" (10)

  1. Хвала што сте запазили наш блог. Сваким даном смо све већа породица…

  2. Ovom prilikom zelim da cestitam mom drugu Dejanu Boskovicu i njegovom uceniku za osvojeno prvo mesto na istrazivackim radovima u skoli „Rudjer Boskovic“.

  3. Osim „hvala“, moram nešto i da priznam. Na svakom od nastavničkih blogova, a oni su često namenjeni učenicima, ja naučim po nešto 🙂 Permanentno obrazovanje ima sasvim novu dimenziju kad se gleda iz tog ugla.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: