Сајт за наставнике биологије

Мозак на светло


Овај ној приказан „изнутра“ је једна од најбољих научних фотографија прошле недеље, а које се бирају на сајту Live Science:

http://www.livescience.com/19537-science-photos-week-april-7-2012.html?utm_source=Marleybonez-via-twitter

На истом сајту може да се нађе занимљив текст који носи назив „Како да се користи светло да би се контролисао мозак“ (http://www.livescience.com/19413-mind-control-light.html).

У филму „Амелија“ (Amèlie), главни лик је млада ексцентрична жена, која покушава да промени на боље животе људи око себе. Једног дана проналази стару зарђалу лимену кутију успомена из детињства, коју је у свом стану сакрио дечак деценију раније. Амелија прати сада већ одраслог власника и наводи га да пронађе кутију. Када ју је отворио и пронашао неке играчке из свог детињства, у глави се вратио у то време, односно у школско двориште где се играо кликерима, док је учитељ викао да пожури. Аутори текста тврде да смо сви то доживели; наизглед безначајна драж попут мириса, песме или старе фотографије може да нас „врати“ у неко прошло време или на неко друго место. То је разлог зашто су се неуролози упустили у необично истраживање – да ли неколико неурона може да нам поврати комплетну меморију?

Новије истраживање, објављено у часопису „Природа“ (Nature), показује да се пуна меморија може повратити тако што ће се намерно изазвати и то уз помоћ светлосних сигнала, стимулишући при томе тек неколицину неурона. Ова техника се назива оптогенетика (optogenetics). Да би подстакли ово, истраживачи су експериментисали на мишевима. Најпре су ове неуроне потражили у хипокампусу, где се налазе центри за учење и памћење. Ту су убацили гене који кодирају протеин осетљив на светлост. Потом су мишеве убацили у окружење које изазива шок на стопалима и то је резултовало нормалним понашањем миша када се препадне – стане у месту. Мишеви су тако научили да то окружење повежу са својим страхом. То је била нова информација коју су они, да кажемо, додали својој меморији.

И шта се показало? Мишеви су показивали страх када је ка њима био усмерен сноп светлости, без обзира да ли добијали шок или не, као и да ли су се налазили у опасном окружењу или не. Ова метода је 2010. добила награду као најбоља, а показала се врло корисном за боље разјашњење поремећаја понашања попут депресије, Паркинсонове болести, анксиозности и шизофреније.

Да ли је ова метода увод у контролу мозгова људи? Истраживачи кажу да смо још далеко од тога. Међутим, замислите могућности за учење! Наши ђаци би у том случају пред контролни требало само да пале и гасе светла и тако се припреме, уместо старомодног понављања… То би било и еколошки оправдано – замислите колико бисмо струје уштедели! 😀

Додуше, наши ђаци, али мало старији, осмислили су „Strawberry Дрво“, постављено на тргу у Обреновцу, које ради управо то – штеди енергију. Више о овом изузетном подухвату пронаћи ћете на пријатељском блогу:

http://natasamiljanovic.wordpress.com/2012/04/09/

Једну такође сјајну активност, додуше млађих ђака, али спремних да помогну у уштеди енергије можете видети на блогу ОШ „Раде Додић“ у Милутовцу:

http://osradedodic.wordpress.com/2012/04/26/nasi-ucenici-na-manifestaciji-ala-je-lep-ovaj-svet/

Имамо дивне ђаке и очигледно светлу будућност. И то не само због деце, која су ипак, најважнији део те будућности. Једна од релативно свежијих вести је и планирање изградње највећег соларног парка у Србији. О томе извештава један од блогова који се бави наставом:

http://darkovasilicnastava.wordpress.com/2012/04/22/

Такође, по улицама Новог Сада саобраћај ће изгледа постати знатно здравији – и по становнике и по животну средину:

http://otkacenaplaneta.wordpress.com/2012/04/20/elektricni-bicikli-uskoro-na-ulicama-novog-sada/

Када говоримо о заштити животне средине у Србији и уопште било где у свету, тешко да можемо да изоставимо материјална улагања. Веровали или не, предвиђања су да ће их за ове потребе бити све више. Уосталом, на следећем блогу график говори више од речи:

http://agroekonomija.wordpress.com/2012/04/25/ulaganja-u-zastitu-zivotne-sredine-u-srbiji/

И за крај једна занимљивост, овог пута ван наших граница. У Португалији се слави један посебан празник, који је заиста леп, али не претерано у духу очувања енергије чему смо посветили сву пажњу данас. Погледајте презентацију:

Необични фестивал

Коментари на: "Мозак на светло" (2)

  1. Veoma prijatno, pogotovu s obzirom na raznorazne aktuelnosti kod nas… hvala, a oni Portugalci su me odusevili

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: