Сајт за наставнике биологије

Иницијални тест


Већ вам је познато да иницијални тест полако, а уз стандарде, постаје део обавезног рада нас наставника биологије (између осталих), а како би се проверило знање ђака стечено у претходном разреду.

Ако сте се понадали да ћемо вам направити иницијални тест, љуто сте се преварили. 🙂 Немојте да се мрштите, знамо да се ближи време да се тестирање обави и верујемо да вас брине како ћете то урадити. Зато смо данашњи чланак посветили овом тесту, а као помоћ вама. Најпре чланак који вам даје упутства (или макар корисне линкове) како да направите онлајн тест, а нико не каже да онлајн не може да се претвори у сасвим обичан, школски.

С. Вербић – Један лични бРлог: Пројекат 2061: Направите свој онлајн тест из природних наука

У осмишљавању задатака сигурно вам могу бити од помоћи чувени ПИСА задаци. На блогу, скромно названом „Наукица“, неколико чланака су заправо преведени задаци са овог тестирања.

Блог – Наукица: Клонирање

Мало конкретније, на блогу „Божанствена биологија“ имате примере тестова овде и овде.

А ако вам је све ово мало, можете отићи на сајт где тога има много; додуше тестова намењених најбољима – са Научне олимпијаде 2009, али и каснијих година:

Scioly.org: 2013 Test Exchange

Ово је, ипак, само шала, никако сугестија. 🙂

Наравно, приликом израде задатака, осим добре идеје како ће он да изгледа и шта ћемо њиме конкретно проверавати, мора да се води рачуна о још неколико крупних и ситних детаља. О томе имате у презентацији коришћеној за потребе семинара „Обука запослених у образовању за остваривање завршног испита и примену образовних стандарда за крај обавезног образовања у процесу вредновања“ (стране 45-47 у поменутој презентацији):

Презентација о стандардима у биологији

И још једна важна ствар; организовати тестирање није само направити тест. На следећем сајту пронаћи ћете чак 23 (и словима – двадесет и три) начина како да ђаке припремите да тај важан догађај прође како треба, односно како сте га ви већ замислили.

New teachers: 23 ways to prepare your pupils for exam season

Надамо се да смо вам помогли макар мало, а за крај један опширан текст о евалуацији (када већ причамо о њој), али наставника, односно наших иноземних колега. Наиме, испитивање ђака је начин како да се процени рад наставника. Додуше, није реч о постигнућима на тестовима, како сте можда помислили, већ о анкети за ђаке. Аутори текста сматрају да нико више до самих ђака не посматра динамику часа. Вредновали су се неки квалитети које наставник треба да има попут бриге за ђаке и контроле над одељењем.

Education week teachers: Next Up in Teacher Evaluations: Student Surveys

Препуштамо вас сајтовима чије смо вам линкове дали и наравно – припремању иницијалног теста. 🙂

Коментари на: "Иницијални тест" (4)

  1. Hvala na lepim, dobrim idejama! Pozdravljam Vaš trud. I sviđa mi se rečenica “Ako ste se ponadali da ćemo vam napraviti inicijalni test…“:)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: