Сајт за наставнике биологије


Стручни актив наставника биологије у Београду

одржан 26.9.2012. у ОШ „Дринка Павловић“

Присутни чланови: Зорица Лазић, ОШ „Филип Кљајић Фића“, Чукарица; Снежана Милојкић, ОШ „Момчило Живојиновић“, Младеновац; Весна Стевуљевић, ОШ „Коста Абрашевић“, Раковица; Олгица Рабреновић, ОШ „22. октобар“, Сурчин; Данијела Савић, ОШ „Јован Ристић“, Палилула; Даница Стојановић, ОШ „Михаило Петровић Алас“, Стари град; Тања Туршијан, ОШ „Дринка Павловић“, Стари Град; Дејан Бошковић, ОШ „Иво Андрић“, Раковица и Жељко Станимировић. На састанку је председавала Марина Дрндарски, ОШ „Дринка Павловић“, Стари град.

Дневни ред:

 1. Презентација пројекта „Зелене школе“
 2. Презентација књиге „Дневни лептири“
 3. Информације о Green festu
 4. Информације о Ноћи истраживача
 5. Статус актива и пословник
 6. Разно

1. У име невладине организације Екоист креативне мреже, презентацију је одржала Даница Маринковић. Ова организација је отпочела пројекат под називом „Зелене школе“, најпре у ОШ „Дринка Павловић“, али је ово био позив и другим школама на сарадњу. Организација, заједно са активним учешћем школе, локалних власти, заједницом и приватним сектором остварује пројекат чији је исход башта и учионица на отвореном. Ове баште су занимљиве по томе што су тематске – део је посвећен лековитим биљкама, део биљкама које привлаче лептире, а део ароматичним биљкама, али се све то бира у складу са потребама и жељама конкретне школе. Све биљке су аутохтоне. Још једна одлика ове баште је да је рад ђака у њима замишљен као практичан и интердисциплинаран (осим учења биологије, могуће је учити и теме из историје, хемије и других предмета). Уосталом, погледајте презентацију:

Зелене школе – презентација

Дакле, уколико желите овакав изглед школског дворишта:

Погледајте следећи текст, где ћете пронаћи и контакте:

О зеленим школама

2. Милан Ђурић је представио издање невладине организације Хабипрот, а то је књига „Дневни лептири“. Милан је одржао веома лепо предавање о овим инсектима и морамо признати да смо и ми биолози сазнали нешто ново. На пример, да када се пресече лутка лептира, видеће се течност јер се током метаморфозе ткиво гусенице потпуно разгради. Или да у свету лептира плави пигмент не постоји и да плавци дугују своју боју искључиво преламању светлости. Такође смо научили да је Аполонов лептир отрован, јер му се гусеница храни бели жедњаком, који јој омогућује да створи киселину у телу. Сама књига садржи описе и слике 197 врста, а писана је тако да је разумљива и лаицима. Могуће ју је наручити и за ђаке и за библиотеке, а цена је 500 динара (иако је права вредност 1000), јер циљ није зарада, већ популаризација ове групе зглавкара. Можемо вам још рећи да су чланови актива који су се тамо затекли купили по примерак.

3. У новембру ће се одржати Green Fest, а на тему „Урбана екологија и одрживи развој“. Марина се похвалила да ће петаци из њене школе, а у сарадњи са организацијом Екоист, водити еколошке радионице.

4.  Од 17.9. почиње „Ноћ истраживача“ и трајаће до 20.9. И Биолошки факултет из Београда ће имати неколико пунктова у граду.

Ову „лепезу“ су добили присутни чланови актива.

5. Дејан је известио да је предлог пословника урађен, а по узору на Правилник о школском одбору, али прилагођен потребама актива. Међутим, да би актив на било какав начин био признат (он то Правилником о стручном усавршавању и јесте), потребно је присуство и подршка много већег броја чланова из свих општина. Дискутовало се о томе на који начин омасовити актив, па су идеје биле да се одржава или суботом или у току недеље, али касније (због друге смене). Такође се размишљало и како привући чланове да присуствују састанцима и било је креативних идеја, али је преовладало мишљење да се шаље циркуларно писмо у коме ће се истаћи важност присуства. Уосталом, ангажовање у активу може бити начин не само напредовања у звању, већ и да се добију сати стручног усавршавања. Причало се још и о СБД-у, али и позитивним примерима окупљања наставника, као што је случај са колегама које предају хемију.

6. Весна Стевуљевић је најавила два семинара организације ORCA. Један већ има статус вишегодишњег – „Добробит животиња и ми“, а други је новијег датума – „Огледи на животињама без животиња“, који траје један дан и који може да се одради и на активу, ако постоји довољно интересовање.

записник саставио:

Дејан Бошковић

Коментари на: "Први београдски градски актив у 2012/2013." (8)

 1. Gde moze da se naruci knjiga “ Dnevni leptiri “ po ceni od 500 dinara?

  • Невоља је што нам је Милан Ђурић рекао да се књига тешко може наћи у књижарама, а и неће бити штанда на овогодишњем Сајму књига. Тако да је директан контакт са „Хабипротом“ најбоље решење. На сајту http://www.habiprot.org.rs/Knjige.htm ћете наћи контакт.

 2. Sve pohvale za ideju vertikalnog vrta, nisam baš sve pročitala, ali zvuči fenomenalno.
  Pravi razlog zašto ovo pišem ipak jesu sastanci aktiva. Vidim da kod vas u Beogradu nije sjajno, a iz nekog razloga, ne znam ni sama kog, mislila sam da ste super organizovani. Kod nas u Nišu situacija je još gora. Viđamo se samo na takmičenjima i tada polemišemo kako je žalosno što smo neorganizovani, čak smo jednom, pre par godina i hteli da ozvaničimo postojanje Društva biologa, pa nas odvratiše upućeni da će nas to puno koštati itd. Sve se svodi na priču kako su istoričari, fizičari, matematičari (naravno!) mnogo bolje organizovani, kako organizuju takmičenja, kako su povezani isl. Mnogo puta napisah “organizovani“, ali zaista se sve svodi na pojam organizacije… Evo kod vas se čak polemisalo i o dobijanju sati stručnog usavršavanja, pa opet ste imali mali odziv. Ne razumem o čemu se radi. Deluje da moramo uvek nešto da dobijemo da bi smo za uzvrat došli. Kao što mi se desilo par puta, skačem sa teme na temu, da su neke kolege prosvetni radnici burno reagovali kada nam je na par seminara informativnog karaktera rečeno da ne dobijamo sertifikate za provedeno vreme na njima. Nešto tipa “Zašto niste odmah rekli, ne bih došao/la da gubim vreme“ i slično. Ovo sad ispade tako. A posle nam neko kriv što nas niko ništa ne pita o rangiranju učenika na takmičenjima, što nam se nastavni plan malo-malo menja (npr. svi se bune oko ovog prebacivanja plana iz osmog u sedmi), a verovatno očekujemo svi da nas neko, svakog posebno, pozove telefonom… i obeća kolače usput.

  • Баш тако, у потпуности делимо Ваше мишљење. Надамо се да ће колеге прихватити и ову критику и да ће она на тај начин допринети побољшању.

 3. Kod nas u Somboru mi biolozi vazimo za najorganizovanije i navise saradjujemo. Ipak, ovaj sastanak mi deluje sadrzajniji i zanimljiviji od nasih. Po tome bismo se mogli ugledati na vas. Da li biste li mi prosledili predlog pravilnika, kako bismo se i mi u Somboru bolje organizovali i skupljali sate na aktivima? 🙂 Hvala jos jednom na svim korisnim informacijama koje delite sa nama.

  • Најпре хвала Вама на лепим комплиментима. Што се предлога правилника тиче (заправо пословника или како ли то већ треба да се зове), он је начелно готов и остаје да се још мало дотера стилски, правописно, правно и како год је то потребно и објавићемо га на блогу. Треба додати у пословник и предлог сати, што је иначе предлог баш са овог састанка.

   Драго нам је да сте добро организовани и да лепо сарађујете. Могли бисте и Ви нама да шаљете записнике са Ваших састанака/активности, уколико их правите, а можда се неко од Ваших колега или Ви сами, одлучи да буде и наш сарадник на блогу. Свакако сте добродошли.

   • Zapisnike vodimo, ali su formalni i nezanimljivi. Ukoliko realizujemo neku zanimljivu aktivnost, naravno da cemo to podeliti sa vama.
    Hvala na trudu, kolege.

   • Па можда су незанимљиви вама, али нама ће свакако бити занимљиви. У сваком случају представљају пример добре праксе. Размислите још, па одлучите.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: