Сајт за наставнике биологије

Учење по Кану


Ново онлајн издање часописа за наставнике „Партнер у учењу“ чека да га прелистате:

http://pilcasopis.wordpress.com/

Главна тема овог броја је бесплатни семинар о коме смо већ писали. Ако сте љубитељ онлајн семинара, онда сте вероватно и љубитељ онлајн предавања. Почињемо једним занимљивим предавањем о фотосинтези:

http://www.studyegg.com/review/189/11178?s=twi&lt=initial2&c=QuizMeBio

Ово предавање је део мноштва која се могу наћи у тзв. Кановој академији (Khan Academy). Ова академија нуди бесплатно образовање свима. Више о томе како и зашто је основана, можете наћи у следећа два текста:

http://budi.inzenjer.org/khan-academy/ & http://novista.rs/blog/item/75-khan-akademija-revolucija-u-obrazovanju

Текстови су врло афирмативни, па је уредништво овог блога одлучило да се и само увери у генијалност оваквог начина рада. И уверили смо се, а можете то и сами. Регистрација је лака и бесплатна:

http://www.khanacademy.org/about

На овој академији можете пратити предавања и решавати разне задатке који мере постигнућа у појединим вештинама. Ево једног предавања о еволуцији. Предавање је урађено кроз цртеж у настанку, који још није ни бог-зна-какво велелепно дело сликарске технике, па ипак толико је јасно и духовито, а потпуно погађа суштину:

Настава се ипак не завршава само гледањем симпатичних предавања. Полазници могу да постављају питања, коментаришу и решавају задатке. Сваки полазник има свој профил где може да види колико је напредовао. Наиме, како се рад одвија, добијају се беџеви налик на овај:

Неки беџеви се добијају лако, други тешко, па се тако добија беџ уколико се одслуша неко дуже предавање, усаврши нека вештина или више њих или се постави неко сврсисходно питање. Такође се добијају и неки енергетски бодови, звездице и којешта, а циљ је да се полазници мотивишу да постижу све боље резултате на различите начине.

Ово је практично била рубрика „истражујемо за вас“ и званично потврђујемо да су похвале овој академији оправдане и да вреди прошетати сајтом зарад добијања лепих идеја. Завршавамо са још једним предавањем, где иако је такође коришћен цртеж у настанку, ипак није са Канове академије, али јесте веома занимљиво:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: