Сајт за наставнике биологије


Уколико сте имали неких недоумица како се правилно пишу имена празника, решиће вам блог наше колегинице Маје Радоман:

http://majaradoman.wordpress.com/2012/10/25/

Данас је последњи дан октобра и двоструко празнични дан. Најпре, у неким земљама је Ноћ вештица. За ту прилику посетите блог наше колегинице Александре:

http://engleskionline.wordpress.com/2012/10/30/halloween/

За нас биологе занимљивији, данас је и еколошки празник – Дан Црног мора. Додуше, крај октобра баш није право време за морске теме, не само због временских прилика, већ и зато што је летњи распуст, нажалост, поприлично далеко, али ћемо ипак данашњи дан посветити управо овој теми и свим морима света.

Иако су заштићени, морски сисари се немилосрдно лове. О томе извештава „Национална географија“ у слици и речи:

http://news.nationalgeographic.com/news/2012/07/120723-pictures-dolphins-and-whales-hunted-despite-protection/?source=link_tw20120801news-dolphinhunt&utm_source=Twitter&utm_medium=Social&utm_content=link_tw20120801news-dolphinhunt&utm_campaign=Content

Исти часопис даје и занимљива решења урбаних еколога о градовима будућности који ће пловити по морима:

http://news.nationalgeographic.com/news/2012/07/pictures/120730-future-floating-cities-science-green-environment/?source=link_tw20120731news-floatingcities&utm_source=Twitter&utm_medium=Social&utm_content=link_tw20120731news-floatingcities&utm_campaign=Content#/city-solutions-seasteading-buildings-float-ocean-greenstar_57414_600x450.jpg

Не сумњамо ми да ће људи у будућности пронаћи згодно место за живот, али морски сисари нам можда неће бити прве комшије, јер су већ сада критично угрожени. То је штета, јер сви знамо да те комшије и лепо певају. Један чланак посвећен управо томе:

http://esciencenews.com/articles/2012/07/31/critically.endangered.whales.sing.birds.new.recordings.hint.rebound?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+eScienceNews%2Fpopular+%28e!+Science+News+-+Popular%29

Враћамо се „Националној географији“, али у нешто већим дубинама. Изузетан подводни свет, поново у слици и речи:

http://channel.nationalgeographic.com/channel/alien-deep/galleries/oceans-fury/at/rattail-fish-56812/?source=link_TW_02

Све ово може да се искористи (такође у слици и речи) за причу о заштити и загађивању морских екосистема, али верујемо да бисте се сасвим лепо снашли и без ове наше мале помоћи. Прави изазов је наћи начин да се ђацима приближи онај део лекције који се бави условима живота у води (како се мења притисак и потисак са дубином, на пример), а који је увек сувопаран. Текст са блога „Наукица“ практично показује да уопште не мора да буде сувопаран:

http://naukica.wordpress.com/2012/10/22/slatka-voda-slana-voda/

Још једна идеја на ту тему је да се ђацима прикаже филм на коме се види како шкољка на кухињском столу „облизује“ со која је посута по њему. То су управо помислили гледаоци, јер су повезали са тим да та врста иначе живи у сланој води. Међутим, објашњење је сасвим другачије и захтева познавање биологије. Шкољка није лизала со, већ је својим мишићним стопалом покушавала да се помери на место које је много погодније за живот од кухињског стола. Проверите да ли ће се ваши ђаци тога сетити. Цео текст о томе (и филм) имате на:

http://www.theblaze.com/stories/viral-video-shows-clam-eating-salt-off-kitchen-table-with-giant-tongue-heres-what-its-really-doing/

И када смо већ код салинитета, следи прича о томе како морска вода, ношена Голфском струјом, продире у реку Мисисипи, што инжењери покушавају да спрече:

http://www.redorbit.com/news/science/1112677300/salt-water-mississippi-river-081612/

И за крај, не можемо, а да не поменемо коралне заједнице. Овог пута, уметност у служби науке, односно очувања ових јединствених екосистема:

http://www.grindtv.com/outdoor/blog/34526/the+art+of+saving+reefs/

Коментари на: "Морски чланак у сред јесени" (2)

  1. Zanimljivi tekstovi, kao i uvek. Naročito je interesantan ogled sa čašama “slatke“ i “slane“ vode.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: