Сајт за наставнике биологије


Данас је Међународни дан толеранције. Сви знамо да се под овим подразумева прихватање различитости, без обзира какве оне биле и колико се ретко јављале у људском друштву. То прихватање не мора нужно да значи да треба бити заљубљен у различитост, већ да се према томе треба опходити људски, коректно. Ипак, данашњи чланак почињемо веома занимљивом репортажом о тзв. Доктору Љубав (Dr Love) који је своје истраживање усмерио ка питању да ли постоји органска основа људској доброти (па тако и злоби).

http://www.guardian.co.uk/science/2012/jul/15/interview-dr-love-paul-zak?CMP=twt_fd

Да ли је љубавни доктор открио молекулску тајну вечне љубави? Изгледа да јесте. У питању је хормон окситоцин, који иначе игра централну улогу приликом порођаја и дојења, што значи да га жене имају више, а који је поменути доктор окарактерисао као „морални молекул“. Преко овог хормона, он објашњава порекло свих особина доброћудних људи, попут поверења и наклоности и чак њиме објашњава многа питања која море филозофију и религију. Он сматра да ова хемикалија која циркулише крвотоком буквално држи друштво на окупу. Занимљиво је и да мушке волухарице, када добију вишак овог хормона, од промискуитетних прељубника постају одани моногамни партнери. 🙂 Све то детаљно је описано у његовој књизи „Нова наука о томе шта нас чини добрим или злим“.

И док чекамо да се ова књига појави и код нас, једно издање занимљиво за нас биологе већ се појавило и промоција књиге ће се одржати у галерији на Калемегдану Природњачког музеја у Београду. У питању је дело „Како је оживела Земља“, др Десе Ђорђевић Милутиновић и Сање Алабурић. Промоција почиње у 15.30. Детаље имате на:

http://www.nhmbeo.rs/pocetna.36.html??type=news&newsId=214

Ево да и ми урадимо једну промоцију онлајн часописа „Партнер у учењу“. Промоција је врло кратка (а и нема потребе за неким дужим текстом): изашао је нови број! 🙂

http://pilcasopis.wordpress.com/

Сви текстови су (као и увек) изузетни, а насловни је посвећен тематским видеоконференцијама које треба да нам помогну за што бољи пласман на конкурсу „Креативна школа“ који смо већ најавили у једном од претходних текстова. Часопис је изашао прекјуче, а јуче су ступили на снагу нови правилници о степену стручне спреме и врсти образовања нас наставника и стручних сарадника. Погледајте:

http://www.pdis.org.rs/pdis/index.php?option=com_content&view=article&id=1436:2012-11-14-15-54-58&catid=2:vestin&Itemid=2

Али да се вратимо на часописе. Ових дана, биолошки часопис „Current Biology“ прославља 21 годину постојања:

http://www.cell.com/current-biology/21

И да се вратимо и на данашњи празник. Из дневника једне учитељице, празнично расположење:

http://ankarasdotcom.wordpress.com/2012/11/15/7-mi-smo-tolerantni-brestovac-kod-leskovca/

Деца очигледно јесу учитељи одраслих људи, као што мудра изрека каже, те би вероватно решила многе проблеме који владају у свету. На један од њих, указује организација Greenpeace:

http://www.greenpeace.org/international/en/getinvolved/Defend-Indigenous-Peoples-of-Russia/?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=Defend%20RAIPON%20%281%29&utm_content=

И за крај презентација која говори и о толеранцији, али и о врло животним проблемима. 🙂

Средње године

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: