Сајт за наставнике биологије

Зимске чаролије


Зимско време је очигледно пристигло; дани хладни и ред је да се отпакују перјане јакне. Уз то празнично расположење ускоро нам стиже, па у збиру неће бити разлога да се води рачуна о линији. Ипак, ако сте заговорник витке фигуре чак и у ово доба године, погледајте ефектан филм који даје савет за скидање стомака. 🙂

Зима није најсрећније време ни за сређивање документације; некако смо навикли да то радимо лети, па да све припремимо за предстојећу годину. Ипак, колегиница Биљана Радовић, покренула је пројекат под називом „Школски техникаријум“ управо у вези са израдом докумената, а сви знамо да нам је тако нешто и те како потребно. Преносимо Биљанину уводну реч:

Поштовани просветари,
школска документација постаје све сложеније и захтевнија. За један део документације постоје прописани обрасци и правилници. За други део постоје упутства, а понекад ни то, па је потребно трагати и учити. Искуства колега и примери добре праксе у овом случају могу бити велика помоћ и подршка.

Веб-страница под називом „Школски техникаријум“ покренута је с намером да школску документацију унапредимо, структуирамо и учинимо функционалном. Намера је да на овом месту сакупимо обрасце, корисне приручнике, водиче и сл.

Позивам вас да допуните Техникаријум својим прилозима. На тај начин помоћи ћемо једни другима да пронађемо најбоље моделе и тиме направимо бар мали корак напред.

Сајт намењен размени искустава и документације је: http://checkthis.com/tehnikarijum

Још једна размена искустава о којој често пишемо је „Вебциклопедија“. Ауторке овог пројекта позивају све ученике, наставнике и остале заинтересоване да 12.12.2012. у 17 часова дођу на представљање „Вебциклопедије“ у Америчком кутку у Крагујевцу. Предавачи су колегинице Марија Јовић и Гордана Петровић. Линк за ову најаву је: http://reaching-english.blogspot.com/2012/12/american-corner-kragujevac-december-2012.html

И још један и прави зимски и празнични пројекат, покренула је учитељица Гордана Јаневска. Суштина је заједничко и креативно украшавање јелке:

http://enigma2004.wordpress.com/2012/12/03/friendship-tree-jelka-prijateljstva/

За наставу биологије, било би занимљиво осмислити јелку попут оне на овогодишњем Фестивалу науке, или рецимо са рециклираним украсима. Сигурни смо да може да се смисли нешто креативно, а зима је право време да се буде креативан (уосталом, имамо ли избора, када се смање активности ван куће, што због хладноће, што због непроходности путева?). Следи један сјајан текст о – креативности:

http://www.ljiljanacuk.com/prolaz/prikazi/kreativnost/kreativnost.html

Мало и практичне примене, али за коју, треба издвојити и нешто „времена“:

http://zapametne.wordpress.com/2012/12/04/

И наша галерија, креативност у шољици кафе:

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Коментари на: "Зимске чаролије" (2)

  1. Bravo za Biljanu R.!!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: