Сајт за наставнике биологије

Популаризација науке


Београдски Фестивал науке сада је иза нас, са рекордним бројем од 28000 посетилаца. Међутим, тиме се промоција науке за младе није завршила. Многе институције, укључујући и медије, покушавају да приволе младе да се (озбиљније) баве науком, тако што им садржаје приказују на забаван начин. Значајно је и да инсистирају више на пракси, а мање на теорији (што тврди и следећи чланак: http://kimberlygerson.com/2012/12/want-to-engage-kids-in-science-then-do-science/). Уосталом, управо је такав некакав мото и био овогодишњег фестивала.

175921929164449772_8P4yMtMP_b

Једна од емисија на другом програму РТС, управо је посвећена томе. У питању је „Научни кафе“, на који повремено можете да налетите. Већ је било девет епизода, а последња врло скоро – 9. децембра:

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+2/1223306/

Концепт емисије је такав да водитељи разговарају са стручњацима из разних области, а у паузама разговора се пуштају и прилози са терена. Последња поменута емисија била је замишљена као дебата. Ако смо вас заинтересовали, а нисте имали прилике да погледате неку од епизода, не очајавајте. Најављено је да ће их бити десет (дакле, остала је још једна), али и репризе:

http://www.britishcouncil.org/sr/serbia-projects-beautiful_science-cafe_scientifique.htm

Занимљиво је да су водитељи емисије и сами млади људи заинтересовани за науку. Они су финалисти међународног програма „Лабораторија славних“, који трага за младим људима који воле науку и свој ентузијазам желе да поделе са другима.

http://www.britishcouncil.org/sr/serbia-projects-beautiful_science-famelab_competition.htm

Водитељи емисије воде заједнички блог са истим циљем који има и емисија, а уз подршку Британског савета:

http://blog.britishcouncil.org/serbia/

illusions-1646

Сајт који има сличну намену је и Свет науке.орг: http://www.svetnauke.org/12056-da-li-je-uopste-neko-mogao-da-padne-s-marsa

На том сајту сазнали смо да се на Природно-математичком факултету у Нишу оформила група студената који имају задатак да проверавају биолошки квалитет воде у том граду.

http://www.svetnauke.org/12046-studenti-biologije-rade-na-ocuvanju-zivog-sveta-u-vodama-nisa

Сличан сајт је и „Наука у школи“ (Science in School) и сада су неки текстови преведени и на српски језик:

http://www.scienceinschool.org/serbian

Није баш блог, већ фејсбук страна, али организација за популаризацију науке, образовања и унапређење научног новинарства, „Сфера“, такође нуди занимљиве текстове, линкове и најаве догађаја:

http://www.facebook.com/centarsfera

illusions-3246
Сви ови напори да се наука приближи младима су за сваку похвалу и надамо се да ће их бити све више. Велики је успех ђаке заинтересовати за науку, успешно окончати њихово школовање и добити талентоване стручњаке. Питање је шта даље. На то питање, одговара члан Клуба младих хемичара Србије:

http://blogs.kmhem.net/?p=227#more-227

И за крај текст о младима из Пирота који не популаришу науку, али популаришу племените људске особине:

http://www.nadlanu.com/pocetna/info/vesti/PirotNa-maturu-idu-u-pamucnim-majicama-i-skupljaju-novac-za-siromasne.a-160440.295.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

<span>%d</span> bloggers like this: