Сајт за наставнике биологије

Зачарани круг


charlie-brown-christmas-treeКада бисмо сумирали претходну годину, верујемо да би било много кључних дешавања у српској просвети и нажалост, многа од њих би била негативна. Ево једне импресије преузете са блога „Школа без зидова“:

У 2012. години видео сам како се троше квалитетни наставници, како их директори не штеде зарад тотално беспотребних хирова просветне инспекције, односно изговора да то тако треба.

Као и у сваком послу, и у нашем постоје они који раде добро и они који раде лоше или напросто, не раде. Потпуно је схватљив напор Министарства просвете да направи прописе који ће, да кажемо натерати ову другу групу наставника да побољшају свој рад. Шта се даље дешава у школама? Директори, што је опет логично, посао дају ономе ко може да га одради, а то су добри наставници. Резултат тога је да су они који су добри оптерећени као никада до сада, а они који су лоши, једнако су лоши као што су и били. При томе, ситуација постаје компликована и самим директорима; нов проблем је како мотивисати те добре наставнике, јер су они до сада радили искључиво по позиву на сопствену савест, пошто систем награђивања, практично, не постоји. Постоји напредовање у струци, али уз много проблема и кашњења, с обзиром да је приоритет инспекције која треба да посети те наставнике, екстерна процена. Уз све то, правилник који се бави напредовањем, има прилично нејасноћа и није фер према свакој струци (учитељи, рецимо, немају такмичења на нивоу републике, а организовани одлазак у музеј или заштићено природно добро, што је својствено наставницима ликовне културе и биологије, није предвиђен, иако јесте предвиђен одлазак на концерт или утакмицу).

changefullspectrum

Какви су резултати провере оваквог рада по школама? Већ смо писали о томе да Унија синдиката просветних радника Србије сматра да треба бојкотовати „контролоре“ како их називају, по школама. Према извештају ове институције, досадашња екстерна процена показала је да су наше школе – просечне, што је заправо и математички логично. 🙂

http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=20464&Itemid=36

Колико смо дознали, један од начина провере рада школе је и интервју са ђацима. На ту тему, али и на многе друге, које прате савремено школство свуда по Европи, говори Томас Винтерберг, чији је филм био кандидат за престижну награду „Златна палма“:

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Fascinira-me-ubedjenje-da-deca-ne-lazu.sr.html?fb_action_ids=10151305878674231&fb_action_types=og.recommends&fb_source=timeline_og&action_object_map={%2210151305878674231%22%3A438628589519569}&action_type_map={%2210151305878674231%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

Овај интервју је објавио часопис „Политика“, а други познати часопис „Блиц“ пише о још једној (увек) актуелној теми, интернет насиљу које је, нажалост, постало део детињства:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/360206/Kako-su-djaci-u-Srbiji-podivljali-Siledzijstvo-se-preselilo-i-na-Fejsbuk-i-mobilne-telefone

daily selection056

Но, тек је почетак 2013, те да завршимо са непријатним темама (иако свакако значајним) макар за данас. Овим и другим сличним темама бавићемо се још много пута до распуста. Зато за крај нешто лепо – преносимо новогодишњу честитку ауторки „Вебциклопедије“ која изгледа баш онако како и очекујемо од познавалаца веб-алатки:

http://www.makesweet.com/share/show/dd03a39b/

Коментари на: "Зачарани круг" (2)

  1. Da dodam Novogodišnju želju „dobrim nastavnicima“: Nastavite da radite ono što smatrate da je dobro i korisno. Pustite pravila, bodove i koješta! Samo saberite ono što inače radite, imate ih sigurno mnogo više nego što je potrebno. Kažite svojim direktorima da nemate vremena za poslove koje ne volite – ukažite im na ono što radite i što je dobro i u interesu škole. Ne dozvolite da vas uplaše i uguše! I naravno puno zdravlja, sreće i ❤ 😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: