Сајт за наставнике биологије

Плус за (Гугл) плус


1352221534_453046263_1-Reasonable-Tuition-For-School-Level-Johar-TownПреносимо препричано писмо од Стива (Steve Hargadon), који је први човек пројекта Web 2.0 Labs и још много тога, а све у вези са образовним технологијама заснованих на друштвеним заједницама. Стив води међународне онлајн конференције и још много тога и свакако је човек од кога можемо свашта чути и научити.

У среду, 9. јануара, заједница наставника из разних земаља разговараће и активно размишљати о употреби Гугл+ заједница, посебно за учење и уопште потребе образовања. Као последица експеримента са Гугл+ заједницом, настала је група под називом „Едукативна револуција“ (Education Revolution), која је сада једна од највећих образовних заједница.

Међутим, као што је често случај са Гугловим друштвеним иницијативама, изгледа као да неке заиста критичне компоненте, као последица неискуства, недостају. Ова 90-минутна седница ће бити прилика да се разговара о разним темама: како наставници користе Г+ заједнице, али како то могу и ученика, директори и други; савети и идеје од оних који су у оквиру оваквих заједница имали успеха; технике управљања заједницом и побољшања вештина саме заједнице зарад образовања; шта би требало рећи челницима Гугла да побољшају (ако би слушали) и било шта друго што желите да разговамо (слободно напишите белешке у коментарима на блогу http://www.stevehargadon.com/2012/12/google-communities-live-brainstorm.html). Посебан акценат ће бити на разлици између Г+ заједница и сервиса као што су Мајтибел, Лернист и Пинтерест.

Изгледа чудно да се за разговор неће користити Гугл хенгаут, али Blackboard Collaborate (слободнији превод – табла за сарадњу) дозвољава учешће већег броја наставника. Ипак, биће речи и о томе да ли овом групном видео позиву који обезбеђује Гугл има места у наставном процесу.

daily_24

Размена искустава о друштвеним мрежама је једна од чешћих у последње време када просветари причају онлајн. Утиске са једног таквог разговора, а о Твитеру, преноси аутор следећег блога:

http://blog.web20classroom.org/2012/04/some-more-twitter-chats-worth-checking.html

У тексту ћете пронаћи кључне речи, а које се у свету Твитера пишу са ознаком # испред и кликом на њих можете да завирите у разговоре колега широм света. Не треба ни подвлачити колико је то корисно за нас наставнике, али јесте дискутабилно колико би било корисно да користимо ову друштвену мрежу у раду са ученицима. На то питање, одговара ауторка блога „Надарена деца“:

http://krozmojuprizmu.wordpress.com/2012/12/05/pisanje-kratkih-digitalnih-poruka-i-beleski-sms-tvit-telefonske-beleske-i-pismenost-za-i-protiv/

У овом тексту, она се не бави само Твитером, већ и писањем СМС порука. Мобилни телефони су за неке иноземне наставнике увелико постали наставно средство, те је читаво учење уз њих названо „мобилним“. Ево неколико новитета у вези са овом најновијом методом учења:

http://www.themobilenative.org/2012/07/recent-mobile-learning-findings.html

Још једно (видео) искуство из Милана преноси Педагошко друштво информитачара Србије:

http://www.pdis.org.rs/pdis/index.php?option=com_content&view=article&id=1481:2012-12-09-23-20-16&catid=2:vestin&Itemid=2

embracing-cloud_137298253Уколико сте више заговорник разговора уместо куцања, а због разлога које је ауторка блога „Надарена деца“ навела, преносимо искуство наших двеју учитељица које причају о употреби Скајпа у сопственој пракси:

https://voicethread.com/#q.b3354057.i17698756

А од многих наших учитељица, учитеља, наставница и наставника, окупљених око пројекта „Дан по дан“ стиже новогодишња честитка:

Клик на слику

Клик на слику

Коментари на: "Плус за (Гугл) плус" (2)

  1. Što se mene tiče – tablet obezbeđen 🙂 Mislim da je 2020. daleko, biće on u nastavi ranije, za 5 godina najviše.

    • Надам се да ће и овај блог постојати тада па да упоређујемо искуства у настави са садашњим стањем. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: