Сајт за наставнике биологије

Самоинвестиција


compbooksПрви овогодишњи билтен Вебциклопедије приказује врло импресивне новине у раду тима који проналази и презентује веб-алате употребљиве у настави:

http://www.smore.com/4sp2

Увек некако хвалимо и величамо технологију, а шта да радимо друго, кад радови и искуства на које наилазимо, у огромном броју случајева говоре у прилог томе. Рецимо, још средином новембра, амерички Савез за одлично образовање (заиста се тако зове: The Alliance for Excellent Education) замолио је директоре школа да преузму иницијативу у вези са технолошком реформом, као дела свеобухватног плана за школе, а зарад решавања четири „притиска“, односно проблема које у тамошњој просвети ваља решавати. Занимљиво је да описани проблеми нису баш и увек у вези са увођењем технологије у школе, а и не изгледа да се тим начином могу решити: повећање постигнућа ученика, штедња школског буџета, промена наставног кадра и праћење технолошких захтева модерног друштва. Па ипак, поменути Савез сматра да је познавање веб-алата у сва четири случаја кључно:

http://blogs.edweek.org/edweek/DigitalEducation/2012/11/the_alliance_for_excellent_edu.html

Ако је већ тако, можда нам познавање и примена веб-алата донесе бољу „прођу“ код екстерне инспекције. Некако су неки синдикати највише усмерени на ову врсту провере рада школа и баш на сајту једног од њих можете пронаћи значајну документацију која прати спољну евалуацију:

http://www.unijasprs-nis.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1440%3Ausprs-evaluacija-eksterne-evaluacije&catid=1%3Avestic&Itemid=1

&

http://www.unijasprs-nis.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1441%3A2013-01-15-00-35-46&catid=1%3Avestic&Itemid=1

Синдикати су чак претили бојкотом овакве евалуације, али Министарство просвете РС не најављује никакве проблеме до краја школске године:

http://www.pravda.rs/2013/01/15/obradovic-bez-strajkova-do-kraja-skolske-godine/

Ово не важи и за Републику Српску, где је најављен штрајк за 21. јануар:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=15&nav_category=167&nav_id=677696

Но да приметимо још нешто у вези са екстерном евалуацијом;  било би занимљиво спровести и евалуацију квалитета живота и рада наставника, али с обзиром на материјална примања и услове рада са буџетом колики је већ. Занимљиво је да су у Америци студенти унајмили адвокате у вези са врло сличном ствари – како реализовати студије са примањима родитеља са једне стране и трошковима факултета са друге. И утврдили су да је још увек могуће похађати колеџ, али ако се одрекну куповине куће, на пример. Такође су утврдили да у односу на 2008. када је 81% Американаца сматрало да је колеџ добра инвестиција, у јулу прошле године то мисли много мање – 57%.

http://blogs.edweek.org/edweek/college_bound/2012/08/analysts%20look%20at%20impact%20of%20student%20debt.html

cap-and-mouseМи ипак и даље сматрамо да је добра инвестиција улагати у себе, па непрекидно и неуморно проналазимо нове начине за то, посебно ако је још и бесплатно. 😀 И ту нам у помоћ прискаче већ познати Стив (Steve Hargadon) са најновијом конференцијом School Leadership Summit (Самит о вођењу школе), најављеном за 28. март, на којој може да учествује свако из било ког дела света, а теме су довољно опште да ће се наћи сигурно нешто занимљиво:

http://admin20.org/page/summit

Предаваће колеге, а уколико желите и ви да се окушате у једној таквој улози, пријавите се овде (имате довољно времена да се припремите – до средине марта):

http://admin20.org/page/call-for-proposals

А уколико то учините, надамо се да ћете нас о томе обавестити. 🙂

Коментари на: "Самоинвестиција" (4)

  1. Vidim naš je ministar pun optimizma 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: