Сајт за наставнике биологије

Доколица vs. радилица


Колеге из Ниша којима је још прошле године следовала јубиларна награда, још увек нису остварили то право. Погледајте видео на следећем сајту:

http://www.unijasprs-nis.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1453%3A2013-01-24-14-48-10&catid=1%3Avestic&Itemid=1

Надамо се да ће се прилике у нашој земљи променити и то не само што се тиче ових награда.

Замислите свет у којем људи раде 15 сати недељено, а плаћени су колико и данас – можда и више – захваљујући праведнијој расподели плодова њиховог рада. У том свету, време проведено у доколици надмашивало би време проведено у раду, а један од главних проблема био би одговорити на питање: Како и чиме квалитетно испунити толико слободног времена?

loodimanikir

http://mindreadingsblog.wordpress.com/2013/01/20/kejnzova-utopija-da-li-je-moguce-drustvo-dokolice/

Наш свет је веома далеко од света о коме можете читати на линку који смо вам дали, тим пре што вам екипа Био-блога неуморно налази нове занимације. 🙂 Зима нам тренутно није бог-зна-како страшна, али птице свеједно проживљавају тежак период. На следећем блогу је упутство како направити кућицу за птице. Идеално за секцију:

http://kreativnaplaneta.wordpress.com/2013/01/22/uradi-sam-kucica-za-ptice/

Брига за животиње и уопште животну средину, један је од најважнијих циљева наставе биологије. Зато смо пронашли један међународни конкурс у вези са заштитом животне средине и посебно одрживим развојем, на коме могу да учествују сви основци:

http://www.livingrainforest.org/explore/schools-debate/

July25_fishman_toledo58Један од загађивача је свакако и медицински отпад. Непотребно је говорити колико опасан може бити, па је свежа вест да је одлагање овог отпада постао обавезан део обуке у средњим медицинским школама:

http://www.skolest.com/?p=2306

На церемонији којим је обележен почетак овог пројекта, присуствовао је и министар просвете др Жарко Обрадовић и искористио је прилику да извести јавност о току једног другог пројекта у вези са поделом бесплатних уџбеника:

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Besplatni-udzbenici-samo-za-nize-razrede.sr.html

Очигледно обезбеђивање бесплатних уџбеника није тако једноставно, а ко зна, можда ће у будућности решење бити електронски уџбеници. Да ли је то време далеко, можете сазнати на стручном скупу који приређује Друштво за информатику Србије 29. јануара. Скуп се одржава у Београду:

http://www.pdis.org.rs/pdis/index.php?option=com_content&view=article&id=1623%3Adis130129&catid=2%3Avestin&Itemid=2

Ово није тема скупа, али кад већ поменусмо, нисмо могли да одолимо доброј (биолошкој) шали. :)

Ово није тема скупа, али кад већ поменусмо, нисмо могли да одолимо доброј (биолошкој) шали. 🙂

Ми за крај нисмо припремили неко занимљиво електронско издање уџбеника, али је Жељко Бодил, дипломирани инжењер машинства припремио EDCL књиге. Овај ресурс је гре’ота не искористити. Уживајте у читању:

http://www.bodul.org/

lepapolica

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: