Сајт за наставнике биологије


Наша колегиница, Зорица Лазић, наставник биологије у ОШ „Филип Кљајић Кића“ посетила је стручни скуп који се одржавао у Београду и на коме се разговарало о многим „горућим“ питањима школа у Србији. Ево њеног извештаја:

Designer-Non-stick-Precision-tip-Kids-Scissors-5

Стручна трибина – Законски оквир који регулише образовно-васпитни систем ( Правилник о вредновању квалитета рада установа и Планирање стручног усавршавања) одржана је 5.2.2013. у Студентском културном центру на Новом Београду. Уз велики број наставника, учитеља и директора школа, присуствовали су и представник Министарства просвете РС Зоран Костић, начелница школске управе Гордана Цветковић, Наташа Ћирић, виши саветник сектора који се бави законима и Јасмина Ђелић из Завода за вредновање образовања и васпитања. Разлог присутности толиког броја наставника је и добијање шест сати бесплатног скупа који је одобрио Завод за унапређивање образовања и васпитања. Покровитељ је био и Завод за уџбенике чији је представник Дејан Јовановић дао пар уводних речи о самом заводу.

О спољашњем вредновању школа у Србији причао је др Зоран Костић, износећи стратегије Реформе која обухвата период од 2011. до 2020. Објашњавао је шта све обухвата рационализација, износећи податак да је до сада угашено 2095 одељења, али да се тај поступак обавља корак по корак. Рационализација, осим броја одељења, обухвата и рационализацију броја запослених и мрежу школа. Проценат норме опада, али пројекат Друга шанса је омогућио 100% норме појединим наставницима, као и стручна упуства за рад са децом са посебним потребама. Као добар модел рада школа дао је модел рада који су видели у Финској, а као лош модел навео је Бугарску.

Што се тиче финансирања, навео је један пилот пројекат Локалне форме за финансирање школа и да директор треба да обавља менаџерске послове.

О осигурању квалитета установа нагласио је у излагању да школе и даље треба да пружају знања и да квалитет нема горњу границу, већ се увек може подићи на виши ниво. Године 2009. донет је закон о самовредновању и спољашњем вредновању рада школа које је регулисано стандардима. Носиоци спољашњег вредновања су спољашњи евалуатори, просветни саветници који морају да имају најмање осам година рада у просвети, да имају објављене радове и књиге као и међународне сертификате. Они обављају непосредно праћење наставе. Не гледају појединце и на часовима се обично задржавају по 20 минута, а некад могу и свих 45 и њихов циљ је заправо унапређивање васпитно-образовног рада и уочавање и добрих и лоших страна школа. Школа се оцењује. До сада је обухваћено у прегледу 108 школа, али се предвиђа да ће до 2018. бити укључене све школе.

daily_selection071

Искуство првог циклуса спољашњег вредновања у узорку 10 % школа који обрађује Завод за вредновање, показује да је сарадња углавном била коректна и професионална и да је страх елиминисан. Лако и једноставно су откривене слабости и да би оваква праћења требало да буду чешћа, а не само једном у пет година.

О планирању стручног усавршавања наставника говорила је Оливера Тодоровић, која је уједно и аутор уџбеника Завода за уџбенике. Објаснила је да је стручно усавршавање обавеза и да за њега одговара директор. Ту је укључен и педагошки колегијум, као и сама установа која прати све облике стручног усавршавања и даје тромесечни извештај. Ускоро излази и један приручник за стручно усавршавање.

На крају је Мира Илић, која је била присутна у име Савеза учитеља, дала нека техничка упуства око добијања уверења и објаснила је да присутни наставници имају могућност да постављају питања на која могу добити одговоре.

Нека од питања су била:

 1. Како правити разлику између добре и лоше школе?
 2. Зашто се плаћају семинари?
 3. Зашто директори не пријављују упражњена места и како их пријавити?
 4. Зашто нас директори плаше спољашњом евалуацијом?
 5. Да ли министар може да обезбеди стручне саветнике, а не да ветеринари обилазе часове хемије?
 6. Зашто је највећа оцена у оцењивању школа 4?
 7. Ко контролише у школи рад секретара?
 8. Ако је оцена у рубрици 3,3,3,4 да ли мора увек да буде аритметичка средина? (може и 3 и може и 4,а то одлучује наставник)

На многа и друга питања одговарао је помоћник министра просвете Зоран Костић, као и Наташа Ћирић из сектора законских норми.

s7998

Нама је остало да се захвалимо Зорици на исцрпном извештају. 🙂

Коментари на: "Утисци са стручне трибине" (7)

 1. Da li bismo u sledećem članku mogli saznati i odgovore na gore navedena pitanja?
  Pozdrav! 🙂

  • U stvari jedina pitanja sa važnim odgovorima su 7, 8 i drugi deo pitanja 3. Na ostala pitanja odgovori su „može im se jer su moćni“ i „eto tako su se dogovorili“.

  • У следећем нећете сигурно. 😀 (Планирана је екологија, већ је спремна, чека.) Замолићемо Зорицу да нам пренесе одговоре за неки наредни чланак.

 2. Baš i mene to zanima-odgovori na pitanja. Interesantno je kako sve prosvetne radnike u Srbiji zanima slično, rekla bih svi smo u istim nedoumicama.
  Meni recimo zanima zašto je bitno da u školi postoji tim za podršku novopridošlim učenicima (dolaze iz drugih škola isl.), zašto se psiholog i odeljenjski starešina ne smatraju kompetentnim. Pa hajde i to, ok, možda i treba, ali zašto škole ne bi mogle da imaju Tim za zaštitu nastavnika, jer i to je bitno (presije od strane roditelja ili učenika, mobing itd.).

  • Тим за заштиту наставника је сјајна идеја! 🙂

   И наравно да нас све занима исто, сви смо у сличној позицији, са истим проблемима. Једна од идеја је и да размењујемо искуства међусобно, јер некако ми се чини да наставник наставнику ипак највише може да помогне и да га разуме.

 3. Suzana Miljković рече:

  Evo odlične ideje kojom bi mogla da se bavi Komor prosvetnih radnika…inače to bi se moglo postaviti i kao etičko pitanje -kako to da su svi zaštićeni u prosveti osim nastavnika-

  • Да, наши редовни читаоци су упознати са идејом о оснивању ове коморе, јер смо о њој писали у пар наврата. И то је заиста важно питање за које се надамо да ће једног дана бити решавано.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: