Сајт за наставнике биологије

Скандалозни чланак :)


Неке колеге које предају математику су пожуриле и одржале школско такмичење у петак, 1. фебруара, иако је било планирано за сутрадан. Нама биолозима то не изгледа бог-зна-како страшно, али то је само зато што ми правимо тестове за школско такмичење сами, а они га добијају од Друштва математичара. Тако изгледа да су они у бољој позицији, јер ем имају мање посла, ем добијају адекватну припрему (док ми само можемо да се надамо да смо направили питања која ће репрезентативно дочарати такмичења на вишим нивоима). Очигледно, осим предности, има и недостатака.

С Медиа: Скандал у школама: „процурио“ тест из математике, ђаци „шеровали“ задатке, наставници пролазе некажњено! (ФОТО)

Наравно, новинари увек воле да употребљавају велике речи попут казне и злоупотребе, али када „спустимо лопту“, постају очигледне две ствари. Прва је да тест који је Друштво дало није обавезујући, а друга да се појединим колегама није радило у суботу и да су зато тест дале у радни дан. У тексту им се замера да су тим поступком ставиле у неповољан положај колеге које су мислиле да ураде овај посао када је Друштво математичара одредило. Треба разумети и колеге које су све припремиле за суботу и у суботу ујутро (или у петак увече ако су имале среће) схвате да су све радиле улуд и да морају у пет до дванаест или у колико већ је такмичење заказано, да праве сопствене тестове.

Animated-gif-power-snail-picture-moving

Како то већ бива у животу, придржавање упутстава не мора увек да резултује повољним исходом. Занимљив је исход истраживања које је описано у „Политици“, према коме су невероватних 72,7% узоркованих директора  по струци наставници физичког васпитања (сабирањем свих процената у тексту 72,7+4+20+23 добија се још невероватнијих 119,7%):

Политика онлајн: Наставник физичког најчешће директор

Ово је занимљив текст, али нисмо хтели да се позовемо на њега зато што нам смета што су колеге које предају физичко васпитање већински директори (нека буду заступљени и 119,7%, као да је важно; важно је да добро раде свој посао). Хтели смо заправо да направимо линк ка следећој теми – здравственом васпитању. О овом предмету било је речи пре неколико година и тада је било замишљено да га предају два наставника; биологије и физичког васпитања и педагог (или психолог). Како ствари стоје данас?

fudbal-skola-zrenjanin

За средње школе је предвиђено експериментално увођење здравственог васпитања. Иницијатива је потекла од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и школе у којима ће се спроводити програми су са подручја Војводине. Све се ово тврди на сајту Лиге социјалдемократа Србије и у том тексту се биолози не помињу:

Сајт ЛСВ: Чобану: Сексуално васпитање у школама од септембра

Информисаност о сексуалности је важна, посебно када су адолесценти у питању, али здравствено васпитање није само то. Следећи текст се бави развијањем свести о здравој исхрани:

Education Week: Healthy Steps for Healthy Lives: Fighting Childhood Obesity

Када причамо о здравој храни, сигурно бисмо добар део дискусије могли да посветимо генетски модификованој. Ситуација је што се генетског инжењеринга тиче прилично нејасна, али покушаји да се свеједно уведе у пољопривредну производњу свакако постоје. У Србији су, за сада, онемогућени:

Екопедија: Пропао посао Монсанта у Србији

Ауторка блога „Агроекономија“ неколико чланака је посветила управо овој теми и ми смо издвојили два:

food002

Да ли ће сав овај отпор бити тек део историје неке генетски модификоване будућности, остаје да се види, а да је будућност већ ушла у школе у Србији, види се свакодневно кроз разне примере. Један од њих је и електронски дневник, о чему извештава сајт Педагошког друштва информатичара Србије:

Ново време нам је донело и инклузивно образовање. То образовање је, опет, донело Србији признање:

Актер: Србија похваљена на скупу о инклузији

Нажалост, део будућности (коју већ имамо) је и интернет насиље.

021.РС: Сваки четврти ученик узнемираван путем телефона

Из тог разлога, у Нишу се организује трибина:

Педагошко друштво информатичара Србије: Трибина: „Деца у рукама интернета“

Наравно, нигде не цветају руже, па чак и у Немачкој. Невероватан скандал је недавно потресао просвету ове земље. Скандалом почели, њиме и завршавамо. 🙂

dw.de: Ministarki oduzeta doktorska titula

21068_2_600

Коментари на: "Скандалозни чланак :)" (3)

  1. Da je srece,da se deci uvedu zdravstveno vaspitanje,neso vezano za saobracaj,pa domacinstvo-da deca izrastu u prave ljude sa prakticnim znanjem! A ne,ne,bitno da imaju svaki dan matemtiku,srpski,petaci dva puta nedeljno muzicko i likovno,hemiju i fiziku dva puta,mislim to su stvarno bitni predmeti za zivot(ubi boze)…

    • Свакако су важни, само је потребно програме изменити тако да се то и види. 🙂 И ја мислим да недостаје оних практичних знања у оквиру сваког предмета. Рецимо, домаћинство се много ослања на физику, хемију и биологију и требало би те сегменте тих предмета и потенцирати.

  2. […] blogu  Био-блог: Скандалозни чланак 🙂 pročitala sam nove vesti u vezi  GMO hrane, koje je postavio autor sajta   Екопедија: […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: