Сајт за наставнике биологије

Ко то тамо утиче


Образовање је веома сложен друштвен феномен и то свакако знамо ми који радимо у том систему. Небројено много елемената има који га чине, велики број интересних група и неретко је поприште чак и веома оштрих полемика. Следећи текстови са сајта Уније синдиката просветних радника Србије говоре у прилог томе:

Унија синдиката просветних радника Србије: Поводом саопштења + Саопштење + Отворено писмо

Међутим, има и мишљења да се процес образовања може посматрати на врло једноставан начин:

Цела поента образовања је убацити огледала у прозоре.

cloud-computing-providerЗанимљива мисао, а имате их још на следећем сајту:

Simple K12: 25+ Favorite Quotes for Educators

Наиме, наставници су на форуму давали своје омиљене мудре мисли. Свакако је забавно прочитати их, али оно што нам је потребније су искуства која наставници деле. Колегиница Елена, рецимо, уверава нас да добија веома позитивне резултате зато што практикује нешто што је назвала „позитиван телефонски позив породици ђака“ (превели смо мало слободније, али је суштина нетакнута :)). Од почетка своје службе, а по савету колега, зове родитеље и представља се, али и тражи информације о детету. Такође, путем телефонског разговора саопштава добре резултате, посебно ђака који су проблематични:

Edutopia: The Power of the Positive Phone Call Home

292142_383792348325175_1706278136_n

Свакако, родитељи имају највећи утицај на образовање, али пре свега васпитање детета. Зато је добро имати квалитетну комуникацију са њима, али је за родитеље добро да послушају стручни савет. Аутор блога који се бави управо оваквом тематиком, даје веома корисне савете:

Блог – Сарадња породице и школе: Учење је дететова, а не ваша обавеза

Можда би добар савет родитељима био да науче децу да пливају што је пре могуће. Једна студија казује да су деца која савладају ту вештину раније – паметнија.

Блог – Надарена деца: Деца која науче да пливају рано су паметнија – студија

4dol3d

Наравно, и ми наставници можемо да утичемо на то да ђаци буду паметнији или можда боље речено, да имају боља постигнућа. Један од начина је колаборативно учење. Макар се тако показало у Оукланду у Калифорнији:

Edutopia: How Collaborative Learning Leads to Student Success

У овом случају, ђаци уче једни од других. Дакле, родитељи, наставници, ђаци – све те групе имају утицаја на то да ли ће и колико ће се способности развити. Све оне заједнички утичу и на то да свако дете схвати да је образовање важно и да никада не треба да се заврши. Другим речима, да увек треба радити на себи. То је значајно олакшано технологијом, јер се практично све може наћи на интернету. Са друге стране, извештаји кажу, продаја књига је у Европи опала за три одсто у односу на прошлу годину:

Наслов.нет: Пад продаје књига у Европи

Зато за крај овог чланка нема електронских издања књига, већ вам поклањамо презентацију са божанственим сликама из природе:

ПП Презентација природе

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: