Сајт за наставнике биологије


Изашао је нови билтен Вебциклопедије:

Вебциклопедија: Билтен 14, фебруар 2013.

Као што већ знате, овај билтен је прави мали водич за разумевање разних веб-алатки. А за разумевање Сунца и како шаље материјал и енергију, што је од кључног значаја да би се избегли негативни утицају на људску технологију у свемиру као што су сателити за комуникације и систем глобалног позиционирања (џи-пи-ес), неопходна је математика. Међутим, Сунце и његов чудесан ток соларних честица, познат као соларни ветар, кажу математичари, уопште није једноставно објаснити математичким моделом, јер ситуацију компликују магнетна поља. Крајем фебруара, нашао се и математичар који је успео да да успешне једначине којима се могу приказати извесна својства соларног ветра:

Red Orbit: Mysterious Math Of The Solar Wind Deciphered By NASA

За нас биологе, Сунце је занимљиво само као извор живота и тзв. чисте енергије. Овим другим ћемо се бавити у неком другом, еколошком чланку, а данас ћемо пажњу посветити организмима који директно користе благодети сунчеве светлости. Време је за мало ботанике. 🙂 И то врло искористљиве за часове. Најпре једна најава, односно још један разлог посете Новом Саду:

021: Посетите прелепи смрдљиви цвет на Департману за биологију

bela-rada

Почињемо са једном игром (загревања). У овој компјутерској апликацији ђак може да креира сопствени цвет, али онда и да провери колико ће га успешно опрашити различити опрашивачи:

Design a flower

И на следећем сајту има могућности за интерактивно учење, мада је замишљен пре свега као неколико онлајн лекција о опрашивању:

Flowering Plant Reproduction Online Lab

Слична ситуација је и на следећем сајту:

pbs.org: Pick the pollinator

А за проверу знања онако како смо навикли, путем теста, идеалан је блог наше колегинице из Сомбора, Ене:

Блог – Научи ме да учим и заволим биологију: Цвет, опрашивање и оплођење – провера знања

5817522449_218e1fe149

Још једна интерактивна апликација, коју је приредио (а ко други него) Мајкрософт, јесте и Corinth Micro Plant. На сајту где се преузима кажу да је бесплатна, али вам је потребан виндоус осмица или ер-ти. Шта нуди и како ради, говори промотивни филм:

Кажу да је ботаника досаднија област у школи, али очигледно не мора да буде. Још када се као занимљивост убаци прича о инсективорним биљкама, гарантовано ћемо задобити пажњу ђака. Индијски научници иначе тврде да се ове биљке понашају као флуоресцентне лампе како би намамиле плен:

BBC Nature news: Carnivorous plant species glow blue to lure prey

А ево га и занимљив филм:

Twig: Carnivorous plant

Ако то „не упали“, сигурно можемо да задивимо петаке лепотом цвећа. Завршавамо божанственом галеријом са пријатељског нам блога:

Блог – Агроекономија: Лепота необичног цвећа

abstract-flowers-floral-beauty-31000

Коментари на: "Божанствена ботаника" (1)

  1. […] sajtu Bio blog možete pronaći mnoštvo zanimljivih sadržaja nazvanih jednim imenom BOŽANSTVENA BOTANIKA od kojih bih ja izvodjila […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: