Сајт за наставнике биологије

Шта нас чека?


tumblr_mctqij5DlO1r4zr2vo1_r1_500Садашњост нам је донела већ свашта нешто, па тако и могућност да прошетамо по свету из удобности сопствене фотеље. Довољно је само да управљамо курсором:

Air Pano: Iceland

Можемо само да замислимо шта ће нам донети будућност. Ипак, предвиђања постоје:

Блог – Техничко и информатичко образовање: Шта нас чека у будућности?

Када већ помињемо наставу, најактуелније очекивање у некој релативној блиској будућности је екстерна инспекција. Додуше, за неке школе ово је сада већ прошлост, али има много њих који са различитим осећањима тек очекују овакву врсту промене. Шта о томе каже Унија синдиката?

Унија синдиката просветних радника Србије: Бољи квалитет наставе

Да ли ће оваква процена рада школе заиста утицати на његов квалитет остаје да се види, а кампања против мржње која почиње 21. марта има за циљ да утиче на квалитет живота уопште:

Blog – Nauči me da učim i zavolim biologiju: No hate speech movement

(Иако је наслов на енглеском, текст је на српском језику.) Наравно, ми биолози знамо да да би квалитет живота био бољи, свакако мора да се припази и на животну средину. Зато је организација ENO (Environment online) из Финске започела нову акцију едукације младих:

Idyllic natural landscape. Lawn with river, waterfall and one tree. Fancy island in the air isolated. Detailed ground in the base. Concept of success and happiness, idyllic ecological lifestyle. Series.Удружење за ЕНО Програм започело је пројекат учења о шумама кроз игру на друштвеним мрежама. Играчи уче о садњи дрвећа и како на тај начин остварују утицај на животну средину. Дрвеће се сади у три различита типа шума, а њихов раст се прати и то како утиче на живот шума, али и утицај на животну средину и климатске промене. Линк и упутства имате на Фејсбук страни.

Ова игра није само виртуелна; дрвеће се сади и у стварности. ЕНО Програм је покренуо кампању за пошумљавање, са циљем да се посади 100 милиона стабала до 2017. Око 10000 школа у 158 земаља је учествовало и засађено је око 10 милиона стабала од 2004. Ова акција је на листи, односно резимеу Рио +20 обавеза.

Надамо се да ћемо заједничким снагама изменити злосрећна предвиђања будућности што се тиче глобалних промена. Следећи текст нас учи како да ипак будемо оптимистични:

Blog – through the looking glass: How to be optimistic about climate change

И док једне биљке садимо, друге ваља почупати. Погађате, реч је о амброзији. У вези са њом, покренут је и конкурс на коме ваши ђаци могу учествовати:

Још један конкурс организује Зелена Србија:

Блог – Научи ме да учим и заволим биологију: Конкурс Моја зелена Србија

И да завршимо одговором на питање шта нам доноси будућност? Одговорићемо дипломатски: шта год да нам доноси, доноси нам само једно решење, јер будућност иако јесте задатак за нас, то је онај вишеструког избора:

Mind/Shift: Video: “The Future Will Not be Multiple Choice”

tumblr_mj5kvga7SZ1s1gab7o1_500

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: