Сајт за наставнике биологије


Nastavnici u SAD su se u prilicno visokom procentu (75%) slozili sa uvodjenjem zajednickih standarda u obrazovanju. Zanimljivo je da je Americka federacija nastavnika (American Federation of Teachers) do ovog i jos nekih podataka dosla preko telefonskih razgovora sa 800 nastavnika obavljenih u tri dana!

Education week teachers: Poll: AFT Members Support Both Common Core and High-Stakes Moratorium

tumblr_mlis41ONsZ1r48kg6o1_500Претпостављамо да сте могли да прочитате овај наш уводни текст, а такође и претпостављамо да сте приметили да недостају дијакритици. Аски је веома често у употреби на интернету, а да ли је и добро да га користимо, па још и ако смо и наставници, можете видети у следећој расправи (па и укључити се, што да не):

Фејсбук страна – Просветни радници на ФБ

Нећемо се ипак бавити писменошћу (мада можемо да вам препоручимо ову страну), већ, пошто смо биолози, новим врстама кичмењака откривеним у скорије време (што не значи да смемо да будемо неписмени :)). Откривени су једна врста рибе и једно (џиновско) слепо куче:

tumblr_mj9x14INAm1s4x2jbo2_250Шта је са птицама? Па, данас је њихов дан (Међународни дан птица) и како приличи, за ову прилику смо припремили неколико текстова о овој групи кичмењака. Насупрот педагошком принципу који препоручује приступ у настави од ближег ка даљем, ми почињемо од толико далеког, да даље вероватно бити не може; од Новог Зеланда.

Scientific American: Kea, Kaka, Kakapo

И даље остајемо далеко, али свакако на пријатном месту – морима. Изгледа да морским птицама које лове рибу није атрактивно ловиште где рибе има много, као што се раније мислило. Оне ће се радије одлучивати за ловишта са мањом бројношћу плена, али већом густином:

Red Orbit: For Bering Sea Predators, Prey Density More Important Than Total Numbers

Изгледа да још много морамо да учимо о понашању птица. Пингвини су рецимо, познати по сексуалној екстраваганцији. Проблем настаје приликом писања научно-популарних, или боље рећи сензационалистичких текстова, јер су новинари склони да упоређују сексуалност птица и људи и да о, на пример, птичијој хомосексуалности, пишу са негативном конотацијом. Овакав став наилази на неодобравање научника:

PhysOrg: Biologists take journalists to task for sensationalizing animal sexual behavior headlines

tumblr_miqob4fp421s22fnlo1_400

Врло верујемо да пингвинима и другим птицама ова нетолеранција сексуалних афинитета није бог-зна-какав проблем, а тек у поређењу са загађењима и изловљавањем које им човек приређује у све већој мери. Зато је и настао сајт посвећен заштити најмањих:

Audubon society: Hummingbirds at home

Да не грешимо душу, није човек једини птичји проблем. Проблем су и нови сојеви птичјих вируса:

The guardian: Great tits ‘more susceptible’ to new avian pox than other British birds

Вируси и ми удруженим снагама чинимо живот птицама компликованијим. А сове, каже млади заљубљеник у природу, живот значе:

Блог – Авантуриста: Сове доносе живот…

tumblr_mlb6tv93YK1qz4d4bo1_500

И тако стигосмо и до птица нашег поднебља. На следећем блогу имате сјајан текст о њима, згодан и да се наши ђаци упознају са нашим птицама:

b92: Црне чигре Баранде

А ево и утисака са „птичарења“:

b92: Свињарија од птичарења

И да завршимо како смо већ навикли; једним филмићем који лепо приказује како грабљивице одгајају своје голуждравце и тематским галеријама.

Обећана галерија:

Audubon: GBBC galley

И наша:

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: