Сајт за наставнике биологије


У четвртак, 30. маја, у 12.30 одржаће се веома необичан вебинар – заједнички онлајн час свих заинтересованих одељенских старешина и њихових одељења:

Фејсбук страна: Запослени у просвети

То је било за љубитеље финих вебинара, а за љубитеље финих предавања, Др Џемс Х. Биркс, чувени амерички антрополог, палеонтолог, историчар природних наука и професор на Канисијус колеџу Универзитета Њујорк у САД, одржаће предавање на тему Живот у овом универзуму у Малој сали Коларчеве задужбине, Студентски трг 5, у понедељак 27. маја 2013. године у 19.30 сати.

ATT00031Професор Биркс представиће том приликом историју идеја, као и савремена научна сазнања, о неопходним биолошким условима за појаву и развој живих бића, затим о могућностима за постојање интелигентног живота на другим световима и у другим универзумима. Такође ће изнети своје идеје о еволуцији и опстанку људске врсте као и о њеној будућности која би могла, по његовом мишљењу, да лежи у  – спољном свемиру.

Улаз је слободан, а предавање ће бити одржано на енглеском језику, без превода.

486299_310585895717496_31071643_nИмамо један задатак за вас, забаван и где вам превод неће бити потребан. На следећем линку смо направили пазл који треба да склопите:

Jigsaw Planet: Metodicar’s puzzle

Ако мало „процуњате“ сајтом, видећете да и сами можете да креирате овај пазл; одаберете слику, тежину задатка (према броју комада), чак и облик делова који се слажу. Имамо још нешто забавно за вас – како би хемичари описали жену да је она хемијски елемент:

Хемијски елемент: жена

Научници су се запитали који хемијски елементи су чинили атмосферу Земље пре око 1,9 милијарди година. Свакако је било кисеоника, угљеника и азота, али у виду једињења, највише угљен-диоксида и водоник-сулфида. Не баш мирисно окружење:

National geographic: Now We Know What Early Earth Smelled Like

У то доба увелико су живеле бактерије, које су и биле кривци за сав тај миомирис. Најстарији фосили тих једноћелијских организама датирају од око 3,5 милијарде година и нађени су средином јануара ове године:

Microbe world: Fossil Older Than Oxygen on Earth Found in Australia

2v150sjКрајем прошле године, пронађена је и прва врста из групе мосасаура позната науци, која је насељавала реке:

National geographic: Ancient Sea Monster Found—First Freshwater Species Known

Да ли је ово биће отпливало са Нојеве барке током Великог потопа? Тешко је рећи, али се у свету воде велике полемике или макар, преписке између научника и креациониса. Следећи текст је заправо критика тексту који „научно“ описује поменуто дешавање из Библије:

Wonkette: Sundays With The Christianists: A Biology Textbook With Dinosaurs On Noah’s Ark

Са овим у вези је и пародија која је урађена у виду цртаног филма, односно серије „Футурама“ (радили су је исти аутори као и популарни цртаћ „Симпсонови“). Ми смо издвојили дијалог/дебату која се води између професора из будућности (једног од главних ликова) и орангутана. Цртаћ почиње речима жене која предводи активисте протеста еволуцији:

Ја не разумем еволуцију и морам да заштитим своју децу да је она не разумеју, такође!

Снимак није високо квалитетан, али је гледљив и – заиста смешан:

Игром смо почели, па да њом и завршимо. Ова је далеко едукативнија и у вези је са природном селекцијом. На почетку игре се одаберу фенотипови (од мноштва понуђених) и тако се направи популација. Да бисте успешно завршили игрицу, морате се постарати да ваша популација преживи све недаће током милион година:

Science games: Charles Darwin Game

Коментари на: "Смешна страна еволуције" (2)

 1. Irina рече:

  Често срећем верујуће људе који на помен еволуције устукну. Међутим када им објасним њену очигледност, као и то да им чињеница реалности овог процеса не ремети веру првобитна реакција слегне , а поглед постаје заинтересован. Креационизам као идеја, покрет, убеђење (шта год ) наноси озбиљну штету образовању , али верујућим људима пре свега.
  Али где је ту место нас као наставника биологије. Немојте предавати еволуцију као догму, супродстављену религији, јер то и није. Главно је да је деца примета као процес који и даље истражујемо , а не као догмат поткрепљен ригидним непромењивим доказима.
  Галилеј је својевремени изговорио “ Коначно – космос достојан Бога“. „Открићем“ еволуције можемо рећи да коначно позанјемо „стварање“ какво је достојно Бога.
  Не престајем да истражујем овај фантастични спој. А када следећи пут сретнете верујуће противнике еволуције, који се позивају на креационизам, замолите их да истраже ову http://thankgodforevolution.com/ и сличну литературу и отворе ум за нове могућности.

  • Ирина, хвала на коментару, а што се линка тиче и тај и друге које си послала објавићемо у неком наредном чланку. Имамо мно-о-го линкова на „чекању“, пошто су нам чланци ионако предугачки. Много тога се дешава и у науци и у настави и то се види и по овим „свакодневним“ вестима. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: