Сајт за наставнике биологије


524175_463892247014389_1047607087_nВећ увелико се говори о реформама у школству и у процедури је чак пет нових закона:

Политика: У скупштинској процедури пет нових закона

Да ли ће бити усвојени, не знамо, али знамо да је макар једна политичка партија изнела нека неслагања:

ДСС: Стратегија развоја образовања

Оно што наставнике брине свакако је повећање технолошких вишкова. Ево шта на ту тему каже министар Обрадовић:

Танјуг – Обрадовић: Технолошки вишкови неће остати без посла

Између осталог, нови закони предвиђају и другачију концепцију велике матуре:

Политика: Пет фаза увођења велике матуре

Све су ово биле глобалне промене које се тичу свих школа у нашој земљи, а следи и једна значајна промена за једну школу, која ће, ко зна, можда прерасти у глобалну:

I 1153857_heart_iconZrenjanin: Школа „Др Јован Цвијић“ прва у Србији добила геотермални систем

Дакле, уштеда енергије се предвиђа и у школама, што је и логично с обзиром да нам је императив из области екологије да научимо ђаке како се живи одрживо. Кад смо већ код еколошких тема,следи једна таква, али која је и те како у вези са кршењем људских права. Наиме, у Турској већ дуже време људи протестују против уништавања паркова како би се изградили тржни центри и због тога трпе тортуру полиције. Има и људских жртава:

Academics for Gezi: Our Call

Није којот, али је опак. :)

Није којот, али је опак. 🙂

Којоти су такође жртве бахатих људи, односно честа су мета (криво)ловаца, али се њихова популација ипак повећава:

Science line: Taking shots in the dark

Наслов чланка је у (слободнијем) преводу „сликање у мраку“.  То је и слика са следећег линка, мада је названа сликом дана (додуше не баш овог, већ једног из јануара ове године), а приказује галаксију са четири језгра, што је необично с обзиром да их већина има по једно. Да ли су то заиста четири језгра или нешто друго, објашњава текст испод слике:

Red Orbit: Cloverleaf Quasar

Погледајте и остале (неког) дана, које приказују чуда свемира, а следећи чланак са сајта намењеног наставницима носи назив „шта ћемо учити овог месеца“:

We are teachers: What we’re teaching this month

552416Колега Ендру (Andrew Miller) досетио се (последњег месеца школе) да подучава о – зомбијима. 🙂 Ово учење назвао је зомбијевска настава (Zombie-based learning), као шаљива асоцијација на проблемску наставу (Problem-based learning) и пројектну наставу (Project-based learning).

Edutopia: Zombie-Based Learning — „Braaaaaaains!“

Ендру је ово учење замислио као интердисциплинарно и искористљиво за часове језика, математике и природних наука, односно биологије. У овом последњем случају, ђаци би имали задатак да истраже које вирусне и бактеријске болести би могле довести до настанка зомбија (што је у филмовима најчешћи мотив), и како да се болест излечи или ублажи. Чак, могу да пробају да на научни начин објасне биолошку основу зомбија. Занимљива идеја, а када поменусмо и проблемску наставу, много тога о томе имате у следећа два чланка:

think

Један проблем којим се ми наставници бавимо, а којим ћемо се тек бавити јесте да ли треба свеске и уџбенике заменити – интернетом? Верујемо да увелико постоје две „чврсте“ струје; једна која сматра да је то природан процес за технолошко време у коме живимо и друга, која мисли да нема ‘леба без традиционалних, већ опробаних вредности (сећате се, сличну ситуацију смо имали са активном наставом др Ивана Ивића пре неких десетак и више година). У име ове прве струје говори Зоран Милојевић:

Школа без зидова – Твитоманија: Образовање и друштвене мреже

А ево и снимка:

Странци мисле да није довољно да само наставници буду ти који ће користити технологију и подучавати. С обзиром да клинчурија некада и боље научи од својих вршњака, требало би да имају нешто што се зове лично образовно онлајн окружење (personal learning networks).

Education week: Do Our Students Have PLN’s?

Можда прво треба направити добро окружење у самој учионици и за ученике и за нас саме? Текст који следи даје практичне савете за поправљање опште климе:

Edutopia – Climate Control: Six Ways to Improve Your School Environment

o-EXODESK-CLASSROOM-570

И још један текст на ту тему са истог сајта:

Edutopia: To Improve School Climate, Examine Recess

923063_552933841425526_1429140797_nВећ у самом наслову савет је да ако желимо да видимо да ли је клима у школи добра, треба посматрати – одморе. Ипак, постоје мишљења да је најбоље каналисати дечје понашање непрекидним осмишљавањем занимација. Нама биолозима то не би требало да буде проблем, јер природа и теренски рад су неисцрпан извор:

Блог – Дејана Ковачевић: Деца истраживачи природе

Можда би боље истраживали када би се опрема прилагодила њиховим интересовањима. Шта мислите о микроскопу који је истовремено и телефон? 🙂

The Scientist: Mobile Microscopes

Pterospora floridiensis

Pterospora floridiensis

И за крај текст управо из микросвета. Научници тврде да су успели у томе да искористе ћелије коже како би се надокнадило коштано ткиво:

Nature world news: Skin Cells Used To Create Personalized Bone Substitutes

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: