Сајт за наставнике биологије


tumblr_mmwpoprDcN1qaikbio1_500Наше колеге странци посебну пажњу поклањају тзв. социјалном и емоционалном учењу. И сматрају да постоји (свега) пет кључних начина да се такво учење постигне:

Edutopia: Five Keys to Successful Social and Emotional Learning

А да ли је било какво учење у нашим школама успешно, утврдиће екстерна евалуација. Или је, можда, боље рећи – спољашње вредновање:

Блог – Разредна настава: Екстерна евалуација или спољашње вредновање

Заиста, „борба“ да се и у школама и за потребе школа прича српским језиком не престаје, иако чак и управљачке структуре наново пласирају иноземне називе, а како би (ваљда) уозбиљиле ситуацију, јер од када је света и века, те овог нашег народа, увек су стручније звучали људи који употребљавају енглецизме и друге цизме, без обзира што сама употреба таквих речи није гаранција ичега. Упоредо са поменутом борбом, води се (можда још тежа) борба за ћирилицу. Ситуацију у овом другом случају компликују информационе технологије које нису увек захвалне за ово писмо. Па ипак…

Блог – Луди научник: Поруке на ћирилици на Андроид телефонима

Уколико сте набавили овакав телефон, те поменуту апликацију, немојте се много фалити, јер каже Јеца:

Како Јеца каже: Ко се ФАЛИ, њему нешто ХВАЛИ!

thanks2Да нам ништа не би хвалило, морамо да се стално усавршавамо што се матерњег језика тиче, а нико не каже да треба запоставити и стране језике. Напротив, треба их учити, а следећи сајт открива како да то учинимо – бесплатно:

Интернет занатлија: Како бесплатно научити страни језик преко интернета?

Када већ зборимо о страним језицима, да ли сте знали да европска и азијска група имају заједничко порекло од пре 15 000 година?

The Guardian: European and Asian languages traced back to single mother tongue

Ово је заиста занимљиво откриће, тим пре што кинески знаци нису ни налик било ком европском алфабету. Неким људима онлајн издања нису ни налик задовољству читања правих књига. Ми нећемо да намећемо сопствено мишљење која од та два је боље, али је неоспорно да треба читати. Колегиница Маја сликовито даје и разлоге зашто:

Блог- Српски лако: Зашто читати?

Некако нам је најчешћи разлог за ову активност – богаћење речника. Богат речник није довољан да бисмо и нешто мудро изрекли, а некад је најмудрије – оћутати:

Блог – Агроекономија: Говор тишином

Тишина и те како уме да буде лепа, а то ми, наставници, најбоље знамо. 🙂 Ипак, следећи чланак и филм приказују како и звуци могу да буду лепи, односно да обликују песак у невероватне геометријске слике:

Science dump: Awesome sound patterns in sand

Ово би могло да се користи и као тајна шифра приликом неког поверљивог разговора, али би тешко било запамтити све те божанствене слике. Ево нечег много једноставнијег:

Блог – Извиђачи града Бора: Морзеова абецеда

545118_179546715501251_2001599940_nЕво одмах да применимо знање из претходног чланка и најавимо следећи: .__. ___ ._. .._ _._ . _. ._ _ …_ .. _ . ._. .._:

b92: Поруке на Твитеру откривају ваше године

И да Твитером и завршимо и то његовом „мрачном“ страном:

Блог – Твитер људи: Без икаквог увода, право у суштину

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: