Сајт за наставнике биологије


Јуче тестирање успело није због „проваљених“ тестова, што су медији знали прекјуче, а ми смо у просвети сазнали дан касније. Додуше, ђаци из Пирота сазнали су да су и рецимо регуларан тест из српског језика радили погрешно. Часопис „Њуз“ је у свом препознатљивом маниру направио и текст (а успут дао и оцену):

Њуз: Њузов специјал о процурелим тестовима из математике

Надамо се да ће данас осмаци завршити са тестирањима, па ћемо колико (толико) имати увид у то да ли смо радили добро са њима, пошто тестови из српског језика и математике јесу једини показатељи да ли су циљеви школства остварени. Када год размишљамо о процесу наставе, најпре би требало да одредимо ка чему је усмерена. Назвали ми то циљевима, исходима или стандардима, правили или не разлику међу свима њима, тек њихову важност не можемо побити. Или ипак можемо? У сваком случају, вреди прочитати и другачија мишљења:

Блог – Образовање: Зашто очекивани исходи?

leave

Аутор текста тврди да ће се на крају курикулуми читавог света – стандардизовати. Тешко је сада замислити да је такав исход уопште могућ, но време ће показати. За сада постоје стандарди за храну:

Codex alimentarius: International food standards

tumblr_mihoyxGFWM1rbllmfo1_500Верујемо да ипак нису потребни стандарди како бисмо знали шта јесте, а шта није здрава храна. То још само треба научити и ђаке. Добар пример можете наћи на следећем сајту:

Homeroom: Kicking Off ED’s Let’s Read! Let’s Move! Summer Series

У сваком случају треба много радити на томе да ученици стекну свест о правилној исхрани и избаце из ње све оно што може довести до поремећаја и болести. Следећи текст говори о томе како је свињска маст избачена из исхране.

Matrix world: Kako je svinjska mast nestala iz prehrane?

Једна друга маст, јазавчева, према неким изворима, има лековита својства:

Зелене новине: Лек је у јазавчевој масти

Исти онлајн часопис нуди занимљив текст о пестицидима које можете направити сами:

Зелене новине: Органски пестициди из кућне радиности

И ово може да се направи, а иначе је у питању жива(II)-тиоцијанат.

И ово може да се направи, а иначе је у питању жива(II)-тиоцијанат.

Наравно, подразумева се да оно што наставници раде сами јесу припреме за часове. Ипак, развој технологије је донео и промене од „уради сам“ до „уради тимски“ или макар „препиши од другог“. 🙂 За присталице ове последње не много етичке, али свакако лаганије методе рада, имамо сајт са преко 4,5 хиљаде лекција:

Teachers net: Free Lesson Plans

Можда ћете лето, између осталог, искористити и за израду неких нових, свежијих припрема или ћете то ипак оставити за крај августа, али вас свакако препуштамо разгледању овог сајта.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: