Сајт за наставнике биологије

Срце у јунака


И верујемо да сви већ знате…

Блиц: Сазнајемо: Поништена мала матура, за упис се бодује успех у школи!

tumblr_mo53hp31801s643avo1_250

Шта рећи (написати), а не заплакати? Можда је боље да одмах пређемо на лепше, љубавне теме:

Блог – Тамо и овде: Тунел љубави

Верујемо да би многи рекли да је љубав сила која покреће свет и да је она заправо сав тај свет и створила. Астрофизичари се, ипак, не би сложили са тим. Њихова слика стварања универзума се малчице разликује, а сада, уз помоћ најновијег софтвера, успели су да реконструишу највероватнију далеку историју свемира:

Још један филм, који не укључују баш толико далеку историју, али довољно далеку, приказује десет највећих животиња икада:

Следећа изумрла врста животиње можда није највећа, али су јој трбушни мишићи били импресивни:

Блиц: Тајну савршених трбушњака крије фосил рибе стар 380 милиона година

За копнене сисаре, више од једне тоне тежине је свакако импресивно. Ради се о групи Gomphotheres, која је изумрла пре 10000 година. Невоља је у томе што су у тропским шумама које су насељавали, имали улогу расејавања биљака са повећим семенима. Научници су се запитали зашто онда и те биљке нису нестале? Изгледа да су древне џамбо сисаре заменили глодари и тако спасли тропско дрвеће:

National science foundation: Thieving Rodents: Did They Save Tropical Trees?

tumblr_mmt504THL21s7yi66o1_500Наравно, нису све биљне врсте имале ту срећу да их неко спаси од изумирања, као уосталом ни све животиње. Ипак, некада се дешава да и када мислимо да несрећних врста више нема, испостави се да их неко негде пронађе. Иако је код нас та реч забрањена, странци их свеједно називају живим фосилима:

Discovery news: 3 Extinct Animals Making a Comeback

И живе и изумрле, па и овакве, „реинкарниране“ врсте треба некако повезати, односно утврдити сродничке односе, што је веома тежак задатак. Следећи чланак извештава да је најдетаљније дрво живота до сада направљено почетком ове године:

EurekAlert: UF researchers include humans in most comprehensive tree of life to date

tumblr_mk8ftjwwJs1rhb9f5o1_500

А оно што је направљено што нама, наставницима, може да користи јесте припрема за час, а на тему адаптација које обезбеђују предност врстама при конкурентским односима:

UCMP Lessons: Battle of the Beaks

Уколико вам је ово прекрупан залогај за предавање, ево нечега приземнијег и – нашег:

Блог – Волим биологију: Докази еволуције и еволуционе теорије

tumblr_lkwoarqwbx1qc0izpo1_400Следећи чланак није баш у вези са еволуцијом, али некаква историја јесте. Заправо, права правцата корелација историје и биологије. Научници су, наиме, проучили мумифицирано срце краља Ричарда I, познатог као Ричард Лавље срце. Погађате, срце је поприлично – људско. 🙂

Los Angeles Times: Science reveals secrets of the Lionheart’s heart

И за крај још један научни чланак из области историје. Они који су читали стрип „Астерикс“, знају да се ради о комичној причи о галском селу које стари Римљани нису успели да освоје због чаробног напитка који становницима даје надљудску снагу. Међу ликовима појављује се и бард, сеоски музичар, ужасног гласа (у спркој верзији његово име је Хармоникс), кога мештани на свакој гозби везују да би га спречили да пева. Занимљиво је да су археолози пронашли инструмент из тог доба карникс, који је намерно био оштећен како се на њему не би свирало. Да ли је Хармоникс заиста потојао или је посреди нешто друго, прочитајте:

The Guardian: Send for the bard! Carnyx discovery leaves archaeologists little the wiser

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: