Сајт за наставнике биологије


Почињемо једним филмићем:

Управо сте у пар минута одгледали прво полетање младе грабљивице из гнезда, а повод за овај филм је тај да се данас у целом свету прославља Дан заштите птица лешинара. Слично, али различито; приказ целог живота сиве чапље у неколико минута:

Надамо се да су вам се филмићи допали и да их можете искористити на часу у шестом разреду, а ево нешто и за час екологије. Следећи текст говори о инвазивним зеленим бубицама које су населиле простор где их до тада било није и озбиљно су почеле да угрожавају шуме јасена. Тада су почеле да долазе и неке врсте детлића, којима су те бубице храна:

The Cornell lab of ornithology: Bored to Death

Ово је сасвим друга прича о мравима. На слици су мрави робовласници са својим робовима, које су довели у колонију када су још били јаја или ларве.

Ово је сасвим друга прича о мравима. На слици су мрави робовласници са својим робовима (мравима друге врсте), које су довели у колонију када су још били јаја или ларве.

Овај текст је идеалан за интердисциплинаран час биологије и енглеског језика. Није сувише тежак за превод и наставници језика могу да га искористе за читање и превођење, а вежбање може да се уради кроз дискусију о добрим и лошим странама интродукције. Кад већ поменусмо инсекте, имамо још један занимљив текст о њима. Трофалаксис је страни термин који означава процес када мрави хране један другог, а окидач за тај процес је додир антенама – тако размењују хемијске сигнале, а могуће је и да вибрације имају неку улогу. Прича постаје занимљива када се укључи мува, милозвучног латинског назива Milichia patrizii, која користи ову мрављу прилагођеност и сопственим антенама даје лажне сигнале мраву који ће јој дати храну. Ова мува је заправо клептопаразит (клептоманија је, као што знате, болесна потреба за крађом).

Why evolution is true: Weird antennae: the ant-mugging fly and the phantom midge larva (18.8.2013)

И други зглавкари умеју да буду занимљиви:

Блог – Наукица: Паук метеоролог (25.8.2013)

Но, птицама смо почели, па да њима и завршимо. Следећи сајт је наш, а веома је користан је представља базу података птица. Ми смо одабрали страну о једној врсти, али од срца препоручујемо да прелистате цео сајт.

Звук птица: Црноглава грмуша

tumblr_mps261q6gH1qd5hzfo1_500

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: