Сајт за наставнике биологије


Најпре да вас сликовито позовемо на отварање једне необичне изложбе:

Staro i nestalo voce_POZIVNICA_mail

Те вам преносимо писмо које смо добили из београдског Природњачког музеја:

На отварању говоре: академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ, Славко Спасић, директор Природњачког музеја, др Евица Мратинић, редовни професор Пољопривредног факултета у Београду и аутор, Александра Савић.

Србија је изузетно богата великим бројем старих, аутохтоних сорти воћа најразноврснијих облика, боја, укуса и мириса, које су се гајиле на нашем подручју стотинама година уназад, а које данас нестају готово незабележене. Старо воће је део наше окућнице, пејзажа, традиције и историје, нашег културног идентитета, али и битан економски чинилац током протеклих векова.

На изложби ће бити представљене аутохтоне сорте нашег поднебља, међу којима су јабуке: петровача, памуклија, шарунка, фунтача, крстовача, шимширка, овчији нос, слаткара, преспанка, тетовка, будимка, ђулица, ребрача, сенабија и друге; крушке: јагодарка, видовача, илињача, мирисавка, лубеничарка, сијерак, медунак, стамболка, округлица, такиша, караманка, базва, јерибасма, калуђерка, михољача, лончара, овчара, кантаруша; шљиве: црвена ранка, пожегача, белошљива, округлица, пискавац, горчивка, говеђача, тургуља, панађурка, моравка, бардаклија, али и друго воће нашег подручја.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДео изложбе посвећен је употреби јабуке и шљиве у народним обичајима и традицији код Срба, воћки као светом дрвету – запису и изводу из архиве старих и ретких књига из области  воћарства које датирају из 19. века.

Изложба и пратећа публикација «Старо и нестало воће Србије» приређене су са циљем да се представи богатство и разноврсност аутохтоног воћа наших крајева у циљу његовог очувања, као и афирмације традиционалних вредности које су од значаја за нашу средину.

Изложбу организује Природњачки музеј у сарадњи са Галеријом науке и технике САНУ. Аутор цртежа – Бора  Милићевић, Природњачки музеј; дизајн – Снежана Рајковић. У реализацији су учествовали: Етнографски музеј у Београду, Народни музеј Крагујевац, Музеј Војводине и Пољопривредни факултет у Београду.

Изложба ће бити отворена до 5. октобра 2013. Улаз у Галерију науке и технике САНУ је слободан.

И ми имамо једну галерију за вас, а која ће вам се сигурно допасти. Није баш у питању воће, али је довољно близу – цвеће. Аутор је једна од уредница нашег блога, Ена Хорват:

Flickr: Enchika’s Photostream

yellowflowerЈош једну биљку прелепих цветова представља нам следећи блог:

Блог – Агроекономија: Лепота Cornus florida subspecies urbaniana (8.7.2013)

На истом блогу прича о воћу (које можда и није воће), које није старо и нестало, а није ни наше, али јесте веома необично:

Блог – Агроекономија: Коцкаста лубеница (13.8.2013)

Људи заиста умеју да направе чудесне ствари, али ипак не толико колико сама природа. Следећи сајт приказује петнаест заиста невероватних примера мимикрије животиња (ако уопште успете да их уочите на слици):

Likes: Amazing Animal Camouflage

И да сада не тражимо и не наводимо сва чудеса живог света на која смо наишли и тако знатно продужили овај чланак (а већ је ред да га завршавамо), Српско херпетолошко друштво нам поклања чак две онлајн публикације које ће нам приближити чудесну лепоту водоземаца и гмизаваца са наших простора:

Српско херпетолошко друштво „Милутин Радовановић“: Публикације

3d-cartoon-animal-wallpaper_422_719

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: