Сајт за наставнике биологије

Позив на први актив


aerial-photos-506Позивају се сви заинтересовани наставници биологије да присуствују првом Стручном активу у овој школској години. Одржаће се у ОШ „Дринка Павловић“ у петак 13. (надамо се да неће бити несрећан :)) у 18. часова. Сви присутни добиће потврду председника и записничара Стручног актива, како би на основу ње добили сате стручног усавршавања унутар установе.

Дневни ред:

1. Блог и Фејсбук страна намењени биолозима
2. Пословник о раду актива
3. Израда табеле за оцењивање ђака
4. Планови из Годишњег програма, Школског програма и ШРП
5. Портфолио наставника
6. Разно

Као што видите из предложеног дневног реда, теме су разноврсне и актуелне, а данас ћемо се бавити још једном која је актуелна ових дана, а то је (иницијално) тестирање. Заправо, овом темом ћемо се бавити посредно и површно, јер морамо да се „сачувамо“ за Актив. Пре тога, још једна најава:

Први позив на фестивал екотуризма у бањи Русанди (пдф)

А сада најављена тема – тестови. Као што знате, потребно их је ускладити са образовним стандардима. На следећој страни ЗВКОВ-а имате све о томе:

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања: Примена образовних стандарда у свакодневном образовном раду

Ови стандарди биће главна водиља и за композитни тест, који ће од ове године бити део завршног испита матураната. На друштвеним мрежама постоји некаква иницијатива против оваквог теста, а као аргументи се наводе разне потешкоће, пре свега у вези са тежином задатака и организацијом. Занимљиво је и да Ребека Шмит (Rebecca Schmidt), наставница из Америке, наводи неке потешкоће које прате њихове тестове који се такође раде по стандардима. Као што смо много пута закључили, никоме не цветају руже (осим, можда, Финској :)).

Education week teacher: How About Raising Standards in Areas Besides Testing? (19.2.2013)

rascros

Ево и једне иностране протесне ноте из иноземства, а која је врло надахнута и инспиративна, па можда таква буде и домаћим поборницима да композитног теста ипак нема:

Blog – nytechprepper: Thank A Teacher (14.4.2013)

Можда би противници композитног теста променили мишљење када би питања више наликовала ПИСА тестирању, а можда и не би. Углавном, ево сајта посвећеног оваквом тестирању, који вреди имати запамћеног у омиљеним:

ПИСА Србија – научи ме да мислим, научи ме да учим

Јасно је да ће противника било каквог тестирања увек бити, што је у реду, посебно ако су аргументи ваљани. Међутим, увек треба сагледати и досадашње стање. А какво је оно, лепо описује текст нешто старијег датума, који смо оставили за крај:

Политика: Ми пуцамо из пушкица (30.10.2011)

631

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: