Сајт за наставнике биологије

Пет постулата памети


Према писању медија, директори појединих школа прилично су самовољни и отпуштају запослене према (не)симпатијама или већ из неког интереса. Међутим, ти радници обавезно и туже за нанесену неправду и углавном добију спор на суду, те штету сноси школа. Новим законом је одлучено да се томе стане на пут:

РТС: Директори школа плаћају своје грешке (15.9.2013)

CC000611Очигледно ће директори морати да поступају паметније, а и колективи ће морати паметније да бирају, макар у оним школама где се заиста мишљење колектива и поштује (тамо где Школски одбор одлучује како хоће, помоћи нема, без обзира на памет колега). У сваком случају, памет се препоручује, а судећи према следећем тексту, изгледа да нисмо паметни колико мислимо, а постоји чак пет доказа за то.

На длану: Пет знакова који показују да нисте баш паметни онолико колико мислите (10.9.2013)

1. Уколико уђете у конфликт и доказујете свој став, значи да сте несигурни, а то није одлика паметних. У настави тешко да може да се нађе тема око које су сви сагласни. На пример, некима је очигледно да настава будућности мора да буде усмерена ка информационим технологијама, али други мисле да је права настава, која је уз то и свевременска – класична. Уосталом, „шта је нама фалило“? Да бисмо поштовали први „постулат“ памети, нећемо да доказујемо ишта, већ ћемо то препустити – паметнијем. 🙂

YU мама: „Школе у облаку“ – будућност образовања?

2. Паметни људи не журе, јер су увек добро организовани. Један од начина да се добро организујемо јесте и да све што нам треба имамо на једном месту. У златно доба интернета то уопште проблем није. Постоји прегршт сајтова са уредно наслаганим ресурсима за наставнике и представљамо вам један:

Edutopia: Free Classroom Guides and Educational Downloads (27.4.2011)

sattika

3. Паметни људи добро зарађују. Судећи према овоме, нити један просветни радник не може да се сврста у групу паметних, макар уколико живи од своје плате. За наше ђаке још увек није касно, а у Америци постоје читави модули који се баве финансијским успехом. Ево неких од њих:

We are teachers: The pathway to financial success

У Србији, треба додати још по неку наставну тему, као што је рецимо:

Блог – Креативна чаролија: Корупција као традиција (6.9.2013)

4. Паметни више слушају него што причају. Поводећи се овим, предлажемо да саслушате предавање водећег светског стручњака у образовању у вези са занимљивим експериментом – како изгледа учење које је препуштено ђацима да њиме управљају:

TED: Sugata Mitra: The child-driven education (јул/септембар 2010)

tumblr_mszuqpCZcj1qdghx7o1_5005. Љубав према књизи развија нам памет. Немамо неку лепу књигу да вам препоручимо, а и питање је да ли бисмо успели да погодимо ваш укус, али имамо да вам понудимо један приручник, у данашње време потребнији него икад.

Инклузивно образовање: Приручник за запослене у вртићима и школама: примена и унапређење инклузивног образовања у Србији

Препуштамо вас читању, а ми обећавамо да ћемо писати паметне чланке и надаље, као што смо то чинили до сада.

Advertisements

Коментари на: "Пет постулата памети" (1)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: