Сајт за наставнике биологије


Петак, 13. септембар 2013.

Кабинет биологије у Основној школи „Дринка Павловић“

565040_636622629711759_571510735_nСастанак Актива је у 18:00 часова отворила председница Актива Марина Дрндарски и поздравила присутне, изразивши задовољство због великог одзива. Састанку је присуствовало 29 чланова.

Дневни ред:

 1. Најава активности Еко-фестивала
 2. Најава конференције ЦПН-а
 3. Промоција Био-блога и Фејсбук стране намењене биолозима
 4. Семинари за наставнике биологије
 5. Усвајање Пословника Актива и избор председништва
 6. Портфолио наставника
 7. Такмичења

1. Гости Актива били су Ивана Јовчић и Воја, из Центра за унапређење животне средине, који су представили Еко-фестивал. Ове године се организује по четврти пут, од 11. новембра до 13. новембра 2013. Пошто се број посетилаца стално повећавао, сада се одржава у Дому омладине. Фестивал укључује неколико радионица за по око двадесеторо деце и неопходно је унапред резервисати места. Радионице ће бити одржаване у терминима: 10-12, 12-14, 14-16 сати. Такође постоји филмски програм за који је потребно унапред резервисати места, јер неке школе прошле године зато што су се касно пријавиле, нису успеле да посете фестивал. За филмове је потребно да се закаже папирна карта, по коју се онда дође унапред. Све активности су бесплатне. Један од филмова који ће бити приказани на фестивалу ове године је „Црна риба” о забрани коришћења делфина у аквапарковима ради забаве. Постоји и конкурс за филмове, аматерски и ревијални. Посебан конкурс је за филмове снимане мобилним телефоном на тему „Која је твоја екомотивација”. Ивана нас је такође позвала на изложбу „Плаво-зелени свет” која се отвара од понедељка 16. септембра у Кнез Михајловој улици испред Руског цара. Сајт за више информација: http://2013.green-fest.org/index.php/gb/

2. Марина је најавила прву Националну и регионалну конференцију науке и проследиће даље информације. За сада, можете посетити сајт: Фејсбук страна: Прва регионална конференција за промоцију науке

3. Дејан Бошковић је презентовао блог за наставнике биологије www.bioloskiblog.wordpress.com који постоји већ трећу школску годину јер је покренут 06.01.2012. До сада је посећен преко 250 000 пута и добио је другу награду на такмичењу „Сазнали на семинару, применили у пракси”. Дејан је објаснио које све опције постоје на блогу и позвао кориснике да и сами доприносе квалитету блога коментарима испод текстова, на које ће увек одговорити, или као гости аутори. Од недавно је уведена и новина, фејсбук страница бубамара.њуз.нет, која је намењена брзим информацијама. Можете такође писати и на мејл адресу bioloskiblog@yahoo.com. Више учесника актива изнело је похвале за блог, који је назван „нечим најбољим што се годинама десило”.

4. Презентација блога водила је до дискусије о семинарима. Дејан је објаснио да је поступак прављења блога научио на семинару Зорана Милојевића из ОК центра „Блог, твитер и фејсбук у настави”. Исти аутор је држао и семинар „Водич за час одељенског старешине”, кога је нарочито похвалила Светлана Конта, нагласивши да смо на студијама стекли знање из биологије, али нам није објашњено како да будемо одељенске старешине. Тања Туршијан је похвалила семинар „Комуникација са медијима” који је веома важан јер данас новинари често контактирају наставнике који не знају како да им пренесу званично мишљење школе.

5. У наставку рада Актива покренуто је питање Пословника о раду стручног актива. Дејан је путем презентације објаснио шта све предложени Пословник садржи. Да би Пословник био правоснажан, неопходно је да за њега гласају представници из девет или више од укупно 17 општина на територији Београда, а када постоји кворум сви присутни наставници имају право гласа. Такође је потребно изабрати председника, заменика и записничара.

Установљено је да су присутни представници са следећих општина: Барајево, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Лазаревац, Младеновац, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Сурчин, Чукарица. Пошто је постојао кворум за гласање, сви су се сагласили да се одмах гласа и одмах усвоји Пословник.

Пословник је једногласно изабран.

У наставку су изабрани председник актива, заменик председника и записничар. Председник актива је Марина Дрндарски (гласала против себе, али су је остали чланови Актива игнорисали :)). Заменик председника је Дејан Бошковић, а записничар Жељко Станимировић. Они су једногласно изабрани без гласова против или уздржаних, дакле свако са укупно 28 гласова.

6. Дејан Бошковић је презентовао како треба да изгледа портфолио, који за све наставнике постаје обавезан у марту 2014. Он је објаснио да су се наставници у његовој школи договорили да све активности предвиђене усавршавањем у оквиру установе стављају у једну фасциклу и да у марту већ имају почетак портфолија. Дејан је објаснио да постоји фејсбук група „Портфолио наставника” где се дискутује о свим недоумицама у вези са израдом портфолија. Затим нам је показао свој портфолио да бисмо видели шта се све рачуна: семинари, огледни и угледни часови, предавања и часови које смо држали као и такви часови других наставника на којима смо присуствовали, конкурси на којима смо учествовали, стручни тимови, примери рада одељенског старешине (ту је напоменуо да никада не смемо јавно да покажемо име детета у неком формулару, него то мора да се изостави), лична професионална филозофија (једна врста есеја; Дејан каже да је он есеј писао по тезама), хистограм резултата теста компетенција са сајта Завода за вредновање квалитета образовања www.zuov.rs. Пошто је овај последњи хистограм изазвао велико занимање, Дејан нам је директно на сајту Завода показао како се тај тест ради.

7. Такмичења:

 • Албина Холод је рекла да је прошле године било превише ученика и наставника на градском такмичењу, па је организација била отежана. На састанку општинског Актива Палилуле направљен је предлог да градиво на такмичењу остане као раније; да број ученика који из једне школе иду на општинско такмичење буде исти као број одељења у том разреду у тој школи и да се пронађе компромисни договор за пролаз на градско такмичење. Ово последње је важно јер су питања некад лакша, а некад тежа, па може да се деси да прође веома много или веома мало ученика одређеног разреда. Што се тиче републичког такмичења одлука би морала да се донесе усаглашено са Активима у другим окрузима.
 • Поменута је и пракса да се такмичења из различитих предмета често заказују у истом дану па се касније мењају термини што уноси конфузију и дезорганизацију. Сви су се сложили да пласман за прво, друго и треће место на одређеном такмичењу не представља проблем, него само број поена за прелаз на следећи ниво такмичења.
 • Светлана Конта се осврнула на негативну појаву да наставници који су довели ученике на градско такмичење нису хтели да дежурају и прегледају тестове, као и на недостатак стрпљења при прављењу списка по броју поена.
 • Тања Туршијан је рекла да никако не треба дозволити различите пролазне бројеве поена у различитим школским управама јер би деца из једног града са мањим бројем поена пролазила на даљи ниво такмичења, а из другог деца са више поена не би.
 • Поменуто је да математичари немају одређену границу бодова већ одреде колики број такмичара може да иде на следећи ниво такмичења по томе колики су капацитети школе.
 • Јасмина Костић је рекла да је она лично већ учествовала у сличном процесу када су даље послали тачно 50 деце, при чему су поново прегледали све тестове да би пронашли све омашке у оцењивању, и да је то сасвим могуће и да није било никаквих проблема. Ово је наишло на одобравање и општински активи ће размотрити ту идеју.
 • Тања Туршијан је питала да ли може да се измени одлука по којој се пласман на републичком такмичењу у седмом разреду не рачуна за бодове при упису. Албина Холод је рекла да је такав закон и док се он не промени не може ништа да се уради.
 • Предложено је да општински активи направе своје предлоге како регулисати прелазак са једног нивоа такмичења на други, и да се ти предлози представе на следећем састанку Актива. Предложено је да тај састанак буде у другој недељи октобра јер у септембру има много активности око месеца науке.

Састанак Актива завршен је у 19:30 часова.

Записничар:

Жељко Станимировић

Додатак: Списак присутних оверени потписима и печатом Актива:

И у пдф фајлу: преузмите.

Коментари на: "Записник са првог Стручног актива наставника биологије Београда у 2013/2014." (2)

 1. Jelica Draskovic рече:

  Poštovani,da li biste nam dali bliže informacije o konferenciji u Beogradu i na koji način i kome je prijavljivanje za istu.S,poštovanjem,Jelica Drašković,prof. biologije,Leskovac

  Date: Mon, 16 Sep 2013 22:07:01 +0000
  To: jelica.draskovic@hotmail.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: