Сајт за наставнике биологије

Распадање, али светско


ecoCool_LogoЗа почетак мало хвале. Школа наше уреднице, Марине Дрндарски, постала је еко-школа према међународном стандарду:

24 сата: Школа „Дринка Павловић“ добила статус еко-школе (19.9.2013)

На фотографији у поменутим новинама је и Марина (која се задовољно смешка), па вам је јасно да је она ту умешала своје прсте. 🙂 И док поједине школе у Србији добијају светска признања, научници кажу да се тај исти свет – распада. Или макар један његов део:

Вечерње новости: Африка се распада, ствара се нови океански базен (19.9.2013)

1002846_585664708139448_721230744_nИ док се Африка буквално распада, ми се ових дана распадамо од посла. Нажалост, сав тај посао је више усмерен ка бесконачној документацији, а много мање ка самом процесу наставе. Да ли сте се запитали колики је однос времена који проведемо над папирима и у учионици? Американци су своје ефективно време рачунали:

Edutopia: Tips for Beating the Clock in the Classroom (25.3.2013)

Кад већ говоримо о времену, према аутору следећег текста, ђацима је потребно првих пет минута часа (па чак и мање) да стекну утисак како ће им на том часу бити. При томе је направио аналогију са тим колико нам је времена потребно да проценимо расположење особе коју познајемо јако добро. Невоља је у томе што када деца стекну тај први утисак, јако тешко га мењају. Зато сматра да је првих пет минута часа веома важно и даје савете како да почнемо час:

Edutopia: Your Lesson’s First Five Minutes: Make Them Grand (15.4.2013)

Исти сајт, али други аутор, даје корисне савете како управљати одељењем, чак и када дисциплина није на задовољавајућем нивоу:

Edutopia: Positive, Not Punitive, Classroom Management Tips (16.4.2013)

Оно што сви знамо из праксе је да ће час свакако бити успешније вођен уколико је добро припремљен. Хтели не хтели, неко време морамо посветити папирологији, односно припремама, али и радним листовима и другим помагалима. За крај, на следећем сајту можете пронаћи прегршт управо таквих ствари:

Teachers.net: Printable Worksheets & Teaching Aids (1.4.2009)

bonbone

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: