Сајт за наставнике биологије


Свакако не баш научни, али експеримент који су приредиле две ученице из Данске, изазвао је пажњу јавности:

Кухињске приче: Експеримент који је изазвао пажњу (13.6.2013)

newsletter_feature_1308-1Ово је прави начин изучавања природних наука и било би идеално да се што више користе експерименти које ђаци раде како би дошли до научних сазнања. Некада, а посебно у биологији, није потребно чак ни експериментисати (што је добро с обзиром да најчешће немамо услове), већ је потребно – посматрати. Следећи сајт нуди филмиће који подучавају ђаке како да посматрају птице:

Nest Watch: How to nest watch (септембар 2013)

Следећи филм је управо производ посматрања птица. Иако неколико различитих острвских врста деле веома сличне еколошке нише, оне ипак успевају да живе заједно и то на јако малом простору. Ево како успевају у томе:

Дакле, птице са сличним режимом исхране и сличним начином живота могу да живе заједно у колонији, а нас наставнике мучи сасвим другачији проблем; како радити у учионици са међусобно различитом децом – која имају различите способности, потребе и понашање. Следећи сајт одговара на то питање:

Edutopia: Back to School: Differentiation for All Students (22.8.2013)

tumblr_mlxd2grRwS1r779fko1_400Још једно важно питање је и како социјализовати сву ту различиту децу. Иако је свима позната фраза „разлике се привлаче“, сви који радимо у учионицама знамо да то није баш тако и да се дешава не само да деца у једном одељењу нису у најбољим пријатељским односима, већ и да долази до насилних ситуација међу њима. Како навести децу да се друже и да створе јаку заједницу, одговара следећи текст:

Edutopia: Building Classroom Community Amongst the Machines (19.8.2013)

И завршавамо још једним сјајним текстом са овог сјајног сајта. Он одговара на (осетљиво) питање како да верујемо нашим ђацима.

Edutopia: How to Trust Your Students (13.9.2013)

Advertisements

Коментари на: "Сличне птице и различита деца" (2)

  1. Што се тиче птица, за викенд 5.-6. октобра 2013. одржава се Европски викенд посматрања птица (EuroBirdwatch 2013), на коме учествује и наша земља, а списак теренских излета по општинама биће објављен данас-сутра на сајту и Фејсбук страници Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: