Сајт за наставнике биологије

Седам савета


1186868_464310070343803_998361045_nКолега Тајлер на фотографији не изгледа превише стар, чак напротив, али је ипак колегама широм света дао чак седам савета како да буду бољи у свом послу на познатој наставничкој друштвеној мрежи „Едутопија“. Некада треба послушати и млађе, тим пре ако имају шта да кажу. И ево шта је он рекао:

Edutopia: 7 Tips for Better Classroom Management (11.9.2013)

И шта Тајлер саветује? Његов први савет је да наставници треба да воле своје ђаке безусловно, те да им тако покажу да су њихове могућности бескрајне, иако сами ђаци не мисле тако и самим тим су несигурни у себе. Резултати које показују могу да делују дестимулишуће, али наша подршка треба да им врати веру у себе саме. Баш на ову тему предлажемо да прочитате једну емотивну причу наше колегинице учитељице, која потврђује колико је овај савет заиста важан:

Блог – Разредна настава: Посебан поздрав за Миту из Липовице (22.5.2013)

Други савет је прилично познат и може се сумирати реченицом: критикујте понашање, а не децу. Уколико ђаци не испуне оно што ми од њих очекујемо, треба да схвате да их критикујемо зато што нису постигли свој пун потенцијал. То је заиста лепо речено, али ми морамо да додамо и да дете мора да схвати да свако понашање има своје последице не само по њега, већ и по друге. О томе говори и снимљена емисија коју можете погледати на следећем сајту:

Блог – Испеци па реци деци: Дилеме око васпитања – Срећно дете несрећни одрасли (10.9.2013)

Трећи савет је да похвалите дете када год можете. То је добро, каже Тајлер, из два разлога. Први је што кроз похвалу можете наново да објасните задатак детету коме похвалу упућујете, односно када верујете да није најбоље разумело, а други је што дете добија осећај да заиста обраћате пажњу на њега и да је свака ствар коју уради велика. Ми већ сви знамо, а и психологија нас учи томе да ништа не успева тако добро као успех. Да ли постоје још неки механизми да се дете мотивише? На сајту којим смо и почели, тврде да да и предлажу чак шест стратегија које ће мотивисати али баш све ђаке да учествују у активности:

Edutopia: Beyond Q+A: Six Strategies That Motivate ALL Students to Participate (25.2.2013)

ona-faca-kada-ti-nastЧетврти савет каже да треба да дамо на значају и малим прекршајима. У свету који смо креирали у учионици владају правила која смо поставили. Уколико ђаци схвате да се у том свету правила придржавамо доследно, схватиће да не пролазе чак ни ситне смицалице. При томе се не мисли на знање или сам рад, већ на понашање, јер један други аутор са Едутопије каже да су грешке допустиве и чак препоручљиве. Ђаци ће свакако грешити и њима је то прилична тескоба, јер ће се при томе плашити подсмеха и других нежељених реакција. Уколико страх од грешке преовлада, ђаци неће бити спремни да ураде нешто иновативно и креативно.

Edutopia: The Role of Mistakes in the Classroom (6.9.2013)

Пети савет: Реците својим ученицима о томе ко сте и зашто сте ту. Учионица у којој сваки ученик дубоко верује у свог наставника има потенцијал да буде оптимално окружење за учење. Како бисте изградили то поверење, реците им о нешто о себи, шта сте радили када сте били њихових година, а зашто желите да будете њихов учитељ. Уколико ваши ђаци знају више о вама и вашим намерама, радије ће вам допустити да их водите. Ми нисмо ваши наставници, али нам је свакако драго што пратите наш блог и верујемо да ви имате поверењicon_32x32_319а у нас. Зато и нећемо да вам пишемо о себи, већ о једној врсти скакавца. Зашто? Па зато што је фасцинантан пошто има зупчанике:

Блиц: Инсект који има зупчанике као машина (15.9.2013)

Која су последња два савета? Па, прочитајте текст с почетка па сазнајте. 🙂

apstract

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: