Сајт за наставнике биологије


Наша уредница, Марина Дрндарски, учествује у пројекту „Европска школа за живот на планети“ организације WWF. Већ је неколико дана у Аустрији и послала нам је извештај. Овај чланак, дакле, пише она.

Шеста WWF-ова академија, Аустрија, Европске школе за живу планету (European School For a Living Planet – ESFALP)

Подсетник: Већ шесту годину за редом WWF (World Wildlife Fund – Светски фонд за заштиту живог света) у Аустрији организује семинар European schools for a living planet. Почетком лета на WWF-овом сајту (http://schools.foralivingplanet.eu/) објављује се конкурс за овај семинар. Бирају се по три школе из једанаест земаља Европе (Аустрија, Мађарска, Србија, Румунија, Бугарска, Хрватска, Словенија, Украјина, Чешка, Словачка, Молдавија). Трошкове семинара (пут, смештај, храна, излет, едукативни материјал, диплома) покрива WWF и Erste фондација.

IMG_1688

Основни циљ овог семинара је да се током године развију пројекти у вези са очувањем животне средине.

Из Србије су ове године на семинар позване четири школе:

 • СТШ „Милева Ајнштајн Марић“ – Нови Сад, наставник Маша Попара-Конаков,
 • ОШ „Браћа Груловић“ – Бешка, наставник Нада Џамић Шепа,
 • ОШ „Гаврило Принцип“ – Земун, наставник Наташа Бировљев,
 • ОШ „Дринка Павловић“ – Београд, наставник Марина Дрндарски.

Заједно са наставницима, на семинару учествују и ученици узраста од 13 до 16 година (по један ученик из сваке школе) који имају заједничке и одвојене сесије од наставника са пуно активности у природи и у центру.

Семинар се тренутно одржава од 27. 09. до 02. 10, у месту Илмиц, покрајина Бургеланд, 60 км од Беча, у близини мађарске границе. Овај крај је познат по влажним стаништима посебно важним за гнежђење и одмор птица селица (правац исток-запад) у близини језера Ниузал. Зна се да током године ова станишта посети више од 1/3 свих европских врста птица. Такође, у овој низији гаји се винова лоза тако да су вина из овог краја позната широм света (Penfolds Grange). Много ветрењача за производњу електричне енергије снабдевају струјом околне градиће, а вишак одлази за главну метрополу.

Програм семинара:

 • Отварање семинара – представљање земаља и школа учесница
 • Еколошки отисак – притисак на планету
 • Активни и одговоран грађанин – подизање јавне свести о…
 • Дунав, река која повезује
 • Пројектни дан
 • Затварање семинара

Сваки дан је посвећен одређеној теми која се полако развија, од 8.30 до 19.00 (full time seminar).

Чланови група се стално мењају, размењују искуства, идеје и предлоге за међународне пројекте, дају се препоруке како да се активирају колеге, локална заједница, НВО сектор, а све у циљу подизања јавне свести о заштити и унапређивању животне средине.

Чланови WWF тима су већ проверени професионалци који умеју да уведу у причу, подстакну и усмере, воде рачуна о времену сваке сесије, без оптерећења и сувишне приче са повременим прекидима за добро смислене активности које се могу применити како у настави, тако и при писању и организацији пројеката (активности или радионица).

Моје мишљење је да је ово најбољи семинар за наставнике у мом петнаестогодишњем раду у образовању.

IMG_1687

I дан – Представљање школа

Свака школа се представила на „најслађи“ могући начин – кроз националне слаткише или воће. Уз разноразна слатка и џемове, ратлуке, желе бомбоне, алве, ванилице, куглове, бомбоне од ружиних латица… речју – прави сајам разноразних укуса. Уследило је упознавање са регионом и културом – групни истраживачки задатак.

II дан – Еколошки отисак, притисак на планету

Ова сесија је започела ПП презентацијом колико знамо о „траговима“ које остављамо на животну средину. Према WWF-овом извештају сваком земљанину припада 1,5 глобалних хектара природних ресурса (воде, ваздуха, хране…). Ако желите да се ближе упознате колики је еколошки отисак сваког Србина, удахните дубоко и пробајте да нађете на сајту: http://wwf.panda.org/about_our_earth/all_publications/living_planet_report/2012_lpr/

Вероватно ћете после претраживања овог сајта схватити да се на Земљу не може применити copy and paste, и да свако од нас мора да се потруди да се понаша у складу са принципима одрживог развоја.

Након не тако лепих чињеница, наставници и ученици добили су могућност да се провозају бициклима до Цента националног парка ( http://www.illmitz.co.at/national-park.57.0.html), а затим до WWF-овог центра у Апетлону и малог привредног добра на коме се узгаја органска храна (све у свему око 25 км вожње бициклима). Власник овог интересантног добра организује радионице за децу оближње школе и дечјег вртића. Свако дете осим пољопривредних алатки добија квадратни метар на коме може да се опроба као произвођач органски гајеног поврћа (учи се да компостира, да разликује типове земљишта, да призводи) и да на крају своје производе изнесе и прода на пијаци. Према његовој причи, деца се уче од малена да буду у равнотежи са природом, да није лако убирати плодове свога рада, да поврћу треба време да сазри, да поврће могу да нападну непожељне врсте (и како се изборити са непожељним врстама користећи природне препарате), да овако гајено поврће има бољи укус и здравије је.

IMG_1691

III дан – Активан и одговоран грађанин

Врло интересантна тема која вас понесе да размишљате колико сте збиља активан и одговоран грађан, како можете да се организујете у школи, анимирате колеге и ученике, директора школе да подржи акцију/пројекат, те локалну заједницу да финансира део пројекта.

У вечерњим сатима планирано је „весело вече или ја имам таленат“ где се свака земља представља песмом и игром, што даје простор за много смеха и дружења.

И то је био извештај наше Марине која очигледно проводи веома квалитетно време у Бечу, али се надамо да ће макар још једном одвојити део тог времена да нам опише и остале дане тамо.

Advertisements

Коментари на: "Маринин извештај из Аустрије" (8)

 1. Pridruzujem se Marininim utiscima, imala sam zadovoljstvo da ucestvujem u projektu Evropske skole za zivu planetu. Svi kolegama preporucujem da se prijave, naravno treba imati srecu da bas Vas izaberu od velikog broja skoli koje se prijavljuju u Srbiji.
  Ovom prilikom pozivam sve kolega kao i autore bio blo bloga da pogledaju i objave izvestaj jedine skole iz Srbije koja je pobedila na ovom ekoloskom takmicenju, 2011. godine, verujem da ce znaciti buducim kandidatima kao primer dobre prakse. Imate dve mogucnosti http://schools.foralivingplanet.eu/en/menu312/ ili
  http://www.15oktobar.edu.rs/old/WWF-4.htm

  • Хвала на овом коментару, а предлог прихватамо са једним ограничењем – аутори извештаја треба да буду иницијатори, јер није коректно да само преузмемо туђи извештај. Аутори, јавите се. 🙂

 2. Evo, posto sam prozvana, javljam se! Hvala sto je prosledjen link o nasim aktivnostima i ne zameram, cak sta vise, ne treba sami da se hvalimo 🙂

  Nase iskustvo u WWF projektu – predivno, znaci toplo preporucujem svim nastavnicima, kako biolozima, tako i onima koji to nisu, da se slobodno prijavljuju za sledeci ciklus. Puno se nauci, puno se radi, super je kada se pobedi, jer sledi predivan, divno osmisljen pobednicki kamp a najlepse je, kada posle odredjenog vremena vidite rezultate svog truda – podizanje ekoloske svesti kod ucenika, kod kolega, u svom gradu i kada se pokrene veliki broj aktivnosti vezanih za zastitu zivotne sredine u vasem neposrednom okruzenju. Osecaj je super!

  • Ленка, хвала Вам на овом јављању, а позивамо Вас да будете аутор неког чланка на Био-блогу када имате било какву лепу биолошку активност у школи.

 3. Hvala na pozivu, bice mi zadovoljstvo 🙂

 4. Očekujemo da pročitamo kako vam je bilo i ostale dane.

  • Марина је обећала да ће написати извештај и за друге дане, али не смем много да је опомињем, знате како, шефица ми је. 😀

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: