Сајт за наставнике биологије


540131_621514147907223_209394432_nУједињене нације прогласиле су први понедељак у октобру Даном станишта, а то ове године „пада“ данас. Многе еколошке организације све своје снаге усмериле су управо ка очувању станишта и једна од њих је и WWF. Као што знате, наша уредница Марина је била на семинару који организује управо WWF, те нам остала дужна за други део извештаја. И ево:

IV дан – Национални парк Дунав-Ауен, зелени драгуљ Алпа и Карпата

Јутро је било облачно и кишовито са температуром од 10º C и ветром који је у овим крајевима сталан пратилац дана. Наша интернационална екипа кренула је на организовану посету Дунавском националном парку, чувеном по плавним шумама, речним острвима и дабровима: http://www.donauauen.at/?language=english.

Иако се на подручју Аустрије налази једанаест хидроелектрана, Дунав је код овог националног парка веома брз (као Дрина), плав, узан, пешчано песковитих обала са врбама и тополама, обореним стабалима, пун рукаваца и острва –речју не личи на наш део Дунава.

НП Дунав-Ауен смештен је између Беча и Братиславе и један је од последњих резервата речних острва у средњој Европи.

Овај зелени појас НП, дуг је 38 km, а широк 4 km, богат је пешачким и бициклистичким стазама, а за љубитеље реке омогућено је да уживају у призору док плове бродом.

У информационом центру Орт Донау, поред изложбеног дела, кроз историју и географију националног парка можете доживети динамику екосистема плавних шума.

После поздравног узвика и кратког говора о значају едукативног центра у оквиру НП, Барбара Мартин, биолог, ренџер, велики ентузијаста и заљубљеник у природу, повела је групу ученика на истраживање биодиверзитета водених станишта (узорковање воде и дна, врсте биоиндикатори степена чистоће воде). Наставници су са Тимом WWF-а учествовали у неколико краћих радионица (нпр. 1.  да уз помоћ дугачког канапа и неколико краћих креирате ток Дунава, од извора ка ушћу; 2. уз чувене „љигавце“ симулирано је загађење које полако протиче Дунавом; 3. шта се дешава са количином воде реке када се топи снег и пада киша данима; 4. колико треба времена једној капи воде да „доплови“ до ушћа итд). У поподневним часовима време се пролепшало па смо се сви заједно опробали у веслачким способностима по рукавцу Дунава, пратећи отиске шапа и јаме даброва – право задовољство и за ученике и наставнике.

V дан – пројектни дан

Према мишљењу свих колега, ово је био најкориснији дан. Вештине у писању пројекта (како се бира тим, одређује циљ, планира време, предвиђају тешкоће и решавају проблеми) које се могу искористити и у настави, биле су више него добродошле за сваког од нас. У поподневним часовима чекало нас је изненађење – вожња коњском запрегом до WWF центра у Апетлону и успутном причом о значају заштите слатина у делу НП Велика језера: http://www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at/tl_files/images/downloads/Naturschutzbund_PK/lange%20lacke%201.pdf.

У центру су сваком наставнику и ученику подељене дипломе са жељом да започнемо и испешно завршимо пројекат и представимо га свим осталим у Брашову, Румунија, од 2. до 4. јуна 2014.

Семинар је затворен уз песму и игру, специјалитете овог краја, размену адреса, и дружење касно у ноћ.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: