Сајт за наставнике биологије


Као што сви већ знамо, криза је толика да ће плате у јавном сектору бити умањене, али само ако прелазе 60.000 динара. Ово је названо порезом солидарности и иако је јасно да просветарске плате ово (нажалост) качити неће, а пошто је солидарност нешто што ми просветари често практикујемо (посебно када су штрајкови у питању, па пола школа штрајкује, пола не, а већина нема благу представу шта заправо ради), преносимо вам десет мера штедње које се ових дана могу наћи на интернету, уз све наше коментаре и занимљиве линкове.

funny_snowman

Не вреди Роје! Дајмо му наше носеве и бежимо!

1. Забрана запошљавања родбине даље од трећег колена!

С обзиром да сви знамо колико просечан Србин има родбине, ово је више него разумна мера штедње. 🙂 Ми баш немамо чланак о рођацима, али имамо о прецима људи и то са наших простора:

Блог – Надградња: Лепенски вир (6.10.2013)

2. Време ефективног спавања на послу смањује се за 20%.

Уколико спавате на часовима, молимо вас да ову активност ограничите само на оне када дајете тестове и евентуално испитујете ђаке за оцену (видећете, то ће довести и до пораста постигнућа ђака). Уколико не практикујете ову активност и не знате како да је изведете, а желели бисте, одмах да вам кажемо да има наде. Научници су измислили вакцину која проузрукује падање у зимски сан, за сада код пацова:

Science news: Rats induced into hibernation-like state (5.10.2013)

3. Увођење правила да на пуш паузу иду само пушачи.

tumblr_mcgo5vTUag1rbrocwo1_400Јасно је да су пушачи најзабавнији чланови колектива, али је, према писању „Блица“ и тако довољно што наставницима на пуш паузи у средњим школама друштво праве – њихови ђаци:

Блиц: Ђаци и наставници заједно на пуш паузи (11.9.2013)

4. Број злоупотреба службеног положаја смањује се за 25%.

Ова мера се, преведена на наше прилике у просвети некако највише односи на директоре, с обзиром да су баш због овога честа мета медија. Шест озбиљнијих захтева у односу на овај дати (мада, није ни овај за одбацити га :)), а за лидере у школама, даје следећи сајт:

Edutopia: 6 Paths to Better Leadership (18.7.2013)

5. Забрана коришћења службеног аутомобила у приватне сврхе у кругу већем од 1000 километара.

Нас ово, нажалост, не дотиче, али би овакве мере штедње свакако допринеле смањењу емисије угљен-диоксида у атмосферу. На ту тему, један занимљив текст:

dw.de: Штета што угљен-диоксид не смрди (25.9.2013)

150

6. Уместо полутки, синдикат ће делити четвртке.

Ово је вишеструко корисна мера; не само да штедимо, већ побољшавамо и здравље и манекенску фигуру. А недостатак хране можемо увек надокнадити маштом, а Бог зна да је ми наставници имамо на претек. Ево неких идеја:

Блог – Сузана Миљковић: Пејзажи од хране (17.9.2013)

7. Активност на Фејсбуку током радног времена ограничава се на три статуса и пет лајкова по сату.

Ова мера штедње неће одговарати баш наставницима који су поборници увођења ИКТ у наставни процес, али сви морамо да будемо спремни да поднесемо неке жртве. Ово би значило и мање времена за пријатељство између наставника и њихових ђака на овој друштвеној мрежи, а тиме се сасвим озбиљно бави следећи текст:

Хајдаровић.ком: Смије ли наставник бити учеников пријатељ на Фејсбуку? (3.9.2013)

8. Увођење ПДВ-а на козметику, чарапе и парфеме који се продају на послу.

strong-antМи биолози потпуно разумемо колег(иниц)е које купују од довољно љубазних продаваца да „дођу на ноге“, тј. у школу, а такође и оне колег(иниц)е који раде додатне послове продајући између осталих и својим колег(иниц)ама магнете за бољу циркулацију, накит, памучне пиџаме, постељину и друге неопходне делове покућства. Уосталом, и животињски свет се повремено огледа у пословима који наизглед превазилазе њихове могућности:

Блог – Тамо и овде: Пчеле геометри, птице кројачи и мрави архитекте (22.9.2013)

9. Ограничење броја чланова породице који се воде на службено путовање на две особе.

Пошто нам нисте чланови породице, нећемо вас водити на службено путовање, али на једно лепо ипак хоћемо:

Блог – Агроекономија: Кага Кама (6.10.2013)

10. Број ефективних радних сати током дана повећава се на 45 минута.

1409496Е, мало и ми просветари да ликујемо, пошто ово очигледно важи за друге струке. 🙂 Нама се број ефективних радних сати рачуна по формули: (45 пута норма) + (остали облици рада пута четрдесеточасовна радна недеља) + (папирологија пута мно-о-ого) + (рад код куће, а све оно што нисмо завршили пута бог-ће-га-знати колико). Да бисмо макар онај најважнији део посла, а на који „отпада“ најмање времена што ефикасније радили, ево неких савета, којих што каже колегиница Дејана, никад доста:

Блог – Дејана Ковачевић: Добрих идеја и савета за руковођењем одељењем никад доста (2.10.2013)

И на крају, не можемо а да се не запитамо ко је крив за то што смо морали да предузмемо све ове очајничке мере. Ми на то питање одговор немамо, али макар (од прошлог месеца и званично) имамо одговор на питање ко је крив за глобално загревање:

Блиц: Сада и званично: За глобално загревање одговоран човек (27.9.2013)

I'm

Коментари на: "Кризирамо, али солидарно" (2)

  1. Kapa dole! I moj dubok naklon. Svaka čast! Da nije ova naša slika tako tužna, bila bi smešna.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: