Сајт за наставнике биологије

Када доле иде горе


Чињеница јесте да се наш посао састоји од многобројних разноврсних обавеза. Сигурно вам се дешавало да у том мору информација заборавите понеке, чак и кључне, што није нимало чудно. Решење може да буде израда планера, али без обзира да ли га правите на папиру, свесци, роковнику или га скупљате у фасцикли или га правите онлајн, не мора увек да буде ефикасан и да вам одговара. Решење може да буде – лего:

Science dump: Lego calendar by Vitamins (5.10.2013)

frankyЛего-планер је заиста оригинално решење организовања радног дана, али уколико имате жељу да направите нешто заиста несвакидашње, можете пробати да створите патуљка према рецепту једног од најпознатијих алхемичара:

Пикселизам: Како да направите властитог „малог човјека“ (Према Парацелзусовом рецепту из 16. стољећа) (15.5.2013)

Ми мислимо да су и ови свакидашњи, „велики“ људи сасвим довољно занимљиви (и физички и психички), а о томе сведочи и следећи текст:

Вести.нет: 10 невероватних чињеница о људском телу (4.10.2013)

Ово су баш интересантне чињенице којима можемо обогатити наставу у седмом разреду, а још једна је да је људско тело највећим делом сачињено из тек шест елемената:

Центар за промоцију науке – Елементаријум: Људско тело у елементима

tumblr_mqdlxyth5I1r5x35go4_1280И када већ говоримо о хемијском саставу, најновија научна истраживања откривају шта се све налази у људској мокраћи. Свашта, рећи ћете, па зар то већ није одавно познато? Уосталом, сваки преглед код лекара мање-више је праћен и анализом урина. Да, свакако, али се те анализе раде зарад провере неколицине опште познатих хемијских једињења. Недавно, захваљујући нуклеарној магнетној резонантној спектроскопији и другим методама, откривено је око 3000 састојака мокраће:

Popular science: What’s in your pee? (5.9.2013)

Не треба ни да зборимо о томе колико су оваква истраживања важна. Не само да могу помоћи у дијагностиковању одређених болести, већ и да се можда пронађе неки важан лек. Уосталом, текст за крај открива да неке бактерије узете из људских фекалија успешно лече чак смртоносне инфекције. Симпатично. 🙂

Discover: ‘Poop Pills’ Could Replace Fecal Transplants of Gut Bacteria (7.10.2013)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: