Сајт за наставнике биологије


nonoУскоро нам је на програму предавање о мишићима и једно од неминовних питања наших ученика је и зашто повремено добијамо грчеве у ногама. Ево једног текста на који можете да упутите ђаке:

Опуштено: Грчеви у ногама – узроци и превенција (29.10.2012)

Сигурни смо да нисте ни сумњали да се као обавезна терапија препоручују вежбе. Некако за тај део наших активности увек имамо најмање времена и са муком се одлучујемо да се уопште упустимо у ту врсту авантуре. Уколико сте напокон сакупили довољно воље да постанете редован члан неке теретане или већ каквог другог вежбалишта, добро је да претходно прочитате следећи текст:

b92: Најчешћи митови о вежбању (23.12.2012)

tumblr_mq56il8irl1r3dvg3o1_400Здравље и медицина су области људског живота који су некако најчешће подложни измишљању прича које људи прихватају здраво за готово. Те приче постају праве правцате урбане легенде, којима, да се не лажемо, доприносе и медији. Наслов попут следећег, тек је један од мноштва:

Дневно.РС: Лекари и медији вас лажу – узроци рака дојке о којима се годинама не говори (15.10.2013)

Једна од најосетљивијих области у вези са људским здрављем свакако је вакцинација. Чини се да људи имају највећи отпор управо према овоме и најразличитије (митолошке) приче постоје баш у вези са вакцинама и иду чак до теорија завере великих светских фармацеутских кућа. Ово ипак није својствено само Србима. И развијене земље одвајају време и новац како би „освестиле“ јавност о важности овог поступка и то посебно пред почетак школске године:

The register herald: Adults also need to think about updating vaccinations (18.8.2013)

tumblr_mput6rkRbz1qgkoejo1_250Што се ињекција тиче (дакле „боца“ које иду на друго место), некако их најчешће везујемо за антибиотике. Изгледа да ћемо их у будућности добијати – светлеће. То је добро да би се открило где се тачно одвија инфекција, али (додајемо ми) добро ће доћи и приликом нестанака струје. 🙂

Scientific American: Glowing Antibiotics Reveal Bacterial Infections (15.10.2013)

И за крај још једно (потенцијално) откриће. Наиме, протеин који изазива кашњење амитозе бактерија можда је основа за нови антибиотик:

Phys.org: Protein that delays cell division in bacteria may lead to the identification of new antibiotics (12.8.2013)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: