Сајт за наставнике биологије


Записник са састанка Стручног актива наставника биологије у Београду

одржаног 23.10.2013. у ОШ „Дринка Павловић“ у Београду

Дневни ред:

 1. Разговор о пропозицијама за такмичење
 2. Разно

wtestПредседница Актива Марина Дрндарски приказала је свима нови Правилник који је предложен за предстојеће такмичење, те је позвала присутне чланове Актива да коментаришу, дају предлоге, сугестије. Предвиђено је да коментари на Правилник пристигну са разних крајева Србије, да се сумирају и коначну верзију ћемо објавити.

Најпре се расправљало о томе шта радити ако спискови пласираних ђака за градско такмичење не буду достављани на време, као што се дешавало до сада, што ставља у тежак положај организаторе у школи домаћину. Наиме, поједине општине су касниле да доставе своје спискове. Помињала су се два решења; једно је да сви ти ђаци буду дисквалификовани, а друго је да се задуже тачно одређене колеге или чак директори школа домаћина.

У Правилнику се помиње рад у оквиру додатне наставе, али замерка је да овај облик наставе за биологију није дефинисан, односно да не постоји конкретан и за све наставнике јединствен програм рада.

Наставници са Новог Београда имали су састанак општинског Актива 16.5. и тада су дали своје сугестије:

 • Да број пријављених ученика, без обзира на број одељења у школи буде један ученик по одељењу. Ово је наишло на подељене ставове, с обзиром да се наставници са Новог Београда суочавају са заиста великим бројем ђака, али на општини Стари Град имају их премало. Међутим, чак и представници из општине Земун, који иначе имају већи број такмичара, радије су за, као прошле године, по два ђака, како би што више њих добило шансу да освоји дипломе.
 • ds028Да се и ученицима петог и шестог разреда омогући такмичење на републичком нивоу, јер ако је циљ масовност и популаризација биологије зашто их лимитирати до регионалног такмичења (наведен је пример физике)? И овде су мишљења била подељена, а неки наставници су се запитали да ли уопште ђаци ових разреда да учествују. Ипак, уочено је да се најмлађи ђаци највише и труде. У новом Правилнику се ови разреди за сада не помињу.
 • Да се за градско такмичење плаћа котизација (и ове године је такав предлог дат на Активу, али пошто Актив није званично признат, није било правног основа који би тај предлог и подржао). О овоме нисмо расправљали.
 • Да приговори буду дан после такмичења – показало се одличним и на градском и на општинском нивоу. Након кратке расправе, дат је предлог да се оформе две комисије – у две смене, а како би све колеге стигле да се жале уколико то желе. Свака од тих комисија имала би обавезу да одговара на жалбе у току једног сата.
 • 886Да ученици на дан приговора долазе у пратњи својих наставника, а не сами или само са родитељима, јер је у досадашњем Правилнику писало да долази ученик, односно родитељ. Ово је прихваћено акламацијом.
 • Да се не дефинише јасно доња граница за пролаз, већ да се као и у случају такмичења из математике одређује граница у зависности од капацитета школе домаћина и у зависности од тога како су ученици урадили тест. Ово је већ предвиђено новим Правилником.
 • Да Српско биолошко друштво прави питања и прослеђује тестове и за ранг школског такмичења. Питаћемо, а ако Друштво не прихвати, направићемо тест у сопственој режији и поставићемо на овом блогу заштићен шифром. Шифра ће бити позната наставницима који дођу на састанак Стручног актива.

На крају, колеге су покренуле многе (лепе) теме.

Ирина Дамњановић се похвалила да је једна од два изабрана кандидата за учешће на међународном такмичењу у организацији Мајкрософта. Честитамо!!!

Марина Дрндарски се такође похвалила да је њена школа постала школа вежбаоница (за студенте), а причала је о утисцима са семинара у Аустралији (на нашем блогу дали смо детаљан извештај), те најавила међушколски еколошки пројекат (који тек треба да заживи) о очувању Саве и њених притока, а у сарадњи са WWF.

Светлана Конта је похвалила филм „Амазонија“ на Кидс фесту.

Joya-looking-at-me-600x400

Advertisements

Коментари на: "Записник са састанка градског Актива" (6)

 1. Postovane kolega, kako i mi van Beograda mozemo dobiti predlog novog Pravilnika?

  • Информација коју сам чуо на Активу је да ће предлог Правилника бити дистрибуиран широм Србије како би сви могли да дају своје примедбе и сугестије, а како ће то бити изведено заиста не знам. Оно што сигурно знам је да предлог Правилника не можемо да објавимо на Био-блогу, јер су из СБД-а рекли да ће бити објављена тек финална верзија и то не само овде, већ и на сајту београдског БФ-а.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: