Сајт за наставнике биологије

Добродошли на Арктик


На следећем сајту можете да урадите тест и проверите своју општу културу. Има неколико питања и из биологије и једно је, нажалост, погрешно. Највећи орган људског тела није кожа – кожа је систем органа. Међутим, грешка је опростива за оне који нису биолози:

Зелена учионица: Тест опште културе и информисаности (11.11.2013)

microscopic-pics-Claw tip of Beetle

Верујемо да ће се већина сложити да је општу културу невероватно тешко дефинисати. На пример, питање из опште културе би могло да буде и шта је врста. Зар не? Или ипак… Сви они који нису биолози сигурно ће бити у чуду како то да је нама који јесмо те струке, толико тешко да дефинишемо врсту. Па врста је нешто са чим ми биолози „радимо“ свакодневно, а термин „експлоатишемо“ практично колико и ћелију. Ради се о томе да је живи свет толико разноврстан да се увек нађе неко (паметан :)) ко нам квари концепцију. На пример, ако кажемо да припадници исте врсте могу међусобно да се укрштају и дају плодно потомство, искључили смо практично све оне који се међусобно уопште не укрштају, већ се размножавају – асексуално. VI_biology1Решење би могло да се нађе у генима. Логично је да ће припадници исте врсте међусобно имати сличније гене у односу на оне који припадају другим врстама. И јесте, осим у случају тзв. мезофауне. Ова специфична фауна насељава простор између честица шљунка на дну океана и језера и величине је између пола и једног милиметра. Тој групи припада и познати водени медведић. Поједини примерци имају толико различите гене, да се очигледно разликују од припадника врсте којој би требало да припадају. Научници то објашњавају тиме што припадају заиста огромној популацији (јесте да су веома мали, али их има заиста много). Зато неки научници сматрају да у овом случају, врста и не постоји:

Popular science: Fascinating Hypothesis: The Whole Idea Of Species Doesn’t Apply To Certain Organisms (8.11.2013)

nabeloПоставља се логично питање: зашто нам само мезофауна прави такве проблеме? Зашто не и бактерије? Да будемо начисто, оне показују чак и већу бројност, па ипак, некако их сврставамо у врсте, а такође су прилично асексуалне. Међутим, бактерије имају способност да на свој, специфичан начин ипак размењују гене. Још једна занимљива способност бактерија, верујемо стечена током милијарди година еволуције (не заборавимо да су оне убедљиво најстарије) је та да могу да живе у веома екстремним условима; пресољеним, закишељеним и врелим стаништима. Новије пронађена врста, која је веома ретка, може да живи у стерилним срединама, за које су се људи лично потрудили да их израче и оперу тако да поубијају сваки микроскопски ситан живот. Ето њих тамо где никако не би смело да их буде:

Popular science: A Rare New Bacterium Thrives In Spacecraft Cleanrooms (7.11.2013)

Док откривамо нове занимљиве врсте у микросвету, у макросвету их уништавамо и то из глупости. Током 2011, дакле не толико давно, потпуно је истребљен западни црни носорог (Diceros bicornis ssp.) и то због свог рога, коме је традиционална кинеска медицина потпуно неоправдано доделила исцелитељска својства за практично све болести, иако је он по саставу истоветан нашим ноктима. Следећи текст представља, па да кажемо својеврсно опело целој једној несрећној врсти:

Popular science: Ex-Rhino (7.11.2013)

Организација WWF се ангажовала и да заштити непалске носороге, како не би доживели судбину њихових злосрећних сродника. Следи прича о томе, односно најава за филм чија је премијера била средином октобра:

WWF: Chasing Rhinos with Billy Bush (октобар 2013)

Ваљало би сачувати и беле медведе. Организацији WWF придружила се и позната компанија која производи Кока-колу:

Arctic home: Welcome to the Arctic

Will Always Love My Mom

Добродошли на Арктик!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: